Udka z kurczaka w orzechowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w orzechowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

10 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprósz przyprawą Knorr, obsmaż na tłuszczu, dodaj pokrojone w paseczki czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i imbir

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 1

Krok 2

Wszystko razem smaż chwilę. Kurczaka podlej 100 mililitrami wody i duś pod przykryciem 15 minut, aż woda prawie zupełnie odparuje.

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu i zalej nim kurczaka w garnku, gotuj około 3 minut. Udka serwuj na ryżu ugotowanym oddzielnie.

Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - Krok 3
9

Opinie o przepisie

  • Bolo Bolobolo

    Bolo Bolobolo , 06.07.2016

    Ja też tak uważam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bykowski

    Andrzej Bykowski , 06.07.2016

    Super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Kuśmider

    Andrzej Kuśmider , 16.10.2011

    Ta karkówka bardziej do mnie przemawia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Aga Baranowska

    Agata Aga Baranowska , 16.10.2011

    Ja mam karkówkę w sosie grzybowo-śmietanowym;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider , 15.10.2011

    To chyba pomyłka:-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kuśmider

    Anna Kuśmider , 15.10.2011

    11 sztuk limonki!!??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jouibli

    Katarzyna Jouibli , 15.10.2011

    Może wypróbuję w moich nowych garnkach :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anne Anulka Printemps

    Anne Anulka Printemps , 15.10.2011

    Ja się wpisuję:):)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Mucha

    Karina Mucha , 15.10.2011

    zróbcie mi:D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w orzechowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w orzechowym sosie Udka z kurczaka w orzechowym sosie

Jeśli lubisz intensywny smak orzechów, koniecznie wypróbuj przepis na udka z kurczaka w sosie orzechowym. Oprócz mięsa, do ich przygotowania potrzebujesz m.in. czerwonej papryki, cebuli, oleju rzepakowego oraz przypraw. Udka oprósz przyprawą do pikantnego kurczaka i podsmaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia, dodaj pokrojoną cebulę, paprykę oraz starty imbir. Całość podlej wodą i duś pod przykryciem do momentu, aż woda zupełnie odparuje. By danie nabrało niepowtarzalnego smaku, zawartość torebki Fix Danie orientalne wymieszaj z wodą i zalej nią kurczaka. Pamiętaj, że oprócz imbiru, mięso możesz także doprawić majerankiem lub ostrą papryką. Gotowe udka posyp aromatycznymi ziołami, m.in. natką pietruszki i kolendry, a także liśćmi świeżej bazylii oraz koperku. Mięso serwuj razem z ugotowanym na sypko ryżem, pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Jako dodatek doskonale sprawdzi się również świeże pieczywo. Pobierz listę niezbędnych produktów i do dzieła.