Zapiekanka z czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwoną soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

500 gramów

60 gramów

500 gramów

1 szczypta

180 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój na ćwiartki i zmiksuj. Przełóż do rondla.

Krok 2

Dodaj rosół i soczewicę. Ugotuj. Posól i dodaj tabasco.

Krok 3

Brokuły, marchew i pora pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju przez 3 minuty.

Krok 4

Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Dodaj do warzyw i smaż kolejne 3 minuty.

Krok 5

Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą. Wlej soczewicę i posyp serem. Piecz 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej