Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

58

1470 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

753 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1799 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

8 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Ugotuj ryż.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 2

Krok 3

Farsz wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo doprawić go świeżymi ziołami, np. bazylią.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 3

Krok 4

Ze świeżych pomidorów odetnij kapelusze z ogonkiem i łyżeczką pozbądź się pestek. Możesz posiekać pomidorowe pestki i dodać je do mięsnego farszu.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 4

Krok 5

Do pustych pomidorów nakładaj farsz. Na wierzchu połóż plasterek sera mozzarella.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 5

Krok 6

Przykryj pomidory kapeluszami i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut.

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Daniel Winiarski

    Daniel Winiarski

    Rewelacja! Do tego sos czosnkowy własnego pomysłu. Niebo w gębie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Szmal

    Witold Szmal

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Meyin Draksa

    Meyin Draksa

    Podane z sosem czosnkowym wymiata

    Odpowiedz Odpowiedz

Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżemPomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem

Pomidory z farszem z mięsa i ryżu zapiekamy z mozzarellą. Prosto z piekarnika na domowy stół.