Greckie pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Greckie pomidory

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

30

304 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

629 osób wydrukowało

Pobierz pdf

820 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

50 gramów

240 gramów

100 gramów

24 gramy

1 sztuka

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pomidory umyj, odetnij górę pomidora i usuń miąższ.

Greckie pomidory   - Krok 1

Krok 2

Ogórki, paprykę, oliwki drobno pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Fetę pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.

Greckie pomidory   - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos grecki Knorr według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do warzyw i delikatnie wymieszaj.

Greckie pomidory   - Krok 3

Krok 4

Powstałą sałatką nafaszeruj wydrążone pomidory.

Greckie pomidory   - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Plichta

    Karolina Plichta , 15.06.2018

    Proste, a może okazać się fenomenem. Do grilla idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Ok Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie pomidory  Greckie pomidory

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Greckie faszerowane pomidory na podwieczorek to przekąska prosta i smaczna, a jednocześnie lekka i zdrowa. Jej podstawą są produkty typowe dla diety śródziemnomorskiej, przez wielu uważanej za najzdrowszą na świecie. Jest bowiem pełna warzyw, oliwy i ryb. Na początek połącz świeże warzywa: paprykę, ogórka i szalotkę. Wybierz zieloną paprykę, by danie było kolorowe. Dodaj do nich pokruszony ser feta oraz oliwki. Mogą być czarne lub zielone. Mają podobną wartość kaloryczną oraz zawartość składników odżywczych. Nie są to bowiem osobne gatunki: zielone oliwki zrywa się wcześniej, a czarne dojrzewają na drzewie dłużej. Są źródłem dobrych tłuszczów i witamin, a jednocześnie niskokaloryczne – jedna sztuka to zaledwie kilka kalorii. Sałatkę, która powstanie po połączeniu składników dopraw do smaku sosem greckim. Przygotuj pomidory do nadziewania. Odkrój z nich wierzch i wydrąż miąższ. Napełnij je farszem i podawaj. Zdrowy, dietetyczny podwieczorek gotowy. Spróbuj i zobacz, jak smaczne jest to połączenie!