Kartacze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartacze

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

363

1001 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8666 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14672 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

1 sztuka

0.5 kilograma

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starte ziemniaki odstaw na 10-15 minut, osadzoną na dnie skrobię zbierz i dodaj z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. W misce połącz starte ziemniaki, ugotowane i zmielone ziemniaki oraz żółtka – wyrób jednolite ciasto.

Kartacze - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj mięsny farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę (połowę cebuli zdejmij z patelni i odłóż na bok), dodaj mięso i smaż 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie dodaj Bulionetkę wołową Knorr i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Kartacze - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto podziel na mniejsze porcje. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce farszu i zlep formując kartacze – podłużne kluski wielkości dłoni. Uformowane kartacze wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody z majerankiem, gotuj ok. 10 minut.

Kartacze - Krok 3

Krok 4

Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzej i okrasz nią ugotowane, gorące kartacze.

Kartacze - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

19

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 05.05.2019

    podobne do pyzy z mięsem ale smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Mąki zwykłej to tam chyba z dwa kilo, wtedy wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Raczej "krętacze"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Lipa mistrzu gara, tak jak napisała przedmówczyni ze składników podanych wychodzi "błoto", ale mogę cię nauczyć jak to zrobić żeby było git, bo ja akurat wiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Więckowska

    Aneta Więckowska , 12.09.2017

    I musi być trochę mąki bo mnie się jedną wielką papa zrobiła i do kosza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Kulisz

    Gosia Kulisz , 24.07.2017

    Moja Ciocia Danka, robila je tylko z surowych ziemniakow i nadziewala watrobianka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zieliński

    Paweł Zieliński , 18.07.2017

    Mogą być smaczne, ale to bardziej przepis na pyzy ziemniaczane... duża ilość gotowanych ziemniaków, jajko to nie przepis na litewskie kartacze czy cepeliny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Karbowska

    Ewa Karbowska , 17.07.2017

    starte ziemniaki trzeba odcisnąć z wody,jak woda postoi to zlać a z dna wybrać skrobie i dodać do masy ziemniaczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kremkowska

    Hanna Kremkowska , 17.07.2017

    Przepis nieoryginalny i nijak ma się do prawdziwych kartaczy robionych na Podlasiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margherita Guzik-Tomkowicz

    Margherita Guzik-Tomkowicz , 29.06.2017

    O co chodzi z ta skrobia piszecie odstaw ziemniaki tarte i zbierz skrobiei dodaj z owrotem do ziemniakow do ktorych??? I o co zbierac jesli mamy jej z owrotem tam dodac????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kowalska

    Dorota Kowalska , 24.06.2017

    Ale ziemniaki muszą być stare

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Cieślak

    Ewa Cieślak , 24.06.2017

    Wiesia, podaj proszę przepis swojej mamy. Jadłam kartacze ze 30 lat temu w Wilnie, były przepyszne, może Twoja mama robi takie same? Pozdrawiam.Ewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Jaroszewska

    Wiesia Jaroszewska , 21.06.2017

    przykro mi ale to nie są prawdziwe kartacze :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Albina Bocheńska

    Albina Bocheńska , 19.06.2017

    Moja babcia robiła z ciasta małe kulki i paluszki gotowała wszystkie razem potem odcedzala wodę ale nie wszystką dolewała śmietanę i kruszyła ser biały .Nalewała do głębokiego talerza i posypywał koperkiem i zieloną pietruszką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Łukaszek

    Renata Łukaszek , 11.06.2017

    Mąka ziemniaczana osiada na dnie naczynia. Należy odlać wodę, a mąkę dodać do masy ziemniaczanej. Powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bagnowska

    Barbara Bagnowska , 09.06.2017

    no właśnie... Nie rozumiem, po co odcedzać, żeby z powrotem dodać... Albo nie zrozumiałam naprawdę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Sikora

    Ewa Sikora , 04.06.2017

    Przecież można od razu dodać mąkę ziemniaczaną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KartaczeKartacze

Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z najbardziej odległych zakątków świata. Czasem można odnieść wrażenie, że zapomina się o fenomenalnych, lokalnych recepturach. Co wiesz na temat tradycyjnych kartaczy? Przysmak potrafi zaskoczyć nawet największych pasjonatów gotowania – koniecznie zatem sprawdź nasz przepis na kartacze z mięsem!

Dla kogo? Kartacze to danie, które składa się z mięsa mielonego, otoczonego pyzą ziemniaczaną. Możesz użyć też grzybów lub kapusty jako farszu i z powodzeniem serwować danie wegetarianom. Nadzienie do kartaczy powinno być dobrze przyprawione – niezależnie od tego, z czego się składa. Oprócz soli i pieprzu, warto także dorzucić ulubione aromatycznie zioła, które po ugotowaniu kartacza będą wspaniale pachnieć. Przepisu na kartacze nie powinno zabraknąć w kuchni znawców tradycyjnych kulinariów.

Na jaką okazję? Być może połączenie ziemniaczanego ciasta na kartacze i mięsnego farszu nie brzmi jak wyjątkowo wyszukany specjał, lecz na zrobienie potrawy polecamy wygospodarować trochę więcej czasu. Kartacze z mięsem wymagają uwagi, zwłaszcza jeśli są robione po raz pierwszy. Spokojnie, trening czyni mistrza i niedługo będziecie mogli błysnąć podczas proszonego obiadu, wykorzystując nasz przepis na kartacze.

Czy wiesz, że? Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi się o niej „kartacz podlaski”, ponieważ pochodzi właśnie z tego regionu. Na co należy zwrócić szczególną uwagę, gdy mowa o przepisie na kartacze? Podczas wyrabiania ciasta na kartacze pamiętaj, żeby nie ugniatać go zbyt długo – zrobi się wtedy twarde i nie będzie już tak smaczne.

Dla urozmaicenia: Kartacz podawany jest najczęściej ze skwarkami z boczku lub posiekaną i zeszkloną cebulką. Warto także trochę poeksperymentować i serwować potrawę np. z uprażonymi orzechami. Przed podaniem posyp kartacza świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Możesz też doprawić całość pieprzem cytrynowym lub papryką. Kartacze podawaj na gorąco – solo, z surówkami lub polane śmietaną.