
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
200 gramów
4 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.

Krok 2
Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.

Krok 3
Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.

Krok 4
Pomidory pelatti połącz z bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr), dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe.

Krok 5
Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.


Dobra rada:
Dodatkowo do podania możesz przygotować naturalny, gęsty jogurt z miętą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia
Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy kulinarny przebój! Już dziś przygotuj Kabak Dolmasi, czyli faszerowaną cukinię i daj się zabrać w podróż po smakach Turcji!
Dla kogo? Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych warzyw. To co, nadziewamy?
Na jaką okazję? Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na ciepło, dlatego jest to idealna propozycja na obiad. Zafunduj swoim bliskim niesamowite doznania smakowe!
Dla urozmaicenia: Z czym podawać dolmę? Stwórz swój dip! Taki z użyciem gęstego jogurtu naturalnego, mięty i kilku kropel cytryny będzie komponował się idealnie ze smakiem Kabak Dolmasi.
Czy wiesz, że? Dolma to słowo pochodzące z języka tureckiego, znaczące tyle co „nadziewany”. Tą nazwą określa się wszystkie tureckie potrawy, w których wykorzystuje się faszerowanie warzyw. Najczęściej przygotowuje się je z cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli czy dyni.
I od dziś faszerowany znaczy pyszny!