Udka z kurczaka w sosie sojowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Udka z kurczaka w sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

351 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

543 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

500 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zdejmij skórkę, skrop sokiem z cytryny i dobrze dopraw mięso przyprawą Knorr oraz posiekaną papryczką chilli. Odstaw na około godzinę do lodówki.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 1

Krok 2

W tym czasie na patelnię wlej oliwę. Pokrój cebulę w plastry i dodaj ją na patelnię razem z czosnkiem. Podsmażaj, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodaj kurczaka i smaż, aż zrobi się rumiany.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 2

Krok 3

Dodaj sos sojowy i rosół. Duś kurczaka pod przykryciem, aż będzie miękki, około 30 minut.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso będzie już gotowe wyjmij je z sosu. Sos gotuj, aż zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i, na przykład z ryżem.

Udka z kurczaka w sosie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 15.08.2020

    Bardzo pyszne danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka z kurczaka w sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Udka z kurczaka w sosieUdka z kurczaka w sosie

Ta potrawa łączy w sobie delikatny smak mięsa drobiowego z wyrazistym aromatem sosu. Pikantne udka z kurczaka będą odpowiednie na pyszny obiad, ale również sprawdzą się jako ciepła kolacja. Ich przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy, że zastosujesz się do poniższych kroków. Przygotowania rozpocznij od dokładnego oczyszczenia udek. Następnie skrop mięso sokiem z cytryny i obtocz w wyrazistych przyprawach – odpowiednie będą: ostra papryczka chili, pikantna przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany oraz papryka mielona. Czas na pozostałe składniki – cebulę pokrój w plastry i dodaj ją na rozgrzaną patelnię razem z posiekanym drobno czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie i zeszklone, dodaj przygotowanego wcześniej kurczaka. Smaż do momentu, aż się zarumieni. Po kilku minutach na patelnię wlej wyrazisty sos sojowy i duś w nim mięso pod przykryciem, najlepiej przez kolejne pół godziny. Wyjmij kurczaka, a pozostały sos gotuj, aż zgęstnieje. Tak przygotowane danie serwuj solo lub z dodatkami: ryżem, kaszą lub ziemniakami.