Udka z kurczaka w sosie sojowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
353 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

280 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

500 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij skórkę, skrop sokiem z cytryny i dobrze dopraw mięso przyprawą Knorr oraz posiekaną papryczką chilli. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

W tym czasie na patelnię wlej oliwę. Pokrój cebulę w plastry i dodaj ją na patelnię razem z czosnkiem. Podsmażaj, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zrobi się rumiany.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos sojowy i rosół. Duś kurczaka pod przykryciem, aż będzie miękki, około 30 minut.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z sosu. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i, na przykład z ryżem.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 15.08.2020

    Bardzo pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w sosieUdka z kurczaka w sosie

Ta potrawa łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu. Pikantne udka z kurczaka będą odpowiednie na pyszny obiad, ale również sprawdzą się jako ciepła kolacja. Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy, że zastosujesz się do poniższych kroków. Przygotowania rozpocznij od dokładnego oczyszczenia udek. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny i obtocz w wyrazistych przyprawach – odpowiednie będą: ostra papryczka chili, pikantna przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany oraz papryka mielona. Czas na pozostałe składniki – cebulę pokrój w plastry i dodaj ją na rozgrzaną patelnię razem z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie i zeszklone, dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Po kilku minutach na patelnię wlej wyrazisty sos sojowy i duś w nim mięso pod przykryciem, najlepiej przez kolejne pół godziny. Wyjmij kurczaka, a pozostały sos gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowane danie serwuj solo lub z dodatkami: ryżem, kaszą lub ziemniakami.