Kartacze

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

336

960 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8517 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

0.5 kilograma

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starte ziemniaki odstaw na 10-15 minut, osadzoną na dnie skrobię zbierz i dodaj z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. W misce połącz starte ziemniaki, ugotowane i zmielone ziemniaki oraz żółtka – wyrób jednolite ciasto.

Kartacze - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj mięsny farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę (połowę cebuli zdejmij z patelni i odłóż na bok), dodaj mięso i smaż 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie dodaj Bulionetkę wołową Knorr i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Kartacze - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto podziel na mniejsze porcje. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce farszu i zlep formując kartacze – podłużne kluski wielkości dłoni. Uformowane kartacze wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody z majerankiem, gotuj ok. 10 minut.

Kartacze - Krok 3

Krok 4

Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzej i okrasz nią ugotowane, gorące kartacze.

Kartacze - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

19

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta

    podobne do pyzy z mięsem ale smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel

    Mąki zwykłej to tam chyba z dwa kilo, wtedy wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel

    Raczej "krętacze"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel

    Lipa mistrzu gara, tak jak napisała przedmówczyni ze składników podanych wychodzi "błoto", ale mogę cię nauczyć jak to zrobić żeby było git, bo ja akurat wiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Więckowska

    Aneta Więckowska

    I musi być trochę mąki bo mnie się jedną wielką papa zrobiła i do kosza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Kulisz

    Gosia Kulisz

    Moja Ciocia Danka, robila je tylko z surowych ziemniakow i nadziewala watrobianka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zieliński

    Paweł Zieliński

    Mogą być smaczne, ale to bardziej przepis na pyzy ziemniaczane... duża ilość gotowanych ziemniaków, jajko to nie przepis na litewskie kartacze czy cepeliny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Karbowska

    Ewa Karbowska

    starte ziemniaki trzeba odcisnąć z wody,jak woda postoi to zlać a z dna wybrać skrobie i dodać do masy ziemniaczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kremkowska

    Hanna Kremkowska

    Przepis nieoryginalny i nijak ma się do prawdziwych kartaczy robionych na Podlasiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margherita Guzik-Tomkowicz

    Margherita Guzik-Tomkowicz

    O co chodzi z ta skrobia piszecie odstaw ziemniaki tarte i zbierz skrobiei dodaj z owrotem do ziemniakow do ktorych??? I o co zbierac jesli mamy jej z owrotem tam dodac????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kowalska

    Dorota Kowalska

    Ale ziemniaki muszą być stare

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Cieślak

    Ewa Cieślak

    Wiesia, podaj proszę przepis swojej mamy. Jadłam kartacze ze 30 lat temu w Wilnie, były przepyszne, może Twoja mama robi takie same? Pozdrawiam.Ewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Jaroszewska

    Wiesia Jaroszewska

    przykro mi ale to nie są prawdziwe kartacze :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Albina Bocheńska

    Albina Bocheńska

    Moja babcia robiła z ciasta małe kulki i paluszki gotowała wszystkie razem potem odcedzala wodę ale nie wszystką dolewała śmietanę i kruszyła ser biały .Nalewała do głębokiego talerza i posypywał koperkiem i zieloną pietruszką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Łukaszek

    Renata Łukaszek

    Mąka ziemniaczana osiada na dnie naczynia. Należy odlać wodę, a mąkę dodać do masy ziemniaczanej. Powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bagnowska

    Barbara Bagnowska

    no właśnie... Nie rozumiem, po co odcedzać, żeby z powrotem dodać... Albo nie zrozumiałam naprawdę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Sikora

    Ewa Sikora

    Przecież można od razu dodać mąkę ziemniaczaną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KartaczeKartacze

Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi się o niej „kartacz podlaski”, ponieważ pochodzi właśnie z tego regionu. Jest to danie, które składa się z mięsa mielonego, otoczonego pyzą ziemniaczaną. Możesz jednak użyć też grzybów lub kapusty jako farszu i z powodzeniem serwować danie wegetarianom. Nadzienie powinno być dobrze przyprawione – niezależnie od tego, z czego się składa. Oprócz soli i pieprzu, warto także dorzucić ulubione aromatycznie zioła, które po ugotowaniu kartacza będą wspaniale pachnieć. Podczas wyrabiania ciasta pamiętaj, żeby nie ugniatać go zbyt długo – zrobi się wtedy twarde i nie będzie już tak smaczne. Kartacz podawany jest najczęściej ze skwarkami z boczku lub posiekaną i zeszkloną cebulką. Warto także trochę poeksperymentować i serwować potrawę np. z uprażonymi orzechami. Przed podaniem posyp kartacza świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Możesz też doprawić całość pieprzem cytrynowym lub papryką. Podawaj na gorąco – solo, z surówkami lub polane śmietaną.