Smażone warzywa - przepis: na patelni, z oliwą | Przepisy.pl pixel

Smażone warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Smażone warzywa - Krok 1

Krok 2

Papryki umyj i pokrój w trójkąty, pozbywając się białych części.

Smażone warzywa - Krok 2

Krok 3

Pozostałe warzywa pokrój w plastry.

Smażone warzywa - Krok 3

Krok 4

Zamarynuj całość w oliwie i przyprawach. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smażone warzywa - Krok 4

Krok 5

Warzywa dokładnie wymieszaj i umieść w torebkach dołączonych do opakowania Fix Knorr.

Smażone warzywa - Krok 5

Krok 6

Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu przez około 4 minut z każdej strony. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs albo ryb.

Smażone warzywa - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ernest Krawczyk

    Ernest Krawczyk , 04.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywaSmażone warzywa

Niezwykle apetyczne i uniwersalne. Smażone warzywa sprawdzą się na wiele okazji – jako dodatek do dania głównego, wytrawna przekąska czy drugie śniadanie w pracy. Aby je przygotować, na początek rozetrzyj w moździerzu dwa ząbki czosnku razem z przyprawą i oliwą. Następnie różnokolorowe papryki pokrój w większe trójkąty, pozbywając się ich białych części i ziaren, a bakłażana i cukinię podziel na plastry. Tak przygotowane warzywa zamarynuj w oliwie, przyprawach i dodatkach zmiażdżonych w moździerzu. Do całości dodaj posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszaj i umieść w specjalnych torebkach. Zamknij je szczelnie, a potem smaż na patelni teflonowej – po około osiem minut z każdej strony. Pamiętaj, by nie dodawać tłuszczu. Z czym najlepiej podawać smażone warzywa? Serwowanie jako dodatek do dania głównego, z pewnością będą pasować do pieczonych mięs, filetów rybnych, a także kaszy, np. gryczanej. Przed podaniem możesz ułożyć na nich listki świeżej bazylii lub mięty – danie będzie jeszcze bardziej apetyczne.