Meksykańskie taco w wersji wegańskiej
NOWY PRZEPIS
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
6 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
125 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką. Pokrój awokado na kawałki. Odcedź kukurydzę. Limonkę pokrój na ćwiartki.
Krok 2
Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kukurydzę oraz roślinne mięso mielone. Posyp przyprawami, dodaj 2 łyżki wody i smaż kilka minut.
Krok 4
Sałatkę lodową drobno poszatkuj i nałóż na dno taco. Na wierzch połóż gotowy farsz z roślinnym mięsem.
Krok 5
Taco udekoruj awokado i listkami kolendry. Podawaj z pomidorkami i ćwiartkami limonki.

Dobra rada:
Do meksykańskiego taco świetnie pasuje wegańska alternatywa sera.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie taco w wersji wegańskiej
Mimo że kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z daniami mięsnymi, można je bez trudu wykonać także w wersji roślinnej, nie tracąc oryginalnego smaku czy aromatu. Nie wierzycie? Spróbujcie meksykańskiego taco w wersji wegańskiej, którego podstawą są jedynie warzywa i owoce. Co więcej, tę nietuzinkową przekąskę wykonacie w kilkanaście minut, dzięki czemu jest idealną propozycją na szybkie i pyszne danie na każdą okazję.
Dla kogo?
Dla każdego, ale przede wszystkim dla wielbicieli meksykańskich smaków. Taco bez mięsa przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie i mozolne przygotowywanie dań.
Na jaką okazję?
Trudno wyobrazić sobie domową imprezę bez przekąski, dlatego też meksykańskie taco wege polecamy szczególnie na tę okazję. Nie zapominajcie o przepisie również podczas planowania weekendowych wieczorów filmowych.
Czy wiesz, że?
Naukowcy dowiedli, że awokado było wykorzystywane w kuchni już 7 tysięcy lat przed naszą erą.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy pikantnych potraw mogą wzbogacić wegańskie taco meksykańskie o dodatkową porcję papryczki chili lub kilka plasterków papryczki jalapeno w wersji świeżej, lub marynowanej.