PRZEPISY.PL
Kartacze - autor: przepisy.pl

Kartacze

  • 60
  • 6
  • Trudne
  • 0
459
osób dodało do Mniamlisty
459
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • surowe tarte ziemniaki1 kg
  • Bulionetka drobiowa Knorr
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy1 szczypta
  • sól1 szczypta
  • bułka tarta lub mąka pszenna1 szczypta
  • żółtka2 szt
  • mielona wieprzowina1 kg
  • duża cebula1 szt
  • starta cebula1 szt
  • ziemniaki gotowane1 kg
  • majeranek1 szczypta
Kartacze – krok 1

Krok 1

Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
Kartacze – krok 2

Krok 2

Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulionetkę Knorr, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
Kartacze – krok 3

Krok 3

Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.
Kartacze – krok 4

Krok 4

Majeranek możesz dodać również do farszu, a farsz spulchnić poprzez dodanie jajka.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

301
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Średnie
123
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
156
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
178
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe