Brokuły z fetą

jako sałatka na ciepło

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

940 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

909 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły świeże podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości. Brokuły mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę. W obu przypadkach je odcedź.

Brokuły z fetą - Krok 1

Krok 2

Fix Makaron kremowe 4 sery z mazzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zagotuj.

Brokuły z fetą - Krok 2

Krok 3

Brokuły wymieszaj z ciepłym sosem i przełóż na talerz.

Brokuły z fetą - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu połóż kawałki sera feta i oprósz oregano.

Brokuły z fetą - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • jaszczurek jaszczurek

    jaszczurek jaszczurek

    dodaję również pestki słonecznika

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Brokuły z fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Brokuły z fetąBrokuły z fetą

Sałatki spożywane są zazwyczaj na zimno jako dodatek do obiadu, jednak można jeść je również na kolację lub lunch jako samodzielne danie. Pomysłem, jaki dziś ci podsuwamy, jest podawanie sałatki na ciepło. Micha takiego dania z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Potrawę można zabrać również do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Ta sałatka łączy dwa składniki – brokuły oraz ser feta, które wspaniale się ze sobą komponują. Delikatny smak brokułów przełamany zostaje przez słony smak wspomnianego sera, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Tutaj ciekawostka: tradycyjny ser Feta produkowany jest wyłącznie w Grecji i tylko producenci tego kraju mogą używać tej nazwy. Do przygotowania dania użyj brokułów świeżych lub mrożonych. Te warzywa świetnie połączą się z aksamitnym sosem ziołowo-maślanym na śmietanie z duża ilością czosnku. Sałatkę dopraw też oregano lub innymi ziołami, które lubisz. Danie możesz podawać z bagietką.