Zapiekanka z czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z czerwoną soczewicą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

500 gramów

60 gramów

500 gramów

1 szczypta

180 gramów

250 gramów

1 szklanka

2 łyżki

2 sztuki

250 gramów

1 łyżeczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój na ćwiartki i zmiksuj. Przełóż do rondla.

Krok 2

Dodaj rosół i soczewicę. Ugotuj. Posól i dodaj tabasco.

Krok 3

Brokuły, marchew i pora pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju przez 3 minuty.

Krok 4

Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Dodaj do warzyw i smaż kolejne 3 minuty.

Krok 5

Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą. Wlej soczewicę i posyp serem. Piecz 30 minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej