Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

Autor: Beata Przybylak

ratingratingratingratingrating

1

heart
20 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

10 plastrów

1 sztuka

500 gramów

18 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek

Krok 2

Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,

Krok 3

A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)

Krok 4

Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki

Krok 5

Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance

Krok 6

Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy

Krok 7

Układamy warstwę makaronu

Krok 8

Na makaronie kładziemy warstwę mięsa

Krok 9

Smarujemy sosem beszamelowym

Krok 10

Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone

Krok 11

Układamy drugą i trzecią warstwę

Krok 12

Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem

Krok 13

Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej