Skwierczące wegańskie Fajitas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skwierczące wegańskie Fajitas

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

2 sztuki

1 sztuka

80 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki roślinnego a'la kurczaka porwij na cieńsze paski. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i jedną pokrój w paseczki a drugą w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidorki lekko posiekaj. Kolendrę posiekaj i wyciśnij sok z limonki.

Krok 2

Przygotuj salsę. Z awokado wyjmij pestkę, obierz i rozgnieć. Dodaj kostkę z papryki, pomidorki, sok z limonki, kolendrę oraz łyżkę oliwy. Dopraw i wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj patelnię (najlepiej żeliwną) i bardzo dobrze ją rozgrzej. Wlej odrobinę oleju i podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Po chwili dodaj paski z papryki oraz cebuli. Utrzymuj duży ogień i smaż ok 3-4 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i jeśli używasz patelni żeliwnej podaj od razu w niej danie na środek stołu.

Krok 4

Podgrzej lekko tortillę i podawaj na talerzach aby można było nakładać na środek fajitę. Osobno podaj salsę, startą wegańską alternatywę sera oraz posiekaną kolendrę do posypywania.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tradycyjna skwiercząca fajita podawana jest na żeliwnych patelniach. Jeśli takiej nie masz możesz użyć normalnej patelni i podać danie w talerzu lub od razu w tortilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skwierczące wegańskie Fajitas  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczarki faszerowane
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skwierczące wegańskie Fajitas Skwierczące wegańskie Fajitas

Aromatyczne meksykańskie fajitas, a do tego skwierczące? Na pewno brzmi pysznie i zachęcająco! Spróbujcie naszej propozycji tego dania, ale w wersji roślinnej. Skwierczące wegańskie fajitas to kompozycja szeregu przypraw, nadających potrawie bogatego smaku i aromatu, a także warzyw, sera wegańskiego oraz tortilli. Zapewne pomyśleliście, że przygotowanie fajitas zajmie wam mnóstwo czasu i wymaga nie lada umiejętności kulinarnych. Nic bardziej mylnego – wystarczy kilkadziesiąt minut, by danie znalazło się na stole, a z przepisem na wegańskie fajitas z patelni poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Wegańskie fajitas z patelni to propozycja dla miłośników kuchni meksykańskiej – pikantnej, aromatycznej i bogatej w warzywne dodatki.

Na jaką okazję?

Na każdą! Skwierczące fajitas wege świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa, ale także jako pomysł na oryginalne danie imprezowe.

Czy wiesz, że?

Pierwowzorem dzisiejszych fajitas są tortille serwowane z mięsem wołowym. Obecnie danie to przeszło ogromną metamorfozę i znajdziecie jego liczne odmiany, w tym wersje z kurczakiem, owocami morza, a także warzywami.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, aby fajitas wegańskie były rzeczywiście skwierczące, niezbędna będzie specjalna żeliwna patelnia, w której danie jest serwowane. Alternatywą jest rozgrzanie potrawy na klasycznej patelni i podanie gotowych wegańskich fajitas od razu w talerzu.