
Składniki
250 gramów
250 gramów
500 gramów
60 gramów
500 gramów
1 szczypta
180 gramów
250 gramów
1 szklanka
2 łyżki
2 sztuki
250 gramów
1 łyżeczka
80 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokrój na ćwiartki i zmiksuj. Przełóż do rondla.
Krok 2
Dodaj rosół i soczewicę. Ugotuj. Posól i dodaj tabasco.
Krok 3
Brokuły, marchew i pora pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju przez 3 minuty.
Krok 4
Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski, a cukinię w plastry. Dodaj do warzyw i smaż kolejne 3 minuty.
Krok 5
Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą. Wlej soczewicę i posyp serem. Piecz 30 minut.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej