Składniki
500 gramów
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
80 gramów
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
700 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone mięso dopraw odrobiną soli oraz czarnym pieprzem. Tuż przed podaniem obsmaż je na bardzo gorącej patelni.

Krok 2
Pokrojoną cebulę, paprykę i pieczarki obsmaż na patelni. Podsmażone warzywa oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, Bulionetkę wołową Knorr, musztardę oraz pozostałe przyprawy. Całość zalej 700 mililitrami wody i doprowadź do wrzenia. Powstały sos zapraw śmietaną.

Krok 3
Do mięsa dodaj sos, a wszystko razem duś około 20 minut aż mięso będzie miękkie.


Dobra rada:
Gotową potrawę podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Beef Strogonoff z papryką - VIDEO
Zgodnie z legendą nazwa Beef Strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hrabiego Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Fuzja kuchni francuskiej i rosyjskiej w tym daniu polega nie tylko na zestawieniu słów w jego nazwie. Wołowinę przyrządza się, smażąc ją przed podaniem na bardzo gorącej patelni – w zgodzie ze szkołą francuską, natomiast połączenie mięsa z sosem ma swoje korzenie w kuchni rosyjskiej. Wygląda na to, że przepis na Beef Stroganoff ułatwi poszerzanie swoich kulinarnych horyzontów!
Dla kogo?
Jeśli uważasz, że wołowina to najszlachetniejsze z mięs, Beef a la Stroganoff spełni twoje marzenia o solidnym, a zarazem rozpływającym się w ustach posiłku. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że w przypadku przygotowania przepisu na Beef Stroganoff każdy krok jest ważny! Pamiętaj, by pieczarki przed wrzuceniem na patelnię dokładnie wyszorować pod bieżącą, najlepiej zimną wodą.
Na jaką okazję?
Stworzenie tego dania zajmie ci nie więcej niż godzinę. To niewiele, biorąc pod uwagę, że czeka cię naprawdę wyśmienita uczta. Zaproś znajomych na obiad z Beef Stroganoffem w roli głównej, by pochwalić się umiejętnościami!
Czy wiesz, że?
Kupując polędwicę wołową na Beef Stroganoff, zwróć uwagę na kolor mięsa i jego brzegi – jeżeli są purpurowo-czerwone, jest to oznaka jego świeżości. W kontakcie z powietrzem mięso się utlenia i zabarwia na lekko brązowy odcień, dlatego najlepiej jest je kroić w paski tuż przed przyrządzeniem.
Dla urozmaicenia:
Czym jeszcze wzbogacić przepis? Beef Strogonow z papryką najlepiej smakuje podany z ugotowanym na sypko ryżem – taki zestaw to doskonały pomysł na szybki obiad. Smacznego!


































