Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

18

563 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

573 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na łososia z pietruszkowym pesto:

600 gramów

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

na kalafiorowe puree:

800 gramów

4 łyżeczki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

2 sztuki

na ogórka na ostro:

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia umyj i podziel na 4 części.

Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - Krok 1

Krok 2

Przygotuj pesto. Do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i starty parmezan. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku skórką z cytryny i sokiem – według uznania.

Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - Krok 2

Krok 3

Łososia posmaruj przygotowanym pesto. Zawiń w folię aluminiową i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut, w zależności od grubości ryby.

Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przyrządź puree z kalafiora. Kalafiora ugotuj do miękkości razem z jedną kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Lekko przestudź, a następnie razem z pokruszoną drugą kostką bulionu, pieprzem i rozmarynem zmiksuj na gładką masę. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek.

Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - Krok 4

Krok 5

Przygotuj ogórki. Obrane i pokrojone w słupki ogórki przełóż do miski. Oliwę, uprażony na suchej patelni sezam i drobno posiekaną papryczkę chilli, wymieszaj razem. Całość dopraw sokiem z cytryny, przygotowaną oliwą polej ogórki. Na każdym talerzu połóż puree z kalafiora. Na nim łososia, a obok ogórki na ostro.

Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostroŁosoś na kalafiorowym puree z ogórkiem na ostro

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Łosoś to świetna propozycja obiadowa. Jest nie tylko rybą smaczną, ale i zdrową, dzięki zawartości kwasów Omega-6 i Omega-3. Łatwo go przyrządzić, a w dodatku posiada niewiele ości. Upiecz go w folii z dodatkiem domowego pesto z pietruszki, oliwy i parmezanu. Piecz w zależności od grubości łososia, aż będzie soczysty. Szukasz alternatywy dla ziemniaków? Zrób lekkie purée z kalafiora. To warzywo niskokaloryczne, bogate w błonnik, a przy tym delikatne w smaku i dające duże pole kulinarnych możliwości. Dodaj do niego nieco pieprzu kajeńskiego, rozmarynu i szczypiorku – dzięki temu kalafior nabierze wyrazistego smaku. Zmiksuj go na gładką masę. Żeby poprawić jego konsystencję, dodaj dwie łyżki naturalnego greckiego jogurtu. Nie zapominaj też o innych warzywach. Obiad to posiłek, na który można podać solidną ich porcję. Do łososia i kalafiora dobrze będą pasować ogórki na ostro. Wystarczy, że połączysz je z papryczką chili i prażonym sezamem – smaczny dodatek do fit obiadu będzie gotowy. Spróbuj i przekonaj się, jak dobrze smakuje.