Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
67 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

94 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

237 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososie pokrój w kwadratowe steki wielkości 6 cm na 6 cm. Cukinie, pomidora, cebulę i bakłażana pokrój w półplastry o grubości około 1 cm.

Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - Krok 1

Krok 2

W misce pomieszaj miód, musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz sos sałatkowy Knorr. W sosie zanurz plastry warzyw i rybę, całość dokładnie wymieszaj.

Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - Krok 2

Krok 3

Na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem ułóż plastry bakłażana, potem plastry cebuli, półplastry cukinii i na koniec półplastry pomidorów. Powinien powstać okrągły postument.

Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu postumentu umieść stek z łososia i posyp z wierzchu bułką lub drobno posiekanymi kromkami chleba tostowego. Całość piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.

Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla smaku i koloru do warzyw możesz dodać listki bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowymŁosoś pieczony przyprawiony sosem sałatkowym

Wyśmienity łosoś pieczony polany sosem sałatkowym przywołuje na myśl dania kuchni śródziemnomorskiej, głównie za sprawą dużej ilości warzyw. O jego wyrazistości decyduje zalewa, w której marynuje się rybę i pozostałe składniki. Tworzą ją musztarda, miód, sok z cytryny oraz sos sałatkowy koperkowo-ziołowy. Jeśli marynata jest za gęsta, dodaj do niej odrobinę oliwy z oliwek. Zanurz w niej pokrojone w półplastry: cukinię, bakłażana, pomidory oraz cebulę, razem ze stekami z łososia. Po jakimś czasie na blasze ułóż w kręgu warzywa, a na ich wierzchu umieść kawałek ryby. Całość posyp bułką tartą i upiecz. Przed podaniem udekoruj potrawę świeżą bazylią i połówkami pomidorków koktajlowych. Serwuj danie z pieczonego łososia ze świeżą bagietką, małymi kukurydzianymi bułeczkami lub paluszkami grissini. Jeśli jesteś miłośnikiem serów, posyp je po wyjęciu z piekarnika startą mozzarellą lub płatkami parmezanu. Szukasz sprawdzonego sposobu na przyrządzenie łososia? Wypróbuj ten przepis i podawaj go z cząstkami cytryny.