Uwielbiam czerwiec, gdy na bazarach i w sklepach pojawiają się długo oczekiwane nowalijki, młode, świeże warzywa. Każda wizyta w na lokalnym bazarku kończy się dużymi zakupami. Młoda kapusta, kalarepki, ogórki, szpinak, rzodkiewka. To dopiero początek, bo już zaraz dostępna będzie fasolka szparagowa, kalafiory, młode buraczki itd. Szczególnie młoda kapusta inspiruje mnie do natychmiastowego gotowania. Kupując wybieram zielone, jędrne główki. Mogą być duże, bo młodej kapusty w kuchni nigdy dość. Najprostszy sposób przygotowania to duszenie z dużą ilością cebulki. Taka kapusta to danie po prostu ekspresowe. Można je przygotować po przyjściu z pracy i podać na domową kolację. Jestem pewien, że macie swoje sposoby na młodą kapustę. Mój jest bardzo prosty, a dodatkowy aromat nadaje świeży koperek.


Młoda kapusta z koperkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- średniej wielkości główka młodej kapusty
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- ½ pęczka świeżego koperku
- 1 Bulionetka Domowa Warzywna Knorr
- 3 łyżki masła lub margaryny

Sposób przygotowania

Kapustę posiekaj, wrzuć do dużego garnka i podlej szklanką wody. Dodaj Bulionetkę Knorr i duś pod przykryciem, aż kapusta będzie zupełnie miękka. Do garnka dodaj śmietanę, masło, i posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze około 4-5 minut mieszając co jakiś czas.

Do duszonej młodej kapusty dodać można także tartą marchewkę, świeży tymianek lub kminek. Założę się, że ile jest domowych szefów tyle pomysłów na to danie.

Z młodej kapusty przygotowuję także gołąbki. Gotują się błyskawicznie.

Łatwe gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sos pomidorowy Knorr
- 1 rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
- 1 młoda kapusta
- 2 łyżki margaryny
- 1 jajko

Sposób przygotowania

Z kapusty wytnij głąb, a następnie gotuj w całości w dużym garnku, w lekko słonej wodzie. Gdy górne listki będą lekko zmieniać kolor zdejmuj je i wyjmuj do ostygnięcia. Z liści kapusty zetnij zgrubienia. W misce połącz mięso mielone, rozdrobnioną kostkę Knorr, posiekany szczypiorek i jajko. Teraz na każdy listek kapusty wyłóż łyżką farsz i zawiń kapustę tworząc gołąbka. Przygotuj sos pomidorowy Knorr łącząc go z 400 ml wody. Ciasno ułóż gołąbki na dnie garnka. Zalej sosem pomidorowym, dodaj margarynę i duś ok. 15 minut.

Jeżeli chcecie dokładnie zobaczyć jak składać gołąbki to kliknijcie w link poniżej. Przygotowaliśmy tam dokładną instrukcję krok po kroku ze zdjęciami.
https://www.przepisy.pl/przepis/golabki-z-mlodej-kapusty-w-sosie-pomidorowym

Korzystajcie z sezonu na młodą kapustę. Jest tak pyszna – delikatna, lekko słodka i chrupka.