Meksykańskie taco w wersji wegańskiej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańskie taco w wersji wegańskiej

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
31 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

125 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ łyżką. Pokrój awokado na kawałki. Odcedź kukurydzę. Limonkę pokrój na ćwiartki.

Krok 2

Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą i dopraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni i usmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj kukurydzę oraz roślinne mięso mielone. Posyp przyprawami, dodaj 2 łyżki wody i smaż kilka minut.

Krok 4

Sałatkę lodową drobno poszatkuj i nałóż na dno taco. Na wierzch połóż gotowy farsz z roślinnym mięsem.

Krok 5

Taco udekoruj awokado i listkami kolendry. Podawaj z pomidorkami i ćwiartkami limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do meksykańskiego taco świetnie pasuje wegańska alternatywa sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie taco w wersji wegańskiej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie taco w wersji wegańskiejMeksykańskie taco w wersji wegańskiej

Mimo że kuchnia meksykańska kojarzy się przede wszystkim z daniami mięsnymi, można je bez trudu wykonać także w wersji roślinnej, nie tracąc oryginalnego smaku czy aromatu. Nie wierzycie? Spróbujcie meksykańskiego taco w wersji wegańskiej, którego podstawą są jedynie warzywa i owoce. Co więcej, tę nietuzinkową przekąskę wykonacie w kilkanaście minut, dzięki czemu jest idealną propozycją na szybkie i pyszne danie na każdą okazję.

Dla kogo?

Dla każdego, ale przede wszystkim dla wielbicieli meksykańskich smaków. Taco bez mięsa przypadnie do gustu także tym z was, którzy nie mają czasu na codzienne gotowanie i mozolne przygotowywanie dań.

Na jaką okazję?

Trudno wyobrazić sobie domową imprezę bez przekąski, dlatego też meksykańskie taco wege polecamy szczególnie na tę okazję. Nie zapominajcie o przepisie również podczas planowania weekendowych wieczorów filmowych.

Czy wiesz, że?

Naukowcy dowiedli, że awokado było wykorzystywane w kuchni już 7 tysięcy lat przed naszą erą.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy pikantnych potraw mogą wzbogacić wegańskie taco meksykańskie o dodatkową porcję papryczki chili lub kilka plasterków papryczki jalapeno w wersji świeżej, lub marynowanej.