Brokuły z fetą
jako sałatka na ciepło
łatwe
1718 osób zapisało

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły świeże podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości. Brokuły mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę. W obu przypadkach je odcedź.

Krok 4
Na wierzchu połóż kawałki sera feta i oprósz oregano.

Krok 3
Brokuły wymieszaj z ciepłym sosem i przełóż na talerz.

Krok 2
Fix Makaron kremowe 4 sery z mazzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zagotuj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z fetą
Sałatki spożywane są zazwyczaj na zimno jako dodatek do obiadu, jednak można jeść je również na kolację lub lunch jako samodzielne danie. Pomysłem, jaki dziś ci podsuwamy, jest podawanie sałatki na ciepło. Micha takiego dania z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Potrawę można zabrać również do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Ta sałatka łączy dwa składniki – brokuły oraz ser feta, które wspaniale się ze sobą komponują. Delikatny smak brokułów przełamany zostaje przez słony smak wspomnianego sera, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Tutaj ciekawostka: tradycyjny ser Feta produkowany jest wyłącznie w Grecji i tylko producenci tego kraju mogą używać tej nazwy. Do przygotowania dania użyj brokułów świeżych lub mrożonych. Te warzywa świetnie połączą się z aksamitnym sosem ziołowo-maślanym na śmietanie z duża ilością czosnku. Sałatkę dopraw też oregano lub innymi ziołami, które lubisz. Danie możesz podawać z bagietką.