Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem
łatwe
2104 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
8 sztuk
1 opakowanie
200 gramów
1 sztuka
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą smaż przez około 8 minut, aż będzie rumiane. Ugotuj ryż.

Krok 2
Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje.

Krok 3
Farsz wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz dodatkowo doprawić go świeżymi ziołami, np. bazylią.

Krok 4
Ze świeżych pomidorów odetnij kapelusze z ogonkiem i łyżeczką pozbądź się pestek. Możesz posiekać pomidorowe pestki i dodać je do mięsnego farszu.

Krok 5
Do pustych pomidorów nakładaj farsz. Na wierzchu połóż plasterek sera mozzarella.

Krok 6
Przykryj pomidory kapeluszami i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem
Gdy słyszysz o połączeniu ryżu i mięsa mielonego od razu masz przed oczami gołąbki? Dziś nie będziemy zawijać apetycznego nadzienia w liście kapusty. Wykorzystamy czerwone, soczyste pomidory nadziewane mięsem, które na talerzach prezentują się zjawiskowo. O tym daniu będzie głośno! Przygotuj pomidory faszerowane mięsem mielonym według naszego pomysłu i koniecznie zaproś gości na degustację.
Dla kogo? Mięso mielone można wykorzystywać na różne sposoby. Od kotletów, poprzez pulpety, meksykańskie chili con carne, aż po włoską zdrlasagne. Jeśli jednak chcesz podać je w nieoczywisty sposób, przepis na faszerowane pomidory z mięsem mielonym będą idealną propozycją. Niebanalne rozwiązania w kuchni staną się twoją specjalnością.
Na jaką okazję? Okrągłe, dorodne pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem, udekorowane ciągnącą się mozzarellą wyglądają jak danie z renomowanej restauracji. Oto prosty sposób na przyrządzenie gorącej kolacji, którą śmiało możesz uraczyć gości w trakcie wieczornego przyjęcia.
Czy wiesz, że? Gdy przygotowujesz pomidory nadziewane mięsem mielonym, nic się nie zmarnuje. Wydrążone gniazda nasienne możesz dodać do farszu lub wykorzystać jako dodatek do zupy albo sosu pomidorowego.
Dla urozmaicenia: Do nadzienia pomidorów faszerowanych z mięsem mielonym pasują także kasza jaglana, perłowa i kuskus. Fanom greckich inspiracji polecamy dodanie kawałków fety. Przygotowując pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem warto postawić również na dodatkowe akcenty warzywne, np. szpinak, cukinię albo patisona.