Składniki
1 kilogram
500 gramów
1 sztuka
0.5 kilograma
2 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Starte ziemniaki odstaw na 10-15 minut, odciśnij z nadmiaru wody. Dodatkowo wytrąconą w sokach z ziemniaka skrobię zbierz i dodaj z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. W misce połącz starte ziemniaki, ugotowane i zmielone ziemniaki oraz żółtka – wyrób jednolite ciasto.
Krok 2
Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj mięsny farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę (połowę cebuli zdejmij z patelni i odłóż na bok), dodaj mięso i smaż 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie dodaj Bulionetkę wołową Knorr i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz to za konieczne.
Krok 3
Przygotowane ciasto podziel na mniejsze porcje. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce farszu i zlep formując kartacze – podłużne kluski wielkości dłoni. Uformowane kartacze wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody z majerankiem, gotuj ok. 10 minut.
Krok 4
Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzej i okrasz nią ugotowane, gorące kartacze.
Dobra rada:
Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi. Do przygotowania farszu użyj zamiast mięsa mielonego soczewicę (ugotowaną lub z puszki), żeby podkręcić smak strączków nie żałuj przypraw.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kartacze
Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z najbardziej odległych zakątków świata. Dania włoskie, meksykańskie i azjatyckie cieszą się ogromną popularnością. Czasem można odnieść wrażenie, że zapomina się o fenomenalnych, lokalnych recepturach. A przecież nasza kuchnia wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów! Kiedy ostatni raz przygotowałeś jakieś klasyczne danie, które przeniosło Cię smakiem do czasów dzieciństwa? Jeżeli nie potrafisz sobie przypomnieć odpowiedzi, to pora zmienić przyzwyczajenia i poznać lokalne smakołyki. Co wiesz na temat tradycyjnych kartaczy? Przysmak potrafi zaskoczyć nawet największych pasjonatów gotowania – koniecznie zatem sprawdź nasz przepis na kartacze z mięsem, a miło się zaskoczysz. Te mięciutkie kluski z mięsnym farszem nie mają sobie równych. Przekonaj się o tym przy najbliższej okazji. Razem z nami poznasz najlepsze oblicza tradycyjnych dań!
Dla kogo?
Kartacze to danie, które składa się z mięsa mielonego, otoczonego pyzą ziemniaczaną. Możesz użyć też grzybów lub kapusty jako farszu i z powodzeniem serwować danie wegetarianom. Nadzienie do kartaczy powinno być dobrze przyprawione – niezależnie od tego, z czego się składa. Oprócz soli i pieprzu, warto także dorzucić ulubione aromatycznie zioła, które po ugotowaniu kartacza będą wspaniale pachnieć. Przepisu na kartacze nie powinno zabraknąć w kuchni znawców tradycyjnych kulinariów, ale nie tylko! Po recepturę powinny również sięgnąć osoby, które chcą lepiej poznać naszą lokalną kuchnię. Kartacze nie należą jednak do najprostszych dań. Jeżeli jesteś kulinarnym nowicjuszem, to dokładnie przeczytaj nasze wskazówki i stosuj się do nich podczas przygotowania. Cały proces powinien zająć Ci około godziny, ale uwierz nam, że efekty będą tego warte. A może masz wśród swoich bliskich osoby, które średnio przepadają za tradycyjną kuchnią? Pokaż im, jak dużo tracą! Poczęstuj bliskich znakomitymi kartaczami, a z pewnością zapytają Cię o przepis. Powodzenia!
Na jaką okazję?
Być może połączenie ziemniaczanego ciasta na kartacze i mięsnego farszu nie brzmi jak wyjątkowo wyszukany specjał, lecz na zrobienie potrawy polecamy wygospodarować trochę więcej czasu. Kartacze z mięsem wymagają uwagi, zwłaszcza jeśli są robione po raz pierwszy. Spokojnie, trening czyni mistrza i niedługo będziecie mogli zabłysnąć podczas proszonego obiadu, wykorzystując nasz przepis na kartacze. Na jaką okazję przygotować to lokalne danie? A kto powiedział, że potrzebujecie specjalnego wydarzenia! Przyrządźcie kartacze przepis, gdy tylko najdzie Was ochota. Zaserwujcie danie na obiad lub kolację i cieszcie się tym rarytasem. Jeżeli szykujecie się na większą uroczystość, to kartacz przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Przygotujcie dużą porcję kluseczek, a później zaserwujcie je swoim gościom. Urodziny czy imieniny z takim przysmakiem będą niezapomnianym wydarzeniem. Kto wie, może bliscy poproszą Was o recepturę i następnym razem sami przygotują mięsne kartacze?
Czy wiesz, że?
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna, zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi się o niej „kartacz podlaski”, ponieważ pochodzi właśnie z tego regionu. To jednak nie wszystko! Na Litwie kartacze są traktowane jako danie narodowe i cieszą się jeszcze większą popularnością niż w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ smak i konsystencja tych klusek naprawdę zachwycają! Na co należy zwrócić szczególną uwagę, gdy mowa o przepisie na kartacze? Podczas wyrabiania ciasta na kartacze pamiętaj, żeby nie ugniatać go zbyt długo – zrobi się wtedy twarde i nie będzie już tak smaczne. Zadbaj również o owalny kształt klusek i ich długość. Kartacze powinny mieć od 10 do 12 centymetrów. Nie musisz jednak siedzieć z linijką w ręce, te wymiary są podane orientacyjnie, aby ułatwić Ci kulinarną zabawę. Czy wiesz, że zawartość surowych ziemniaków w przepisie wpływa na kolor klusek? Kartacze ciasto powinno charakteryzować się szarawym odcieniem!
Dla urozmaicenia:
Kartacz podawany jest najczęściej ze skwarkami z boczku lub posiekaną i zeszkloną cebulką. Nie zapomnij o polaniu klusek odrobiną tłuszczu z patelni! Tak przygotowane kartacze nie będą miały sobie równych. Warto także trochę poeksperymentować i serwować potrawę np. z uprażonymi orzechami. Być może to połączenie wydaje Ci się dość nietypowe, ale uwierz nam, że wybitnie smakuje! Już niebawem możesz się o tym przekonać! Przed podaniem posyp kartacza świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Te zielone dodatki zadbają o powiew świeżości w Twoim daniu. Możesz też doprawić całość pieprzem cytrynowym lub papryką. Aromatyczne składniki zawsze dobrze się sprawdzą, szczególnie gdy chodzi o regionalną kuchnię. A co z nadzieniem? Kartacze farsz wyróżniają się intensywnym smakiem, ale możesz go dodatkowo ulepszyć. Co powiesz na pieprz i odrobinę czosnku? Koniecznie spróbuj tego połączenia. Kartacze podawaj na gorąco – solo, z surówkami lub polane śmietaną. Powodzenia i smacznego! Jeżeli receptura przypadła Ci do gustu, to koniecznie podziel się z nami wrażeniami. Czekamy na Twój komentarz!