Faszerowane muszle przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowane muszle

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

99

2248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3822 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

2 sztuki

800 gramów

5 łyżek

3 sztuki

60 gramów

70 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do głębokiego garnka wysmarowanego oliwą z oliwek włóż posiekaną cebulę, czosnek i lekko zarumień.

Faszerowane muszle - Krok 1

Krok 2

Dodaj zmielone mięso i smaż do czasu, aż mięso zacznie się ścinać.

Faszerowane muszle - Krok 2

Krok 3

Pomidory z puszki wymieszaj z Naturalnie smaczne Lasagne Knorr i dodaj do mięsa. Dołóż również pokrojone suszone pomidory. Duś na małym ogniu ok. 30 minut.

Faszerowane muszle - Krok 3

Krok 4

Muszle makaronowe obgotuj w wodzie oraz rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.

Faszerowane muszle - Krok 4

Krok 5

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż trochę sosu. Pozostałą ilością nafaszeruj muszle i ułóż w naczyniu żaroodpornym, całość posyp serem mozzarella. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piecz około 20 minut.

Faszerowane muszle - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Paulina  kizok

    Paulina kizok , 23.06.2020

    Nie miałam dostępu do muszelek makaronowych więc zrobiłam z tego jakby zapiekankę. Przepis świetny, pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalski

    Jan Kowalski , 23.06.2020

    Niebo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane muszle - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane muszleFaszerowane muszle

Makaron to coś znacznie więcej niż tylko składnik studenckiej kuchni. Jest sprzymierzeńcem kucharzy w przyrządzaniu szybkich posiłków, ale nadaje się też do bardziej spektakularnych wyczynów. Muszle faszerowane mielonym mięsem z indyka i pomidorami z całą pewnością zaliczają się do drugiej kategorii. Poznajcie przepis krok po kroku.

Dla kogo?

Za dania kuchni włoskiej dalibyście się pokroić? Na szczęście takie poświęcenie nie będzie konieczne. Do przygotowania faszerowanych muszli na ciepło potrzebujecie tylko podstawowych sprzętów oraz rozgrzanego piekarnika.

Na jaką okazję?

Sam kształt makaronowych muszli sprawia, że potrawa wygląda wyjątkowo. Dodatkowe ozdoby i manewry nie są potrzebne. Nadziewany przysmak sprawdzi się celująco jako gorący poczęstunek podczas przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Conchiglie to oficjalna nazwa tego charakterystycznego makaronu.

Dla urozmaicenia:

Do farszu na muszle dodajcie mozzarellę – ilość według uznania. Zachowajcie część sera do posypania wierzchu potrawy kilka minut przed końcem pieczenia.