Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Autor: Beata Przybylak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 plastrów

1 sztuka

18 plastrów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

Krok 2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

Krok 3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

Krok 4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Krok 5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

Krok 6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

Krok 7

Układamy warstwę makaronu

Krok 8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

Krok 9

Smarujemy sosem beszamelowym

Krok 10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

Krok 11

Układamy drugą i trzecią warstwę

Krok 12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

Krok 13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej