PRZEPISY.PL
Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym - autor: Beata Przybylak

Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

  • 60
  • 5
  • Łatwe
  • 0
16
osób dodało do Mniamlisty
16
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mięso mielone500 g
  • cebula2 szt
  • ząbek czosnku2 szt
  • pomidory z puszki1 szt
  • makaron lasagne - płaty18 plastrów
  • ser żółty10 plastrów
  • Krok 1

    W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  • Krok 2

    Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  • Krok 3

    A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  • Krok 4

    Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  • Krok 5

    Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  • Krok 6

    Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  • Krok 7

    Układamy warstwę makaronu
  • Krok 8

    Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  • Krok 9

    Smarujemy sosem beszamelowym
  • Krok 10

    Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  • Krok 11

    Układamy drugą i trzecią warstwę
  • Krok 12

    Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  • Krok 13

    Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

366
osób dodało do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
641
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
2132
osoby dodały do Mniamlisty
45''
3
Łatwe
405
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Trudne