Zapiekanka z czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwoną soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

500 gramów

60 gramów

500 gramów

1 szczypta

180 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój na ćwiartki i zmiksuj. Przełóż do rondla.

Krok 2

Dodaj rosół i soczewicę. Ugotuj. Posól i dodaj tabasco.

Krok 3

Brokuły, marchew i pora pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju przez 3 minuty.

Krok 4

Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Dodaj do warzyw i smaż kolejne 3 minuty.

Krok 5

Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą. Wlej soczewicę i posyp serem. Piecz 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej