Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Autor: Beata Przybylak

ratingratingratingratingrating

1

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

73 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

10 plastrów

1 sztuka

500 gramów

18 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

Krok 2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

Krok 3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

Krok 4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Krok 5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

Krok 6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

Krok 7

Układamy warstwę makaronu

Krok 8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

Krok 9

Smarujemy sosem beszamelowym

Krok 10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

Krok 11

Układamy drugą i trzecią warstwę

Krok 12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

Krok 13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bulgur z warzywami
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej