Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Autor: Beata Przybylak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

18 plastrów

10 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

Krok 2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

Krok 3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

Krok 4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Krok 5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

Krok 6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

Krok 7

Układamy warstwę makaronu

Krok 8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

Krok 9

Smarujemy sosem beszamelowym

Krok 10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

Krok 11

Układamy drugą i trzecią warstwę

Krok 12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

Krok 13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Kugel
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej