Brokuły z fetą
jako sałatka na ciepło
łatwe
1722 osoby zapisały

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
1 opakowanie
2 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brokuły świeże podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości. Brokuły mrożone gotuj bezpośrednio po otwarciu opakowania przez 1 minutę. W obu przypadkach je odcedź.

Krok 4
Na wierzchu połóż kawałki sera feta i oprósz oregano.

Krok 3
Brokuły wymieszaj z ciepłym sosem i przełóż na talerz.

Krok 2
Fix Makaron kremowe 4 sery z mazzarellą Knorr wymieszaj ze śmietanką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość zagotuj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Brokuły z fetą
Sałatki spożywane są zazwyczaj na zimno jako dodatek do obiadu, jednak można jeść je również na kolację lub lunch jako samodzielne danie. Pomysłem, jaki dziś ci podsuwamy, jest podawanie sałatki na ciepło. Micha takiego dania z powodzeniem może zastąpić cały obiad. Potrawę można zabrać również do pracy i odgrzać w kuchence mikrofalowej. Ta sałatka łączy dwa składniki – brokuły oraz ser feta, które wspaniale się ze sobą komponują. Delikatny smak brokułów przełamany zostaje przez słony smak wspomnianego sera, który pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza. Tutaj ciekawostka: tradycyjny ser Feta produkowany jest wyłącznie w Grecji i tylko producenci tego kraju mogą używać tej nazwy. Do przygotowania dania użyj brokułów świeżych lub mrożonych. Te warzywa świetnie połączą się z aksamitnym sosem ziołowo-maślanym na śmietanie z duża ilością czosnku. Sałatkę dopraw też oregano lub innymi ziołami, które lubisz. Danie możesz podawać z bagietką.



































