Kartacze - przepis prosty, jak zrobić ciasto i farsz | Przepisy.pl pixel

Kartacze

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

425

1318 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9632 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

500 gramów

1 sztuka

0.5 kilograma

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starte ziemniaki odstaw na 10-15 minut, odciśnij z nadmiaru wody. Dodatkowo wytrąconą w sokach z ziemniaka skrobię zbierz i dodaj z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. W misce połącz starte ziemniaki, ugotowane i zmielone ziemniaki oraz żółtka – wyrób jednolite ciasto.

Kartacze - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj mięsny farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę (połowę cebuli zdejmij z patelni i odłóż na bok), dodaj mięso i smaż 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie dodaj Bulionetkę wołową Knorr i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Kartacze - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto podziel na mniejsze porcje. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce farszu i zlep formując kartacze – podłużne kluski wielkości dłoni. Uformowane kartacze wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody z majerankiem, gotuj ok. 10 minut.

Kartacze - Krok 3

Krok 4

Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzej i okrasz nią ugotowane, gorące kartacze.

Kartacze - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi. Do przygotowania farszu użyj zamiast mięsa mielonego soczewicę (ugotowaną lub z puszki), żeby podkręcić smak strączków nie żałuj przypraw.

28

Opinie o przepisie

  • Józef  Saganowski

    Józef Saganowski , 10.02.2022

    Na kartacze koniecznie ziemniaki typu „C”

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dandan

    Dandan , 14.01.2022

    I takiego przepisu szukałem. Szkoda że go nie znalazłem wtedy kiedy potrzebowałem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Ciekawostka: kartacze, zwane cepelinami pochodzą z Litwy, a najbardziej popularne są na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Warmii i Mazurach.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta

    Marta , 13.12.2021

    TAK* Ja osobiście ciasto na kartacze zamieniam na ciasto na kluski śląskie - jest to trochę lżejsza wersja :) gotuję ziemniaki, przeciskam przez praskę i do przestudzonych ziemniaków dodaje 1/4 skrobi ziemniaczanych. Do ciasta dodaje również kurkumy aby kluski nabrały przyjemnego złotego koloru :) wnętrze wypełniam szarpana łopatka wieprzowa, pieczona w piekarniku pod przykryciem, aby była soczysta. Do szarpanej wieprzowiny, dodaje trochę powideł i śliwek suszonych wedzonych, trochę świeżo mielonego pieprzu, papryczki chilli, lubczyku i pietruszki, 1-2 ząbki czosnku. Wszystko podlewam sosem z pieczonego mięsa i mieszam na kleistą masę. W ręce formuje z ciasta płaskie krążki na które kładę sporo farszu. Całość zamykam ciastem, formując równe kulki :) Gotuję je około 10 min od wypłynięcia. Podaje pokraszone cebulką. Całej rodzince bardzo smakują :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • nick

    nick , 17.07.2021

    to nie są kartacze tylko pyzy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 29.06.2021

    TAK. Ja jeszcze lubię kartacze podane, gdy wędzonym boczkiem są polane!!!! Wiem, że to wersja jest pełna kaloryczności ale za to ile w smaku jest miłości!!! :D Mniam!!!! Napiszcie czy takie danie jest dla Was git, czy raczej wolicie wersję fit??? :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Na kartacze z nadzieniem z soczewicy i zeszklonej cebulki naszła mnie ochota, i koniecznie z potrzepaną po wierzchu czarnuszką – oto ma myśl złota. Aby zasadę „less waste” w mojej kuchni zastosować… do nadzienia mięsko z rosołu mogę tutaj spożytkować. Wedle smaku doprawić … i kulinarnymi odkryciami serce i żoładek bawić!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 28.06.2021

    TAK. Cebulę w kostkę kroję i podsmażam, bez niej kartaczy sobie nie wyobrażam. Ziemniaki na dwie części dzielę, w kuchni zawsze się weselę! Pierwszą część ziemniaków na tarce ścieram, w kulinarną podróż Was zabieram! Następnie zawijam w ściereczkę i odciskam, by wody nie miały, by idealnie smakowały! Drugą część ziemniaków gotuję i przez praskę przeciskam, że wyjdą pyszne kartacze, kciuki zaciskam! Łopatkę wieprzową gotuję, a następnie mielę - w kuchni zawsze się weselę! Doprawiam solą, pieprzem, pietruszką, czosnkiem, oregano - ale pyszne będą kartacze droga mamo! W misce starte i ugotowane ziemniaki będę ze sobą łączyła, z pracy w kuchni się cieszyła! Do ciasta dodaję skrobi, solą i pieprzem doprawiam - kartaczami radość bliskim sprawiam! Ciasto wyrabiam i na stolnicy wałek formuję, ja w kuchni świetnie się odnajduję! W dużym garnku wodę z solą zagotowuję, wyjdzie pyszne danie, ja tak czuję. Ciasto na mniejsze porcje dzielę, po łyżce farszu nakładam, zlepiam, kartacze formując i radośnie przy tym podśpiewując. Kartacze do wrzącej wody wkładam, by się gotowały, ale pysznie będą smakowały! Z podprażoną cebulką je podaję i nagle świat taki smakowity się staje! SMACZNEGO!!! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • henia

    henia , 09.06.2021

    mąka z utartych ziemniaków jest ich częścią, to nie kluski sląskie ,tylko kartacze, poza tym czy to normalne jedną mąkę wylać,a inną dodać? Dobra gospodyni wykorzystuje wszystko, np. Pani Albina ( wyżej dany komentarz)wsponina ,że woda zostałą wykorzystana,..... ja też tak robię, na tej wodzie jest dobra zupa z dyni i właśnie wąskie kluski z tego ciasta co na cepeliny,(kartacze) , a do tego zabielane mlekiem....miodzio !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 05.05.2019

    podobne do pyzy z mięsem ale smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Mąki zwykłej to tam chyba z dwa kilo, wtedy wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Raczej "krętacze"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Lipa mistrzu gara, tak jak napisała przedmówczyni ze składników podanych wychodzi "błoto", ale mogę cię nauczyć jak to zrobić żeby było git, bo ja akurat wiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Więckowska

    Aneta Więckowska , 12.09.2017

    I musi być trochę mąki bo mnie się jedną wielką papa zrobiła i do kosza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Kulisz

    Gosia Kulisz , 24.07.2017

    Moja Ciocia Danka, robila je tylko z surowych ziemniakow i nadziewala watrobianka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zieliński

    Paweł Zieliński , 18.07.2017

    Mogą być smaczne, ale to bardziej przepis na pyzy ziemniaczane... duża ilość gotowanych ziemniaków, jajko to nie przepis na litewskie kartacze czy cepeliny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Karbowska

    Ewa Karbowska , 17.07.2017

    starte ziemniaki trzeba odcisnąć z wody,jak woda postoi to zlać a z dna wybrać skrobie i dodać do masy ziemniaczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kremkowska

    Hanna Kremkowska , 17.07.2017

    Przepis nieoryginalny i nijak ma się do prawdziwych kartaczy robionych na Podlasiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margherita Guzik-Tomkowicz

    Margherita Guzik-Tomkowicz , 29.06.2017

    O co chodzi z ta skrobia piszecie odstaw ziemniaki tarte i zbierz skrobiei dodaj z owrotem do ziemniakow do ktorych??? I o co zbierac jesli mamy jej z owrotem tam dodac????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kowalska

    Dorota Kowalska , 24.06.2017

    Ale ziemniaki muszą być stare

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Cieślak

    Ewa Cieślak , 24.06.2017

    Wiesia, podaj proszę przepis swojej mamy. Jadłam kartacze ze 30 lat temu w Wilnie, były przepyszne, może Twoja mama robi takie same? Pozdrawiam.Ewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Jaroszewska

    Wiesia Jaroszewska , 21.06.2017

    przykro mi ale to nie są prawdziwe kartacze :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Albina Bocheńska

    Albina Bocheńska , 19.06.2017

    Moja babcia robiła z ciasta małe kulki i paluszki gotowała wszystkie razem potem odcedzala wodę ale nie wszystką dolewała śmietanę i kruszyła ser biały .Nalewała do głębokiego talerza i posypywał koperkiem i zieloną pietruszką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Łukaszek

    Renata Łukaszek , 11.06.2017

    Mąka ziemniaczana osiada na dnie naczynia. Należy odlać wodę, a mąkę dodać do masy ziemniaczanej. Powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bagnowska

    Barbara Bagnowska , 09.06.2017

    no właśnie... Nie rozumiem, po co odcedzać, żeby z powrotem dodać... Albo nie zrozumiałam naprawdę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Sikora

    Ewa Sikora , 04.06.2017

    Przecież można od razu dodać mąkę ziemniaczaną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kluski zacierkowe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KartaczeKartacze

Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z najbardziej odległych zakątków świata. Dania włoskie, meksykańskie i azjatyckie cieszą się ogromną popularnością. Czasem można odnieść wrażenie, że zapomina się o fenomenalnych, lokalnych recepturach. A przecież nasza kuchnia wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów! Kiedy ostatni raz przygotowałeś jakieś klasyczne danie, które przeniosło Cię smakiem do czasów dzieciństwa? Jeżeli nie potrafisz sobie przypomnieć odpowiedzi, to pora zmienić przyzwyczajenia i poznać lokalne smakołyki. Co wiesz na temat tradycyjnych kartaczy? Przysmak potrafi zaskoczyć nawet największych pasjonatów gotowania – koniecznie zatem sprawdź nasz przepis na kartacze z mięsem, a miło się zaskoczysz. Te mięciutkie kluski z mięsnym farszem nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Razem z nami poznasz najlepsze oblicza tradycyjnych dań!

Dla kogo?

Kartacze to danie, które składa się z mięsa mielonego, otoczonego pyzą ziemniaczaną. Możesz użyć też grzybów lub kapusty jako farszu i z powodzeniem serwować danie wegetarianom. Nadzienie do kartaczy powinno być dobrze przyprawione – niezależnie od tego, z czego się składa. Oprócz soli i pieprzu, warto także dorzucić ulubione aromatycznie zioła, które po ugotowaniu kartacza będą wspaniale pachnieć. Przepisu na kartacze nie powinno zabraknąć w kuchni znawców tradycyjnych kulinariów, ale nie tylko! Po recepturę powinny również sięgnąć osoby, które chcą lepiej poznać naszą lokalną kuchnię. Kartacze nie należą jednak do najprostszych dań. Jeżeli jesteś kulinarnym nowicjuszem, to dokładnie przeczytaj nasze wskazówki i stosuj się do nich podczas przygotowania. Cały proces powinien zająć Ci około godziny, ale uwierz nam, że efekty będą tego warte. A może masz wśród swoich bliskich osoby, które średnio przepadają za tradycyjną kuchnią? Pokaż im, jak dużo tracą! Poczęstuj bliskich znakomitymi kartaczami, a z pewnością zapytają Cię o przepis. Powodzenia!

Na jaką okazję?

Być może połączenie ziemniaczanego ciasta na kartacze i mięsnego farszu nie brzmi jak wyjątkowo wyszukany specjał, lecz na zrobienie potrawy polecamy wygospodarować trochę więcej czasu. Kartacze z mięsem wymagają uwagi, zwłaszcza jeśli są robione po raz pierwszy. Spokojnie, trening czyni mistrza i niedługo będziecie mogli zabłysnąć podczas proszonego obiadu, wykorzystując nasz przepis na kartacze. Na jaką okazję przygotować to lokalne danie? A kto powiedział, że potrzebujecie specjalnego wydarzenia! Przyrządźcie kartacze przepis, gdy tylko najdzie Was ochota. Zaserwujcie danie na obiad lub kolację i cieszcie się tym rarytasem. Jeżeli szykujecie się na większą uroczystość, to kartacz przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotujcie dużą porcję kluseczek, a później zaserwujcie je swoim gościom. Urodziny czy imieniny z takim przysmakiem będą niezapomnianym wydarzeniem. Kto wie, może bliscy poproszą Was o recepturę i następnym razem sami przygotują mięsne kartacze?

Czy wiesz, że?

Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna, zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi się o niej „kartacz podlaski”, ponieważ pochodzi właśnie z tego regionu. To jednak nie wszystko! Na Litwie kartacze są traktowane jako danie narodowe i cieszą się jeszcze większą popularnością niż w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ smak i konsystencja tych klusek naprawdę zachwycają! Na co należy zwrócić szczególną uwagę, gdy mowa o przepisie na kartacze? Podczas wyrabiania ciasta na kartacze pamiętaj, żeby nie ugniatać go zbyt długo – zrobi się wtedy twarde i nie będzie już tak smaczne. Zadbaj również o owalny kształt klusek i ich długość. Kartacze powinny mieć od 10 do 12 centymetrów. Nie musisz jednak siedzieć z linijką w ręce, te wymiary są podane orientacyjnie, aby ułatwić Ci kulinarną zabawę. Czy wiesz, że zawartość surowych ziemniaków w przepisie wpływa na kolor klusek? Kartacze ciasto powinno charakteryzować się szarawym odcieniem!  

Dla urozmaicenia:

Kartacz podawany jest najczęściej ze skwarkami z boczku lub posiekaną i zeszkloną cebulką. Nie zapomnij o polaniu klusek odrobiną tłuszczu z patelni! Tak przygotowane kartacze nie będą miały sobie równych. Warto także trochę poeksperymentować i serwować potrawę np. z uprażonymi orzechami. Być może to połączenie wydaje Ci się dość nietypowe, ale uwierz nam, że wybitnie smakuje! Już niebawem możesz się o tym przekonać! Przed podaniem posyp kartacza świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Te zielone dodatki zadbają o powiew świeżości w Twoim daniu. Możesz też doprawić całość pieprzem cytrynowym lub papryką. Aromatyczne składniki zawsze dobrze się sprawdzą, szczególnie gdy chodzi o regionalną kuchnię. A co z nadzieniem? Kartacze farsz wyróżniają się intensywnym smakiem, ale możesz go dodatkowo ulepszyć. Co powiesz na pieprz i odrobinę czosnku? Koniecznie spróbuj tego połączenia. Kartacze podawaj na gorąco – solo, z surówkami lub polane śmietaną. Powodzenia i smacznego! Jeżeli receptura przypadła Ci do gustu, to koniecznie podziel się z nami wrażeniami. Czekamy na Twój komentarz!