Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro
łatwe
833 osoby zapisały

Składniki
na łososia z pietruszkowym pesto:
600 gramów
3 łyżki
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
na kalafiorowe puree:
800 gramów
4 łyżeczki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
2 sztuki
na ogórka na ostro:
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Łososia umyj i podziel na 4 części.

Krok 2
Przygotuj pesto. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i starty parmezan. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku skórką z cytryny i sokiem – według uznania.

Krok 3
Łososia posmaruj przygotowanym pesto. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, w zależności od grubości ryby.

Krok 4
W międzyczasie przyrządź puree z kalafiora. Kalafiora ugotuj do miękkości razem z jedną kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Lekko przestudź, a następnie razem z pokruszoną drugą kostką bulionu, pieprzem i rozmarynem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.

Krok 5
Przygotuj ogórki. Obrane i pokrojone w słupki ogórki przełóż do miski. Oliwę, uprażony na suchej patelni sezam i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj razem. Całość dopraw sokiem z cytryny, przygotowaną oliwą polej ogórki. Na każdym talerzu połóż puree z kalafiora. Na nim łososia, a obok ogórki na ostro.


Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Łosoś to świetna propozycja obiadowa. Jest nie tylko rybą smaczną, ale i zdrową, dzięki zawartości kwasów Omega-6 i Omega-3. Łatwo go przyrządzić, a w dodatku posiada niewiele ości. Upiecz go w folii z dodatkiem domowego pesto z pietruszki, oliwy i parmezanu. Piecz w zależności od grubości łososia, aż będzie soczysty. Szukasz alternatywy dla ziemniaków? Zrób lekkie purée z kalafiora. To warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik, a przy tym delikatne w smaku i dające duże pole kulinarnych możliwości. Dodaj do niego nieco pieprzu kajeńskiego, rozmarynu i szczypiorku – dzięki temu kalafior nabierze wyrazistego smaku. Zmiksuj go na gładką masę. Żeby poprawić jego konsystencję, dodaj dwie łyżki naturalnego greckiego jogurtu. Nie zapominaj też o innych warzywach. Obiad to posiłek, na który można podać solidną ich porcję. Do łososia i kalafiora dobrze będą pasować ogórki na ostro. Wystarczy, że połączysz je z papryczką chili i prażonym sezamem – smaczny dodatek do fit obiadu będzie gotowy. Spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakuje.