Jak zrobić czerwoną kapustę? Jaka będzie najlepsza do obiadu?
Czerwona kapusta to znakomity dodatek do obiadu, który wywodzi się ze staropolskiej kuchni. Od lat występuje w różnych formach, a my możemy delektować się jej smakiem... Chcecie dowiedzieć się, jak przygotować najlepszą czerwoną kapustę do obiadu? Zostańcie z nami i poznajcie sprawdzoną recepturę. Gotowana, zasmażana czy duszona? Podpowiadamy, który rodzaj czerwonej kapusty będzie najlepiej pasował do obiadu. Zapraszamy!
Kapusta czerwona do obiadu – dlaczego warto ją jeść?
Czerwona kapusta zachwyca smakiem, o tym chyba wie każdy, kto kiedyś jej spróbował. Idealnie sprawdzi się więc do obiadu, ale również jako warzywna przekąska w ciągu dnia. Jak smakuje kapusta czerwona? Możemy porównać ją do białej kapusty, jednak ta jest nieco większa i mniej intensywna w aromacie. Czerwoną odmianę wyróżnia charakterny smak. To jednak nie wszystko! Oprócz znakomitego smaku czerwona kapusta może pochwalić się również dobrym wpływem na ludzki organizm. Trudno nie zauważyć, że to prawdziwa bomba witaminowa. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu!
Jak zrobić czerwoną kapustę?
Przygotowanie kapusty czerwonej jest niezwykle prostym zadaniem. Wystarczy kilka kroków, a ta znakomita surówka znajdzie się na Waszym stole. Jak zrobić kapustę czerwoną?
- Zacznijcie od poszatkowania jednej główki, starajcie się, aby kawałki warzywa były drobne.
- Zagotujcie posoloną wodę i zaparzcie w niej pokrojoną kapustę. Po upływie 4 minut wyjmijcie warzywo i przełóżcie je do durszlaka.
- Usuńcie nadmiar wody z kapusty, a następnie pokropcie ją odrobiną soku z cytryny.
- Co dalej? Pyszna kapusta jest już prawie gotowa! Czas pomyśleć o przyprawach, my w szczególności polecamy sól, pieprz oraz odrobinę cukru.
- Wymieszajcie czerwoną kapustę do obiadu z przyprawami i włóżcie ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie zetrzyjcie dwa jabłka, dodajcie je do warzywa i pokropcie 3 łyżeczkami oliwy. Gotowe!
Jak zrobić czerwoną kapustę na ciepło?
Chcecie przygotować czerwoną kapustę do obiadu na ciepło? Koniecznie poznajcie naszą recepturę.
- Przygotujcie główkę kapusty i jedną cebulę, a następnie poszatkujcie te dwa składniki.
- Na patelni rozgrzejcie olej i przełóżcie do naczynia poszatkowaną cebulę i kapustę. Całość zasmażajcie do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Do zasmażanej kapusty czerwonej do obiadu dodajcie odrobinę soli, pieprzu oraz cukru. Całość duście przez kolejne pół godziny, aby przysmak stał się aromatyczny i uwolnił soki. Gotowe!
- Jak zrobić czerwoną kapustę do obiadu? Teraz już to wiecie. Ten dodatek z pewnością zachwyci każdego podczas spożywania posiłku!
Kapusta czerwona – z czym ją podawać?
Wiecie już, jak zrobić kapustę czerwoną? Dzięki naszym wskazówkom przygotowanie czerwonej kapusty nie sprawi Wam problemu. Dowiedzcie się, do czego dodać to znakomite warzywo.
Sałatka gryczana z czerwoną kapustą to prawdziwa uczta smaków. Możecie podawać ją w efektownych słoiczkach, a z pewnością Wasi goście docenią również warstwę wizualną tego posiłku.
Lubicie polską kuchnię? Co powiecie na placki ziemniaczane z czerwoną kapustą? Musimy zdradzić Wam, że to połączenie naprawdę świetnie smakuje! Możecie polać placki kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Chcecie urozmaicić czerwoną kapustę? Mamy na to sposób! Następnym razem podajcie surówkę z czerwonej kapusty z porem. Jesteśmy pewni, że będziecie zachwyceni!
Jak zrobić kapustę czerwoną do obiadu? To już wiecie, podawajcie ją więc w towarzystwie znakomitej pieczeni z karkówki. Pycha. Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!
Komentarze (0)