Wegańskie taco z chili przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wegańskie taco z chili

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

2 opakowania

2 sztuki

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyciśnij sok z limonki. Cebulkę pokrój w krążki i zamarynuj w soku z limonki. Odstaw na bok. Jalapeno pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż paprykę. Dodaj przeciśnięty czosnek, wędzoną paprykę oraz kmin.

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj pomidory i jalapeno. Gotuj powoli ok 5 minut.

Krok 4

Fasolę opłucz na durszlaku i dodaj do sosu. Dodaj również Magic Mince The Vegetarian Butcher i duś powoli sos kolejne 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 5

Kolby kukurydzy oczyść i grilluj na patelni grillowej przez 5 minut na każdej stronie. Następnie dużym nożem zetnij zgrillowane nasiona z kolby. Kukurydzę dodaj do sosu pomidorowego i gotuj aż składniki będą miękkie i sos zgęstnieje.

Krok 6

Podgrzej muszelki taco zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nałóż sos na muszelki i podawaj z listkami świeżej kolendry oraz marynowaną cebulką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jalapeno możesz użyć świeże lub marynowane. Jeśli w danej chwili nie ma sezonu na świeżą kukurydzę zastąp ją tą z puszki. Taco możesz również podawać z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańskie taco z chili - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańskie taco z chiliWegańskie taco z chili

Ostrość oraz bardzo wyrazisty smak to cechy, które najlepiej prezentują dania kuchni meksykańskiej. Do prawdziwego kanonu klasycznych potraw można z pewnością zaliczyć taco, czyli połączenie przekąski z daniem głównym. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny i oryginalny posiłek – wykorzystajcie nasz przepis na wegańskie taco z chili, w którym znajdziecie głównie roślinne składniki. Jesteśmy pewni, że danie to wejdzie na stałe do waszego codziennego menu.

Dla kogo?

Taco z chilli bez mięsa to propozycja dla każdego, ale przede wszystkim dla entuzjastów kuchni pikantnej i dań o bogatym smaku i aromacie.

Na jaką okazję?

Taco wegańskie doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych obiadów i kolacji, ale także jako urozmaicenie menu imprezowego czy świątecznego.

Czy wiesz, że?

Klasyczne tacos z chilli spotkacie w wielu restauracjach meksykańskich, gdzie podawane jest jako przystawka. Danie to często mylone jest z burrito, które przygotowuje się bardzo podobnie.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania wegańskiego taco z chilii możesz wykorzystać papryczkę jalapeno zarówno w wersji świeżej, jak i marynowanej. Danie doskonale smakuje także z ryżem.