Składniki
2 sztuki
1 łyżka
200 gramów
4 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
0.5 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie umyj i osusz, następnie przekrój w poprzek na połówki. Miąższ wydrąż z każdej z nich małą łyżeczką. Ryż przepłucz w zimnej wodzie.
Krok 2
Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę, miętę drobno posiekaj. W misce połącz mięso, odsączony ryż, pomidory, koncentrat pomidorowy oraz cebulę. Dodaj oregano Knorr, miętę, sól, pieprz i wyrób jednolitą masę.
Krok 3
Mięsną masą nafaszeruj kawałki cukinii i ułóż je w niedużym garnku.
Krok 4
Pomidory pelatti połącz z bulionem, dodaj rozgniecione ząbki czosnku oraz liście laurowe Knorr.
Krok 5
Pomidorowy sos wlej do garnka z cukiniami i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i duś cukinie ok. 25 minut, do momentu, gdy ryż będzie już miękki. Gotowe cukinie podawaj z pomidorowym sosem z duszenia, udekorowane listkami świeżej mięty.
Dobra rada:
Dodatkowo do podania możesz przygotować naturalny, gęsty jogurt z miętą i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kabak Dolmasi - faszerowana cukinia
Danie o długim rodowodzie, bazujące na sezonowości produktów i aromacie przypraw. To prawdziwy kulinarny przebój! Już dziś przygotuj Kabak Dolmasi, czyli faszerowaną cukinię i daj się zabrać w podróż po smakach Turcji!
Dla kogo? Dla wszystkich wielbicieli faszerowanych warzyw. To co, nadziewamy?
Na jaką okazję? Dolmy z farszem mięsnym podaje się zawsze na ciepło, dlatego jest to idealna propozycja na obiad. Zafunduj swoim bliskim niesamowite doznania smakowe!
Dla urozmaicenia: Z czym podawać dolmę? Stwórz swój dip! Taki z użyciem gęstego jogurtu naturalnego, mięty i kilku kropel cytryny będzie komponował się idealnie ze smakiem Kabak Dolmasi.
Czy wiesz, że? Dolma to słowo pochodzące z języka tureckiego, znaczące tyle co „nadziewany”. Tą nazwą określa się wszystkie tureckie potrawy, w których wykorzystuje się faszerowanie warzyw. Najczęściej przygotowuje się je z cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli czy dyni.
I od dziś faszerowany znaczy pyszny!