Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym
łatwe
237 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososie pokrój w kwadratowe steki wielkości 6 cm na 6 cm. Cukinie, pomidora, cebulę i bakłażana pokrój w półplastry o grubości około 1 cm.

Krok 2
W misce pomieszaj miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz sos sałatkowy Knorr. W sosie zanurz plastry warzyw i rybę, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem ułóż plastry bakłażana, potem plastry cebuli, półplastry cukinii i na koniec półplastry pomidorów. Powinien powstać okrągły postument.

Krok 4
Na wierzchu postumentu umieść stek z łososia i posyp z wierzchu bułką lub drobno posiekanymi kromkami chleba tostowego. Całość piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.


Dobra rada:
Dla smaku i koloru do warzyw możesz dodać listki bazylii.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym
Wyśmienity łosoś pieczony polany sosem sałatkowym przywołuje na myśl dania kuchni śródziemnomorskiej, głównie za sprawą dużej ilości warzyw. O jego wyrazistości decyduje zalewa, w której marynuje się rybę i pozostałe składniki. Tworzą ją musztarda, miód, sok z cytryny oraz sos sałatkowy koperkowo-ziołowy. Jeśli marynata jest za gęsta, dodaj do niej odrobinę oliwy z oliwek. Zanurz w niej pokrojone w półplastry: cukinię, bakłażana, pomidory oraz cebulę, razem ze stekami z łososia. Po jakimś czasie na blasze ułóż w kręgu warzywa, a na ich wierzchu umieść kawałek ryby. Całość posyp bułką tartą i upiecz. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżą bazylią i połówkami pomidorków koktajlowych. Serwuj danie z pieczonego łososia ze świeżą bagietką, małymi kukurydzianymi bułeczkami lub paluszkami grissini. Jeśli jesteś miłośnikiem serów, posyp je po wyjęciu z piekarnika startą mozzarellą lub płatkami parmezanu. Szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie łososia? Wypróbuj ten przepis i podawaj go z cząstkami cytryny.