
Składniki
250 gramów
250 gramów
500 gramów
60 gramów
500 gramów
1 szczypta
180 gramów
250 gramów
1 szklanka
2 łyżki
2 sztuki
250 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój na ćwiartki i zmiksuj. Przełóż do rondla.
Krok 2
Dodaj rosół i soczewicę. Ugotuj. Posól i dodaj tabasco.
Krok 3
Brokuły, marchew i pora pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju przez 3 minuty.
Krok 4
Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Dodaj do warzyw i smaż kolejne 3 minuty.
Krok 5
Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą. Wlej soczewicę i posyp serem. Piecz 30 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej