Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

133 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

504 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 1

Krok 2

Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano Knorr, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 2

Krok 3

Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 3

Krok 4

Pomidory pelatti połącz z bulionem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe Knorr.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodatkowo do podania możesz przygotować naturalny, gęsty jogurt z miętą i kilkoma kroplami soku z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Szmid

    Andrzej Szmid

    okej

    Odpowiedz Odpowiedz

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kabak Dolmasi - faszerowana cukiniaKabak Dolmasi - faszerowana cukinia

Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy kulinarny przebój! Już dziś przygotuj Kabak Dolmasi, czyli faszerowaną cukinię i daj się zabrać w podróż po smakach Turcji!

Dla kogo? Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych warzyw. To co, nadziewamy?

Na jaką okazję? Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na ciepło, dlatego jest to idealna propozycja na obiad. Zafunduj swoim bliskim niesamowite doznania smakowe!

Dla urozmaicenia: Z czym podawać dolmę? Stwórz swój dip! Taki z użyciem gęstego jogurtu naturalnego, mięty i kilku kropel cytryny będzie komponował się idealnie ze smakiem Kabak Dolmasi.

Czy wiesz, że? Dolma to słowo pochodzące z języka tureckiego, znaczące tyle co „nadziewany”. Tą nazwą określa się wszystkie tureckie potrawy, w których wykorzystuje się faszerowanie warzyw. Najczęściej przygotowuje się je z cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli czy dyni.

I od dziś faszerowany znaczy pyszny!