Greckie pomidory przepis – Zobacz na przepisy.pl

Greckie pomidory

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

29

260 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

576 osób wydrukowało

Pobierz pdf

755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

50 gramów

240 gramów

100 gramów

24 gramy

1 sztuka

50 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory umyj, odetnij górę pomidora i usuń miąższ.

Greckie pomidory   - Krok 1

Krok 2

Ogórki, paprykę, oliwki drobno pokrój w kosteczkę, a cebulę posiekaj. Fetę pokrusz. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.

Greckie pomidory   - Krok 2

Krok 3

Przygotuj sos grecki Knorr według instrukcji na opakowaniu. Dodaj do warzyw i delikatnie wymieszaj.

Greckie pomidory   - Krok 3

Krok 4

Powstałą sałatką nafaszeruj wydrążone pomidory.

Greckie pomidory   - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Karolina Plichta

    Karolina Plichta , 15.06.2018

    Proste, a może okazać się fenomenem. Do grilla idealne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 30.05.2018

    Ok Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Greckie pomidory   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Greckie pomidory  Greckie pomidory

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Greckie faszerowane pomidory na podwieczorek to przekąska prosta i smaczna, a jednocześnie lekka i zdrowa. Jej podstawą są produkty typowe dla diety śródziemnomorskiej, przez wielu uważanej za najzdrowszą na świecie. Jest bowiem pełna warzyw, oliwy i ryb. Na początek połącz świeże warzywa: paprykę, ogórka i szalotkę. Wybierz zieloną paprykę, by danie było kolorowe. Dodaj do nich pokruszony ser feta oraz oliwki. Mogą być czarne lub zielone. Mają podobną wartość kaloryczną oraz zawartość składników odżywczych. Nie są to bowiem osobne gatunki: zielone oliwki zrywa się wcześniej, a czarne dojrzewają na drzewie dłużej. Są źródłem dobrych tłuszczów i witamin, a jednocześnie niskokaloryczne – jedna sztuka to zaledwie kilka kalorii. Sałatkę, która powstanie po połączeniu składników dopraw do smaku sosem greckim. Przygotuj pomidory do nadziewania. Odkrój z nich wierzch i wydrąż miąższ. Napełnij je farszem i podawaj. Zdrowy, dietetyczny podwieczorek gotowy. Spróbuj i zobacz, jak smaczne jest to połączenie!