Jak się za to zabrać?

Czym kierować się przy wyborze kapusty? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, czy jest nieuszkodzona, czysta oraz czy liście są zbite. Przed przygotowaniem trzeba usunąć obeschnięte lub uszkodzone zewnętrzne liście. Teraz wystarczy ją przyrządzić tak, jak lubimy – duszoną, startą na tarce lub jako dodatek do mięs. Wyśmienicie smakuje jako surówka z różnorakimi dodatkami: jabłkiem, selerem czy porem. Możemy ją także dodać do ulubionego koktajlu. Nie tylko zapewni uczucie sytości na wiele godzin, ale również zagwarantuje lśniące włosy i gładką cerę. Niewiele potrzeba, aby cieszyć się delikatnym smakiem czerwonej kapusty. A ona już sama skutecznie zadba o nasz organizm!
powrót do góryDla zdrowia!

Czerwona kapusta naturalnie zawiera witaminy i składniki mineralne. W jej składzie znajdziemy m.in. mangan, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Jest źródłem folianów i witaminy C, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
powrót do góryZainspiruj się!

Zapraszamy do stołu! Jeśli szukasz szybkiego i dietetycznego dodatku do obiadu, koniecznie wypróbuj przepis na surówkę z kapusty czerwonej. Duszona wersja idealnie sprawdzi się jako towarzystwo dla mięs. Gwarantujemy, że będziesz wracał do niej częściej! Lubisz eksperymenty i chcesz wypróbować nową wersję popularnego dania? W takim razie sałatka Colesław z czerwonej kapusty jest dla Ciebie! Kapusta wzbogaci też smak tradycyjnego kebabu. Doskonale czuje się w towarzystwie pulpetów zapiekanych z warzywami. Czerwona kapusta fenomenalnie smakuje z porem. Dodaj do niej suszone owoce, a uwydatnisz słodki posmak. Smaczne i słodkie dbanie o dietę! O to chodzi! Sięgnij również po klasyczną wersję sałatki z jej udziałem. Z pewnością zaskoczysz niejedno wybredne podniebienie! Czerwona kapusta ukochała sobie także towarzystwo jabłka. A teraz czas na odrobinę egzotyki! Oto warzywa po tajsku, które zaprosiły do siebie także czerwoną kapustę. Chcesz poznać sekret na wydobycie aromatu soczystego mięsa? Następnym razem dodaj włącz do warzywo do przepisu na kaczkę po poznańsku. Smacznego!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Kapustę czerwoną charakteryzują niewielkie lub średniej wielkości główki o twardych, zbitych liściach. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie podbiła serca starożytnych Greków i Rzymian. Co za kusicielka!
- Szybko doceniono walory smakowe czerwonej kapusty. Obecnie jest znana i chętnie uprawiana na całym świecie.
- Swój ciemnofioletowy kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, należących do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów.
- Czerwona kapusta jest niskokaloryczna – 100 g tego warzywa dostarcza około 30 kcal.
Z czym to się je?

Czerwona kapusta, nazywana również kapustą modrą, smakuje wyśmienicie w każdym wydaniu – na surowo, ugotowana, duszona i kiszona. Ponadto stanowi świetny dodatek do mięs, a w szczególności drobiu oraz dziczyzny. Idealnie komponuje się z kluskami śląskimi, buchtami lub ziemniakami, kotletem sojowym bądź warzywnym. Całkiem dobrze ma się również solo – jako surówka, delikatnie skropiona cytryną. Także wraz z dodatkami prezentuje się nieźle. Jabłku czy selerowi nigdy nie odmówi miejsca w półmisku. Czerwona kapusta doskonale nadaje się na sok, jednakże, aby odczuć jego dobroczynne działanie, ważna jest systematyczność. Pijąc go raz dziennie przez co najmniej dwa tygodnie, zauważysz efekty! Seler, świeży imbir oraz jabłko zintensyfikują doznania smakowe. Warto już dziś włączyć to warzywo do diety i zacząć cieszyć się jego delikatnym, słodkim aromatem oraz wpływem na zdrowie.
powrót do góry
Komentarze (0)