Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem | Przepisy.pl pixel

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

61

heart
1611 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

940 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

8 sztuk

1 opakowanie

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Ugotuj ryż.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 2

Krok 3

Farsz wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo doprawić go świeżymi ziołami, np. bazylią.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 3

Krok 4

Ze świeżych pomidorów odetnij kapelusze z ogonkiem i łyżeczką pozbądź się pestek. Możesz posiekać pomidorowe pestki i dodać je do mięsnego farszu.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 4

Krok 5

Do pustych pomidorów nakładaj farsz. Na wierzchu połóż plasterek sera mozzarella.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 5

Krok 6

Przykryj pomidory kapeluszami i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Dominik

    Dominik , 09.07.2024

    Danie super, ale brak mu wyrazistości. Polecam dużo szczypiorku, a jak ktoś nie lubi szczypiorku to koperku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Winiarski

    Daniel Winiarski , 01.08.2015

    Rewelacja! Do tego sos czosnkowy własnego pomysłu. Niebo w gębie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Szmal

    Witold Szmal , 29.07.2015

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meyin Draksa

    Meyin Draksa , 27.07.2015

    Podane z sosem czosnkowym wymiata

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżemPomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Gdy słyszysz o połączeniu ryżu i mięsa mielonego od razu masz przed oczami gołąbki? Dziś nie będziemy zawijać apetycznego nadzienia w liście kapusty. Wykorzystamy czerwone, soczyste pomidory nadziewane mięsem, które na talerzach prezentują się zjawiskowo. O tym daniu będzie głośno! Przygotuj pomidory faszerowane mięsem mielonym według naszego pomysłu i koniecznie zaproś gości na degustację.

Dla kogo? Mięso mielone można wykorzystywać na różne sposoby. Od kotletów, poprzez pulpety, meksykańskie chili con carne, aż po włoską zdrlasagne. Jeśli jednak chcesz podać je w nieoczywisty sposób, przepis na faszerowane pomidory z mięsem mielonym będą idealną propozycją. Niebanalne rozwiązania w kuchni staną się twoją specjalnością.

Na jaką okazję? Okrągłe, dorodne pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem, udekorowane ciągnącą się mozzarellą wyglądają jak danie z renomowanej restauracji. Oto prosty sposób na przyrządzenie gorącej kolacji, którą śmiało możesz uraczyć gości w trakcie wieczornego przyjęcia.

Czy wiesz, że? Gdy przygotowujesz pomidory nadziewane mięsem mielonym, nic się nie zmarnuje. Wydrążone gniazda nasienne możesz dodać do farszu lub wykorzystać jako dodatek do zupy albo sosu pomidorowego.

Dla urozmaicenia: Do nadzienia pomidorów faszerowanych z mięsem mielonym pasują także kasza jaglana, perłowa i kuskus. Fanom greckich inspiracji polecamy dodanie kawałków fety. Przygotowując pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem warto postawić również na dodatkowe akcenty warzywne, np. szpinak, cukinię albo patisona.