Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym
łatwe
74 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
2 sztuki
10 plastrów
1 sztuka
500 gramów
18 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
Krok 2
Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
Krok 3
A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
Krok 4
Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
Krok 5
Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
Krok 6
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
Krok 7
Układamy warstwę makaronu
Krok 8
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
Krok 9
Smarujemy sosem beszamelowym
Krok 10
Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
Krok 11
Układamy drugą i trzecią warstwę
Krok 12
Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
Krok 13
Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























