Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym
łatwe
73 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
10 plastrów
1 sztuka
500 gramów
18 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
Krok 2
Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
Krok 3
A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
Krok 4
Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
Krok 5
Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
Krok 6
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
Krok 7
Układamy warstwę makaronu
Krok 8
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
Krok 9
Smarujemy sosem beszamelowym
Krok 10
Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
Krok 11
Układamy drugą i trzecią warstwę
Krok 12
Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
Krok 13
Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej