Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

335 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

200 gramów

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 1

Krok 2

Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 2

Krok 3

Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 3

Krok 4

Pomidory pelatti połącz z bulionem (woda zagotowana z rosołem z kury Knorr), dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 4

Krok 5

Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.

Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Dodatkowo do podania możesz przygotować naturalny, gęsty jogurt z miętą i kilkoma kroplami soku z cytryny.

1

Opinie o przepisie

  • Andrzej Szmid

    Andrzej Szmid , 01.09.2019

    okej

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kabak Dolmasi - faszerowana cukiniaKabak Dolmasi - faszerowana cukinia

Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy kulinarny przebój! Już dziś przygotuj Kabak Dolmasi, czyli faszerowaną cukinię i daj się zabrać w podróż po smakach Turcji!

Dla kogo? Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych warzyw. To co, nadziewamy?

Na jaką okazję? Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na ciepło, dlatego jest to idealna propozycja na obiad. Zafunduj swoim bliskim niesamowite doznania smakowe!

Dla urozmaicenia: Z czym podawać dolmę? Stwórz swój dip! Taki z użyciem gęstego jogurtu naturalnego, mięty i kilku kropel cytryny będzie komponował się idealnie ze smakiem Kabak Dolmasi.

Czy wiesz, że? Dolma to słowo pochodzące z języka tureckiego, znaczące tyle co „nadziewany”. Tą nazwą określa się wszystkie tureckie potrawy, w których wykorzystuje się faszerowanie warzyw. Najczęściej przygotowuje się je z cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli czy dyni.

I od dziś faszerowany znaczy pyszny!