Meksykańskie taco w wersji wegańskiej
NOWY PRZEPIS
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
6 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
125 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką. Pokrój awokado na kawałki. Odcedź kukurydzę. Limonkę pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kukurydzę oraz roślinne mięso mielone. Posyp przyprawami, dodaj 2 łyżki wody i smaż kilka minut.
Krok 4
Sałatkę lodową drobno poszatkuj i nałóż na dno taco. Na wierzch połóż gotowy farsz z roślinnym mięsem.
Krok 5
Taco udekoruj awokado i listkami kolendry. Podawaj z pomidorkami i ćwiartkami limonki.

Dobra rada:
Do meksykańskiego taco świetnie pasuje wegańska alternatywa sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!
Czytaj więcejMała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie taco w wersji wegańskiej
Mimo że kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z daniami mięsnymi, można je bez trudu wykonać także w wersji roślinnej, nie tracąc oryginalnego smaku czy aromatu. Nie wierzycie? Spróbujcie meksykańskiego taco w wersji wegańskiej, którego podstawą są jedynie warzywa i owoce. Co więcej, tę nietuzinkową przekąskę wykonacie w kilkanaście minut, dzięki czemu jest idealną propozycją na szybkie i pyszne danie na każdą okazję.
Dla kogo?
Dla każdego, ale przede wszystkim dla wielbicieli meksykańskich smaków. Taco bez mięsa przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie i mozolne przygotowywanie dań.
Na jaką okazję?
Trudno wyobrazić sobie domową imprezę bez przekąski, dlatego też meksykańskie taco wege polecamy szczególnie na tę okazję. Nie zapominajcie o przepisie również podczas planowania weekendowych wieczorów filmowych.
Czy wiesz, że?
Naukowcy dowiedli, że awokado było wykorzystywane w kuchni już 7 tysięcy lat przed naszą erą.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych potraw mogą wzbogacić wegańskie taco meksykańskie o dodatkową porcję papryczki chili lub kilka plasterków papryczki jalapeno w wersji świeżej, lub marynowanej.