Calzonne z mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z mięsem mielonym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

400 gramów

30 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut.

Krok 3

Pieczarki pokrój w plastry, cebulę posiekaj, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż.

Krok 4

W rondelku roztop 0.25 łyżeczki masła*, dodaj pieczarki, duś 10 minut. Na pozostałym maśle podsmaż cebulę, dodaj mięso i smaż 10 min, po tym czasie dodaj paprykę, duś kolejne 5-10 min.

Krok 5

Dodaj pieczarki, pomidory, czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Na wolnym ogniu smaż do momentu, gdy część płynu odparuje, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj starty ser.

Krok 6

Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na kształt koła. Na połowie każdego ułóż farsz, złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej