Smażone warzywa

- Krok 1W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.
- Krok 2Papryki umyj i pokrój w trójkąty, pozbywając się białych części.
- Krok 3Pozostałe warzywa pokrój w plastry.
- Krok 4Zamarynuj całość w oliwie i przyprawach. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Krok 5Warzywa dokładnie wymieszaj i umieść w torebkach dołączonych do opakowania Fix Knorr.
- Krok 6Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu przez około 4 minut z każdej strony. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs albo ryb.

Smażone warzywa
Niezwykle apetyczne i uniwersalne. Smażone warzywa sprawdzą się na wiele okazji – jako dodatek do dania głównego, wytrawna przekąska czy drugie śniadanie w pracy. Aby je przygotować, na początek rozetrzyj w moździerzu dwa ząbki czosnku razem z przyprawą i oliwą. Następnie różnokolorowe papryki pokrój w większe trójkąty, pozbywając się ich białych części i ziaren, a bakłażana i cukinię podziel na plastry. Tak przygotowane warzywa zamarynuj w oliwie, przyprawach i dodatkach zmiażdżonych w moździerzu. Do całości dodaj posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszaj i umieść w specjalnych torebkach. Zamknij je szczelnie, a potem smaż na patelni teflonowej – po około osiem minut z każdej strony. Pamiętaj, by nie dodawać tłuszczu. Z czym najlepiej podawać smażone warzywa? Serwowanie jako dodatek do dania głównego, z pewnością będą pasować do pieczonych mięs, filetów rybnych, a także kaszy, np. gryczanej. Przed podaniem możesz ułożyć na nich listki świeżej bazylii lub mięty – danie będzie jeszcze bardziej apetyczne.