Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Jak gotować jajka?

Niezależnie od tego, czy gotujesz jajka na twardo, czy na miękko, czas gotowania będzie zależny od ich wielkości – większe wymagają dłuższej obróbki termicznej. Istnieje jednak kilka uniwersalnych porad, dzięki którym ugotują się odpowiednio. Pamiętaj, żeby przed gotowaniem ogrzać je do temperatury pokojowej. Wyjmij je z lodówki ok. 20 minut wcześniej. Następnie włóż do garnka i zalej wodą. Nie powinny obijać się o siebie, zadbaj więc o to, by naczynie było odpowiednich rozmiarów. Pamiętaj o tym, przygotowując np. jajka faszerowane awokado. Po włożeniu jajek do wody, możesz sprawdzić ich świeżość. Opadające na dno są najświeższe. Znajdujące się w połowie wysokości garnka nadają się jeszcze do zjedzenia – najlepiej jednak ugotować je na twardo. Jeśli natomiast wypływają na powierzchnię, nie powinny być już spożywane.

Ile czasu gotować jajka na twardo?

Czas gotowania jajek powinien być liczony od momentu zagotowania się wody. Na twardo gotuje się je od 8 do 10 minut, w zależności od ich rozmiaru. Zbyt długie trzymanie ich w gorącej wodzie, źle wpłynie na smak i spowoduje powstawanie nieestetycznych przebarwień na żółtku. Po ugotowaniu zanurz jajka w zimnej wodzie. Inaczej wciąż będzie oddziaływała na nie wysoka temperatura. Jeśli z ugotowanych trudno ściągnąć skorupkę, obtłucz ich czubki i zanurz je w zimnej wodzie. Jeśli zastanawiasz się, jak je podać, przygotuj jajka faszerowane szpinakiem. Sprawdzą się też jako dodatek do wielu dań. Wypróbuj np. połączenie ich z barszczem białym z chrzanową chmurką.

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Jeśli chcesz, by żółtka były płynne, a białka ścięte, gotuj jajka od 2 do 4 minut. Chcąc zapobiec pękaniu skorupek, nakłuj delikatnie igłą ich szerszy koniec. Jeśli jednak któreś z jajek pęknie – nic straconego. W takim wypadku wlej do wody odrobinę octu, który spowoduje ścięcie się białka i tym samym zahamuje jego wyciekanie. W czasie 6 minut ugotujesz jajka na półtwardo – będą miały żółtko delikatnie ścięte na zewnątrz i płynne w środku. Istnieje jeszcze jeden sposób, żeby ugotować jajko na miękko. Włóż je do wrzącej wody i gotuj pod przykryciem przez minutę. Po tym czasie wyłącz palnik i odczekaj 6 minut. Im dłużej będziesz trzymać jajka w gorącej wodzie, tym ich białko będzie się bardziej ścinać. Tą metodą po 11 minutach otrzymasz jajko ugotowane na twardo, a po 8 – na półmiękko. Zadbaj o odpowiednie podanie gotowych jajek. Uniwersalnym dodatkiem do nich będzie majonez. Na jego bazie przygotujesz np. sos tatarski z rodzynkami.