Brokuły z fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Brokuły z fetą

jako sałatka na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

1043 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1425 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły świeże podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości. Brokuły mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę. W obu przypadkach je odcedź.

Brokuły z fetą - Krok 1

Krok 2

Fix Makaron kremowe 4 sery z mazzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zagotuj.

Brokuły z fetą - Krok 2

Krok 3

Brokuły wymieszaj z ciepłym sosem i przełóż na talerz.

Brokuły z fetą - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu połóż kawałki sera feta i oprósz oregano.

Brokuły z fetą - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Iskierka

    Iskierka , 11.02.2022

    A ja robię zwykły sos czosnkowy i posypuje prażonymi migdałami lub orzeszkami pini

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Babcia

    Babcia , 08.01.2022

    Proponuję jeszcze lekko prażone migdaly

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jaszczurek jaszczurek

    jaszczurek jaszczurek , 05.01.2016

    dodaję również pestki słonecznika

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos paprykowy 3
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z fetąBrokuły z fetą

Sałatki spożywane są zazwyczaj na zimno jako dodatek do obiadu, jednak można jeść je również na kolację lub lunch jako samodzielne danie. Pomysłem, jaki dziś ci podsuwamy, jest podawanie sałatki na ciepło. Micha takiego dania z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Potrawę można zabrać również do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Ta sałatka łączy dwa składniki – brokuły oraz ser feta, które wspaniale się ze sobą komponują. Delikatny smak brokułów przełamany zostaje przez słony smak wspomnianego sera, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Tutaj ciekawostka: tradycyjny ser Feta produkowany jest wyłącznie w Grecji i tylko producenci tego kraju mogą używać tej nazwy. Do przygotowania dania użyj brokułów świeżych lub mrożonych. Te warzywa świetnie połączą się z aksamitnym sosem ziołowo-maślanym na śmietanie z duża ilością czosnku. Sałatkę dopraw też oregano lub innymi ziołami, które lubisz. Danie możesz podawać z bagietką.