Udka z kurczaka w orzechowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

142 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 gramów

200 gramów

50 mililitrów

100 gramów

700 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr, obsmaż na tłuszczu, dodaj pokrojone w paseczki czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i imbir

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem smaż chwilę. Kurczaka podlej 100 mililitrami wody i duś pod przykryciem 15 minut, aż woda prawie zupełnie odparuje.

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu i zalej nim kurczaka w garnku, gotuj około 3 minut. Udka serwuj na ryżu ugotowanym oddzielnie.

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo

    Ja też tak uważam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bykowski

    Andrzej Bykowski

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kuśmider

    Andrzej Kuśmider

    Ta karkówka bardziej do mnie przemawia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Aga Baranowska

    Agata Aga Baranowska

    Ja mam karkówkę w sosie grzybowo-śmietanowym;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider

    To chyba pomyłka:-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider

    11 sztuk limonki!!??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jouibli

    Katarzyna Jouibli

    Może wypróbuję w moich nowych garnkach :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Anulka Printemps

    Anne Anulka Printemps

    Ja się wpisuję:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Mucha

    Karina Mucha

    zróbcie mi:D

    Odpowiedz Odpowiedz

Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w orzechowym sosie Udka z kurczaka w orzechowym sosie

Jeśli lubisz intensywny smak orzechów, koniecznie wypróbuj przepis na udka z kurczaka w sosie orzechowym. Oprócz mięsa, do ich przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, cebuli, oleju rzepakowego oraz przypraw. Udka oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka i podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia, dodaj pokrojoną cebulę, paprykę oraz starty imbir. Całość podlej wodą i duś pod przykryciem do momentu, aż woda zupełnie odparuje. By danie nabrało niepowtarzalnego smaku, zawartość torebki Fix Danie orientalne wymieszaj z wodą i zalej nią kurczaka. Pamiętaj, że oprócz imbiru, mięso możesz także doprawić majerankiem lub ostrą papryką. Gotowe udka posyp aromatycznymi ziołami, m.in. natką pietruszki i kolendry, a także liśćmi świeżej bazylii oraz koperku. Mięso serwuj razem z ugotowanym na sypko ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Jako dodatek doskonale sprawdzi się również świeże pieczywo. Pobierz listę niezbędnych produktów i do dzieła.