Beef Strogonoff z papryką - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

795 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1228 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1232 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

700 mililitrów

50 gramów

80 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

200 gramów

300 gramów

100 mililitrów

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone mięso dopraw odrobiną soli oraz czarnym pieprzem. Tuż przed podaniem obsmaż je na bardzo gorącej patelni.

Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną cebulę, paprykę i pieczarki obsmaż na patelni. Podsmażone warzywa oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, Bulionetkę wołową Knorr, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Całość zalej 700 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Powstały sos zapraw śmietaną.

Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj sos, a wszystko razem duś około 20 minut aż mięso będzie miękkie.

Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotową potrawę podawaj z ryżem.

1

Opinie o przepisie

  • Mariusz Hołubowicz

    Mariusz Hołubowicz

    świetne szybkie danie ja dodałem jeszcze ogórka kiszonego oraz chili dla podbicia smaku Polecam...

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Beef Strogonoff  z papryką - VIDEOBeef Strogonoff z papryką - VIDEO

Zgodnie z legendą nazwa beef strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Fuzja kuchni francuskiej i rosyjskiej w tym daniu polega nie tylko na zestawieniu słów w jego nazwie. Wołowinę przyrządza się smażąc ją przed podaniem na bardzo gorącej patelni – w zgodzie ze szkołą francuską, natomiast połączenie mięsa z sosem ma swoje korzenie w kuchni rosyjskiej. Kupując polędwicę wołową zwróć uwagę na kolor mięsa i jego brzegi – jeżeli są purpurowo-czerwone, jest to oznaka jego świeżości. W kontakcie z powietrzem mięso się utlenia i zabarwia na lekko brązowy odcień dlatego najlepiej jest je kroić w paski tuż przed przyrządzeniem. Pieczarki przed wrzuceniem na patelnię dokładnie wyszoruj pod bieżącą – najlepiej zimną wodą, co doda im jędrności. Stworzenie tego dania zajmie ci nie więcej niż pół godziny. Beef strogonow z papryką najlepiej smakuje podany z ugotowanym na sypko ryżem – taki zestaw to doskonały pomysł na szybki obiad. Smacznego!