
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
500 mililitrów
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij skórkę, skrop sokiem z cytryny i dobrze dopraw mięso przyprawą Knorr oraz posiekaną papryczką chilli. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Krok 2
W tym czasie na patelnię wlej oliwę. Pokrój cebulę w plastry i dodaj ją na patelnię razem z czosnkiem. Podsmażaj, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zrobi się rumiany.

Krok 3
Dodaj sos sojowy i rosół. Duś kurczaka pod przykryciem, aż będzie miękki, około 30 minut.

Krok 4
Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z sosu. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i, na przykład z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Udka z kurczaka w sosie
Ta potrawa łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu. Pikantne udka z kurczaka będą odpowiednie na pyszny obiad, ale również sprawdzą się jako ciepła kolacja. Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy, że zastosujesz się do poniższych kroków. Przygotowania rozpocznij od dokładnego oczyszczenia udek. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny i obtocz w wyrazistych przyprawach – odpowiednie będą: ostra papryczka chili, pikantna przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany oraz papryka mielona. Czas na pozostałe składniki – cebulę pokrój w plastry i dodaj ją na rozgrzaną patelnię razem z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie i zeszklone, dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Po kilku minutach na patelnię wlej wyrazisty sos sojowy i duś w nim mięso pod przykryciem, najlepiej przez kolejne pół godziny. Wyjmij kurczaka, a pozostały sos gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowane danie serwuj solo lub z dodatkami: ryżem, kaszą lub ziemniakami.