Kartacze

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

339

983 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14299 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

300 gramów

1 sztuka

0.5 kilograma

2 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Starte ziemniaki odstaw na 10-15 minut, osadzoną na dnie skrobię zbierz i dodaj z powrotem do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. W misce połącz starte ziemniaki, ugotowane i zmielone ziemniaki oraz żółtka – wyrób jednolite ciasto.

Kartacze - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj mięsny farsz: na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną cebulę (połowę cebuli zdejmij z patelni i odłóż na bok), dodaj mięso i smaż 5 minut, mieszając co chwilę. Następnie dodaj Bulionetkę wołową Knorr i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku pieprzem oraz solą, jeśli uznasz to za konieczne.

Kartacze - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto podziel na mniejsze porcje. Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżce farszu i zlep formując kartacze – podłużne kluski wielkości dłoni. Uformowane kartacze wkładaj do wrzącej, lekko osolonej wody z majerankiem, gotuj ok. 10 minut.

Kartacze - Krok 3

Krok 4

Pozostałą, zeszkloną cebulę podgrzej i okrasz nią ugotowane, gorące kartacze.

Kartacze - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Niektóre gospodynie starte ziemniaki wykładają na sito przykryte płótnem, by oddzielić ziemniaki od soku i tym samym wydobyć jak najwięcej skrobi.

19

Opinie o przepisie

  • Sławomir Szychta

    Sławomir Szychta , 05.05.2019

    podobne do pyzy z mięsem ale smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Mąki zwykłej to tam chyba z dwa kilo, wtedy wyjdzie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Raczej "krętacze"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gidel

    Stanisław Gidel , 30.04.2019

    Lipa mistrzu gara, tak jak napisała przedmówczyni ze składników podanych wychodzi "błoto", ale mogę cię nauczyć jak to zrobić żeby było git, bo ja akurat wiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Więckowska

    Aneta Więckowska , 12.09.2017

    I musi być trochę mąki bo mnie się jedną wielką papa zrobiła i do kosza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Kulisz

    Gosia Kulisz , 24.07.2017

    Moja Ciocia Danka, robila je tylko z surowych ziemniakow i nadziewala watrobianka :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Zieliński

    Paweł Zieliński , 18.07.2017

    Mogą być smaczne, ale to bardziej przepis na pyzy ziemniaczane... duża ilość gotowanych ziemniaków, jajko to nie przepis na litewskie kartacze czy cepeliny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Karbowska

    Ewa Karbowska , 17.07.2017

    starte ziemniaki trzeba odcisnąć z wody,jak woda postoi to zlać a z dna wybrać skrobie i dodać do masy ziemniaczanej

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kremkowska

    Hanna Kremkowska , 17.07.2017

    Przepis nieoryginalny i nijak ma się do prawdziwych kartaczy robionych na Podlasiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Margherita Guzik-Tomkowicz

    Margherita Guzik-Tomkowicz , 29.06.2017

    O co chodzi z ta skrobia piszecie odstaw ziemniaki tarte i zbierz skrobiei dodaj z owrotem do ziemniakow do ktorych??? I o co zbierac jesli mamy jej z owrotem tam dodac????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Kowalska

    Dorota Kowalska , 24.06.2017

    Ale ziemniaki muszą być stare

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Cieślak

    Ewa Cieślak , 24.06.2017

    Wiesia, podaj proszę przepis swojej mamy. Jadłam kartacze ze 30 lat temu w Wilnie, były przepyszne, może Twoja mama robi takie same? Pozdrawiam.Ewa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Jaroszewska

    Wiesia Jaroszewska , 21.06.2017

    przykro mi ale to nie są prawdziwe kartacze :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Albina Bocheńska

    Albina Bocheńska , 19.06.2017

    Moja babcia robiła z ciasta małe kulki i paluszki gotowała wszystkie razem potem odcedzala wodę ale nie wszystką dolewała śmietanę i kruszyła ser biały .Nalewała do głębokiego talerza i posypywał koperkiem i zieloną pietruszką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Łukaszek

    Renata Łukaszek , 11.06.2017

    Mąka ziemniaczana osiada na dnie naczynia. Należy odlać wodę, a mąkę dodać do masy ziemniaczanej. Powodzenia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bagnowska

    Barbara Bagnowska , 09.06.2017

    no właśnie... Nie rozumiem, po co odcedzać, żeby z powrotem dodać... Albo nie zrozumiałam naprawdę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Sikora

    Ewa Sikora , 04.06.2017

    Przecież można od razu dodać mąkę ziemniaczaną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartacze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KartaczeKartacze

Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi się o niej „kartacz podlaski”, ponieważ pochodzi właśnie z tego regionu. Jest to danie, które składa się z mięsa mielonego, otoczonego pyzą ziemniaczaną. Możesz jednak użyć też grzybów lub kapusty jako farszu i z powodzeniem serwować danie wegetarianom. Nadzienie powinno być dobrze przyprawione – niezależnie od tego, z czego się składa. Oprócz soli i pieprzu, warto także dorzucić ulubione aromatycznie zioła, które po ugotowaniu kartacza będą wspaniale pachnieć. Podczas wyrabiania ciasta pamiętaj, żeby nie ugniatać go zbyt długo – zrobi się wtedy twarde i nie będzie już tak smaczne. Kartacz podawany jest najczęściej ze skwarkami z boczku lub posiekaną i zeszkloną cebulką. Warto także trochę poeksperymentować i serwować potrawę np. z uprażonymi orzechami. Przed podaniem posyp kartacza świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Możesz też doprawić całość pieprzem cytrynowym lub papryką. Podawaj na gorąco – solo, z surówkami lub polane śmietaną.