Udka z kurczaka w sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

294 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

500 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij skórkę, skrop sokiem z cytryny i dobrze dopraw mięso przyprawą Knorr oraz posiekaną papryczką chilli. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

W tym czasie na patelnię wlej oliwę. Pokrój cebulę w plastry i dodaj ją na patelnię razem z czosnkiem. Podsmażaj, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zrobi się rumiany.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos sojowy i rosół. Duś kurczaka pod przykryciem, aż będzie miękki, około 30 minut.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z sosu. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i, na przykład z ryżem.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w sosieUdka z kurczaka w sosie

Ta potrawa łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu. Pikantne udka z kurczaka będą odpowiednie na pyszny obiad, ale również sprawdzą się jako ciepła kolacja. Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy, że zastosujesz się do poniższych kroków. Przygotowania rozpocznij od dokładnego oczyszczenia udek. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny i obtocz w wyrazistych przyprawach – odpowiednie będą: ostra papryczka chili, pikantna przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany oraz papryka mielona. Czas na pozostałe składniki – cebulę pokrój w plastry i dodaj ją na rozgrzaną patelnię razem z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie i zeszklone, dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Po kilku minutach na patelnię wlej wyrazisty sos sojowy i duś w nim mięso pod przykryciem, najlepiej przez kolejne pół godziny. Wyjmij kurczaka, a pozostały sos gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowane danie serwuj solo lub z dodatkami: ryżem, kaszą lub ziemniakami.