Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami

i sałatką colesław

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

25

331 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

376 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 łyżeczek

4 sztuki

1 szczypta

8 sztuk

8 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

12 sztuk

2 szklanki

4 sztuki

4 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj, dokładnie osusz. Mięso pokrój w grubą kostkę. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę z oliwek i suszony lubczyk. Mięso wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki na ok 30 minut.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 1

Krok 2

Warzywa dokładnie umyj, paski papryki przekrój na 3 kawałki, połówkę cebuli przekrój na ćwiartki (nie powinna rozdzielić się w piórka). Zamarynowane mięso nadziewaj naprzemiennie z warzywami na patyczki do szaszłyków. Początek i koniec szaszłyka powinna stanowić pieczarka. Gotowe szaszłyki smaż na patelni grillowej.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki obierz i pokrój w plastry, a następnie w słupki (grubość frytek zależy od gustu). Pokrojone ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz ze skrobi, następnie osusz i wymieszaj z oliwą z oliwek. Gotowe ziemniaki ułóż na blaszce z pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut do zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszaj frytki, aby ładnie się przypiekły z obu stron.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 3

Krok 4

Kapustę drobno pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej, marchewkę również zetrzyj na tarce. Przygotuj sos sałatkowy: jogurt wymieszaj z sosem koperkowo-ziołowym. Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Gotowe szaszłyki podaj z frytkami i sałatką colesław.

Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - Krok 4
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, miedzi, jodu, witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12), witaminy C, witaminy A, witaminy E, niacyny, folianów, żelaza, cynku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami Szaszłyki z kurczaka z pieczonymi frytkami

Uwielbiasz smak i aromat grillowanych potraw? Warto przyrządzać je także w domowej kuchni poza sezonem grillowym. Zaserwuj sobie i swoim bliskim szaszłyki z kurczaka podane z pieczonymi frytkami i sałatką colesław. Pyszny obiad gwarantowany!

Dla kogo? To znakomite danie na rodzinny obiad. Nie dość, że smakuje wyśmienicie, to też pięknie się prezentuje – warzywa podane w takiej formie będą niezwykle atrakcyjną częścią posiłku.

Na zdrowie! Szaszłyki z kurczaka podane z pieczonymi frytkami i sałatką colesław to danie, które ma wszystko, czego nasz organizm oczekuje od dobrze zbilansowanego głównego posiłku dnia. Mięso drobiowe jest źródłem m.in. białka oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w nim witaminę: B1 (0,4mg, czyli 36,4% RWS), B2 (0,6mg, czyli 42,9% RWS), B6 (1,7mg, czyli 121,4% RWS) oraz B12 (0,7µg, czyli 28% RWS).

Czy wiesz, że? Sałatka coleslaw jest popularna na całym świecie. Jej bazę zawsze stanowi surowa poszatkowana kapusta. W zależności od kraju różni się dodatkami. Często wykorzystuje się marchewkę, jabłko bądź ananasa. Skąd nazwa surówki? Wywodzi się prawdopodobnie z języka holenderskiego od słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade i oznacza… właśnie surówkę z kapusty.