Cukinie i bakłażany
Cukinie oraz bakłażany świetnie nadają się do faszerowania. Szczególnie te pierwsze mają dość neutralny smak, pozwalający na łączenie ich z różnymi składnikami: mięsem mielonym, drobiowym, kozim serem czy kaszą. Można wybrać różnokolorowe cukinie i po zapieczeniu pokroić je na mniejsze kawałki, by otrzymać barwną przekąskę na przyjęcie. Cukinia nadziewana mielonym mięsem i sosem pomidorowym to doskonałe połączenie na letni obiad, tak jak np. cukinia pieczona, czyli łatwa cukinia po włosku z gęstym sosem bolognese i mozzarellą. We Włoszech popularnym składnikiem wielu dań są też bakłażany. Wypróbuj przepis na nadziewane bakłażany – pyszne danie, do którego przygotowania wystarczy tylko aromatyczny sos, pomidory i przyprawy, wymieszane z wydrążonym miąższem. Jeśli wolisz faszerowane warzywa z większą ilością dodatków, bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą i jogurtem z pewnością będą bardzo dobrym wyborem.
Pomidory i papryka – letnie faszerowane warzywa
Wśród przepisów na faszerowane warzywa, szczególnie dużo jest tych na przyrządzenie papryki. Nadaje się idealnie – nie trzeba jej wydrążać, wystarczy tylko usunąć białe błonki i pestki, zachowuje swój kształt i efektownie się prezentuje, zwłaszcza jeśli podajesz na półmisku zestaw warzyw w różnych kolorach. Najsłodsza będzie czerwona, żółta mniej, a zielona może być lekko gorzka. Wybieraj je więc tak, by najlepiej pasowały do pozostałych składników. Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem najlepsze będą w wersji czerwonej i żółtej. Wyrazisty smak sera złagodzisz słodkimi warzywami, a jeśli lubisz pikantne dania, warto dodać do nadzienia paprykę habanero. Łatwo i szybko przygotujesz również faszerowane pomidory z mięsem i ryżem. Mięso mielone i ryż to popularne połączenie do przyrządzania nadzienia, ale opcjonalnie możesz zastąpić ten zestaw np. czerwoną soczewicą oraz kaszą jaglaną lub kuskusem. Do przygotowania tych faszerowanych warzyw wybieraj duże okazy o regularnym kształcie – łatwiej będzie je wydrążyć.
Faszerowane ziemniaki
Ziemniaki jada się przez cały rok, ale tylko sezonowo dostępne są młode, z cienką skórką, która nie wymaga obierania, a jedynie dokładnego mycia. Przyrządz te warzywa na grillu, np. z pieczarkami i serem, lub upiecz faszerowane ziemniaki z mięsem i pomidorami. Żeby danie się udało, ziemniaki należy najpierw chwilę podgotować (są twarde, więc ich pieczenie zajęłoby dużo czasu). Żeby mięso pozostało soczyste, wystarczy podgrzewać faszerowane warzywa przez kilka minut do momentu, aż wierzch sera się zarumieni. Tak przyrządzone ziemniaki doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz oscypka – użyj go zamiast zwykłego żółtego sera, a danie będzie bardziej wyraziste.
Do nadziewania nadawać się będą także inne warzywa, np. patisony oraz kabaczki, jak również kapelusze pieczarek. Faszerowane warzywa znakomicie smakują z różnego rodzaju sosami, salsami oraz sałatkami. Zainspiruj się naszymi propozycjami i korzystaj z darów lata!