Jajka faszerowane szpinakiem - przepis nadziewany | Przepisy.pl pixel

Jajka faszerowane szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
1016 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1633 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

3 łyżki

300 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut. Następnie wystudź, obierz i przekrój na pół.

Jajka faszerowane szpinakiem  - Krok 1

Krok 2

Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem w misce.

Jajka faszerowane szpinakiem  - Krok 2

Krok 3

Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody i delikatnie podsmaż.

Jajka faszerowane szpinakiem  - Krok 3

Krok 4

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr wymieszaj z śmietanką i wlej do szpinaku. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie odstaw aby ostygł.

Jajka faszerowane szpinakiem  - Krok 4

Krok 5

Wystudzony farsz posiekaj i wymieszaj z żółtkami i majonezem.

Jajka faszerowane szpinakiem  - Krok 5

Krok 6

Tak przygotowany farsz nakładaj do wydrążonych białek.

Jajka faszerowane szpinakiem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do podsmażonego szpinaku możesz dodać jeden ząbek czosnku.

7

Opinie o przepisie

  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 03.01.2019

    mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mariola jakiel

    mariola jakiel , 27.03.2016

    pychotka :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • barbara slusarczyk

    barbara slusarczyk , 23.03.2016

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • barbara slusarczyk

    barbara slusarczyk , 23.03.2016

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Janosz

    Beata Janosz , 16.03.2016

    Znowu sztuczne sosy hm

    Odpowiedz Odpowiedz
  •    Jadwiga Losik

    Jadwiga Losik , 28.01.2016

    latwe i pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Durma

    Gabriela Durma , 27.03.2015

    Bardzo smaczne.Polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka faszerowane szpinakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Charczo
czas przygotowania
110 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka faszerowane szpinakiem Jajka faszerowane szpinakiem

Szukasz inspiracji na szybką przekąskę podawaną na różne okazje? Jajka faszerowane szpinakiem będą odpowiednim rozwiązaniem. Dobrze sprawdzą się jako przystawka oraz dodatek do pieczonych mięs. Podstawą dania jest farsz, który nałożysz do wcześniej wydrążonych białek z kurzych jajek. Do przygotowania potrawy użyj mrożonego szpinaku (ewentualnie świeżych liści). Aby nadzienie zyskało bardziej intensywny smak, dodaj podczas duszenia przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym celu wykorzystaj również pokruszony ser feta, który z powodzeniem zastąpisz serkiem śmietankowym lub ricottą. Jeśli lubisz eksperymentować z przyprawami, do farszu dodaj pieprz cayenne, bazylię lub zioła prowansalskie. Wszystkie składniki nadzienia do jajek warto zmieszać dokładnie za pomocą blendera, aby uzyskać jednolitą masę. Jajka faszerowane ze szpinakiem podawaj na półmisku. Do dekoracji świetnie nadają się suszone pomidory, kiełki rzodkiewki lub natka pietruszki. Koniecznie sprawdź nasz przepis i podziel się swoją opinią w komentarzu.