Skwierczące wegańskie Fajitas
NOWY PRZEPIS
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
160 gramów
2 sztuki
1 sztuka
80 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 pęczek
3 łyżki
1 sztuka
4 sztuki
50 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kawałki roślinnego a'la kurczaka porwij na cieńsze paski. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i jedną pokrój w paseczki a drugą w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidorki lekko posiekaj. Kolendrę posiekaj i wyciśnij sok z limonki.
Krok 2
Przygotuj salsę. Z awokado wyjmij pestkę, obierz i rozgnieć. Dodaj kostkę z papryki, pomidorki, sok z limonki, kolendrę oraz łyżkę oliwy. Dopraw i wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj patelnię (najlepiej żeliwną) i bardzo dobrze ją rozgrzej. Wlej odrobinę oleju i podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Po chwili dodaj paski z papryki oraz cebuli. Utrzymuj duży ogień i smaż ok 3-4 minut. Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i jeśli używasz patelni żeliwnej podaj od razu w niej danie na środek stołu.
Krok 4
Podgrzej lekko tortillę i podawaj na talerzach aby można było nakładać na środek fajitę. Osobno podaj salsę, startą wegańską alternatywę sera oraz posiekaną kolendrę do posypywania.

Dobra rada:
Tradycyjna skwiercząca fajita podawana jest na żeliwnych patelniach. Jeśli takiej nie masz możesz użyć normalnej patelni i podać danie w talerzu lub od razu w tortilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skwierczące wegańskie Fajitas
Aromatyczne meksykańskie fajitas, a do tego skwierczące? Na pewno brzmi pysznie i zachęcająco! Spróbujcie naszej propozycji tego dania, ale w wersji roślinnej. Skwierczące wegańskie fajitas to kompozycja szeregu przypraw, nadających potrawie bogatego smaku i aromatu, a także warzyw, sera wegańskiego oraz tortilli. Zapewne pomyśleliście, że przygotowanie fajitas zajmie wam mnóstwo czasu i wymaga nie lada umiejętności kulinarnych. Nic bardziej mylnego – wystarczy kilkadziesiąt minut, by danie znalazło się na stole, a z przepisem na wegańskie fajitas z patelni poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Wegańskie fajitas z patelni to propozycja dla miłośników kuchni meksykańskiej – pikantnej, aromatycznej i bogatej w warzywne dodatki.
Na jaką okazję?
Na każdą! Skwierczące fajitas wege świetnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa, ale także jako pomysł na oryginalne danie imprezowe.
Czy wiesz, że?
Pierwowzorem dzisiejszych fajitas są tortille serwowane z mięsem wołowym. Obecnie danie to przeszło ogromną metamorfozę i znajdziecie jego liczne odmiany, w tym wersje z kurczakiem, owocami morza, a także warzywami.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby fajitas wegańskie były rzeczywiście skwierczące, niezbędna będzie specjalna żeliwna patelnia, w której danie jest serwowane. Alternatywą jest rozgrzanie potrawy na klasycznej patelni i podanie gotowych wegańskich fajitas od razu w talerzu.