Warzywa na grilla w folii aluminiowej - grillowane | Przepisy.pl pixel

Grillowane warzywa

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

108 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

300 gramów

150 gramów

80 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść papryki oraz cukinię. Pokrój warzywa w mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę ok. 1,5 cm. Pomidorki umyj.

Krok 2

Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 3

Wszystkie warzywa przełóż do miski. Dodaj przyprawę Knorr oraz oliwę i wymieszaj.

Krok 4

Z folii aluminiowej przygotuj małe „miseczki” i włóż do środka garść warzyw oraz ser feta. Przygotuj tak cztery porcje i zwiń szczelnie tak aby zamknąć „miseczki” .

Krok 5

Umieść warzywami na rozgrzanym grillu i grilluj ok 30 minut. Przed podaniem odchyl nie co folię.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie warzywa możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, ze upieczesz je w temperaturze 200 stopni przez ok 30-40 minut. To świetna danie wegetariańskie lub dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane warzywa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane warzywaGrillowane warzywa

Dla największych miłośników grillowania pierwsze wiosenne dni są doskonałym pretekstem do rozpoczęcia sezonu na dania z rusztu, który zwykle trwa nawet do jesieni. Nie sposób dziwić się popularności tej aktywności. Jest nie tylko sposobem na przygotowanie niezrównanych smakołyków, ale może stać się sposobnością do spędzania czasu w gronie przyjaciół i dobrej zabawy. Podczas najbliższego spotkania przy grillu proponujemy zamienić popularne mięsa na kolorowe warzywa na grilla. Nie pożałujecie! 

Dla kogo?

Grillowanie to rozrywka dla każdego, niezależnie od diety. Wegetarianie i weganie dzięki wegetariańskim potrawom na grilla mogą bawić się przy ruszcie tak samo dobrze, jak amatorzy karkówki.

Na jaką okazję?

Nie trzeba organizować dużego przyjęcia, by zyskać pretekst do przygotowania wegetariańskich dań z grilla. Może tym razem, zamiast robić obiad w kuchni, wyjdziecie na taras?

Czy wiesz, że?

Grill rozgrzejcie odpowiednio wcześniej. Lepiej nie kłaść jedzenia na ruszcie od razu. Należy poczekać na moment, gdy zamiast ognia pojawi się żar, a na węglach da się zauważyć cienką warstwę popiołu.

Dla urozmaicenia:

Do zestawu grillowanych warzyw możecie dorzucić dynię, czosnek i pieczarki.