Smażone warzywa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone warzywa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

2 sztuki

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W moździerzu rozetrzyj ząbki czosnku z oliwą i przyprawą Knorr.

Smażone warzywa - Krok 1

Krok 2

Papryki umyj i pokrój w trójkąty, pozbywając się białych części.

Smażone warzywa - Krok 2

Krok 3

Pozostałe warzywa pokrój w plastry.

Smażone warzywa - Krok 3

Krok 4

Zamarynuj całość w oliwie i przyprawach. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Smażone warzywa - Krok 4

Krok 5

Warzywa dokładnie wymieszaj i umieść w torebkach dołączonych do opakowania Fix Knorr.

Smażone warzywa - Krok 5

Krok 6

Smaż na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu przez około 4 minut z każdej strony. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs albo ryb.

Smażone warzywa - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Ernest Krawczyk

    Ernest Krawczyk , 04.05.2015

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone warzywa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone warzywaSmażone warzywa

Niezwykle apetyczne i uniwersalne. Smażone warzywa sprawdzą się na wiele okazji – jako dodatek do dania głównego, wytrawna przekąska czy drugie śniadanie w pracy. Aby je przygotować, na początek rozetrzyj w moździerzu dwa ząbki czosnku razem z przyprawą i oliwą. Następnie różnokolorowe papryki pokrój w większe trójkąty, pozbywając się ich białych części i ziaren, a bakłażana i cukinię podziel na plastry. Tak przygotowane warzywa zamarynuj w oliwie, przyprawach i dodatkach zmiażdżonych w moździerzu. Do całości dodaj posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszaj i umieść w specjalnych torebkach. Zamknij je szczelnie, a potem smaż na patelni teflonowej – po około osiem minut z każdej strony. Pamiętaj, by nie dodawać tłuszczu. Z czym najlepiej podawać smażone warzywa? Serwowanie jako dodatek do dania głównego, z pewnością będą pasować do pieczonych mięs, filetów rybnych, a także kaszy, np. gryczanej. Przed podaniem możesz ułożyć na nich listki świeżej bazylii lub mięty – danie będzie jeszcze bardziej apetyczne.