Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
1259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

413 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty wytnij głąb, a następnie gotuj ją w całości w dużym garnku, w lekko osolonej wodzie. Kiedy górne listki będą lekko zmieniać kolor, zdejmuj je i wyjmuj do ostygnięcia. Z liści kapusty zetnij zgrubienia.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

W misce połącz mięso mielone, rozdrobnioną kostkę Knorr, posiekany szczypiorek i jajko.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Na każdy listek kapusty wyłóż łyżką farsz i zawiń kapustę, tworząc gołąbka.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Fix Gołąbki bez zawijania Knorr, łącząc go z 400 ml wody.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Ciasno ułóż gołąbki na dnie garnka. Zalej sosem pomidorowym, dodaj margarynę i duś około 15 minut.

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - Krok 5
61

Opinie o przepisie

  • Magdalena  Kolinska

    Magdalena Kolinska , 11.06.2020

    Pyszne! Ale jak to gołąbki bywają pracochłonne. U nas w wersji z odrobina ryżu cebulka i szczypiorkiem. Bardzo dobry i prosty przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Kania

    Elzbieta Kania , 29.06.2017

    Zrobię jutro, dziś przygotowałam kapustę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Radko

    Krystyna Radko , 16.07.2014

    właśnie dzisiaj ugotowałam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Malojlo

    Irena Malojlo , 16.07.2014

    A Wy byście tylko jadły i stroiły wnętrza... ;-) A kto się chorym zajmie :-(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadeta Benia

    Bernadeta Benia , 16.07.2014

    Mniam,mniam,pychota.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Ciarka

    Grazyna Ciarka , 16.07.2014

    smakołyki poza tym uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wróbel

    Barbara Wróbel , 16.07.2014

    PYCHA:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Januchta

    Beata Januchta , 16.07.2014

    Basiu dołóż jeszcze dwie sztuki dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Szydłowski

    Artur Szydłowski , 16.07.2014

    sos knorr, kostka knorr - samo zdrowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Długosz

    Teresa Długosz , 16.07.2014

    a robiłaś je

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucja Burkiet

    Lucja Burkiet , 16.07.2014

    ja robię swój sos i trochę inaczej,z mięsem i z ryżem lub kaszą.zależy kto przyjdzie i lubi.bo jetem gościnna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Golonka

    Krzysztof Golonka , 15.07.2014

    Łatwy przepis na gołąbki :-) Ale jak wyjdzie w praniu to się okaże ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Podgorska

    Maria Podgorska , 15.07.2014

    potrafie bez zadnych pierdulek!stare,dobre pszepisy!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Hulist

    Włodzimierz Hulist , 15.07.2014

    Potrafisz stworzyć takie cudeńko lepiej od nich???Czy tylko polecasz jakąś firmę co specjalizują się w robieniu dobrych zdjęć garmażerki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tyszkiewicz

    Marek Tyszkiewicz , 15.07.2014

    o godzinie 13,00 idę z rodziną na rarytasy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Mickle

    Maria Mickle , 15.07.2014

    smacznego, tez kiedys tak przygotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Komar

    Halina Komar , 15.07.2014

    dzisiaj zrobiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wrodarczyk

    Barbara Wrodarczyk , 15.07.2014

    Już zrobiłam...z włoską kapustą i kaszą gryczaną i sosem pomidorowym z mnóstwem koperku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Sagan

    Danuta Sagan , 15.07.2014

    to znany przepis palce lizać

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Orłowicz

    Alicja Orłowicz , 15.07.2014

    Wlasnie jutro zrobię mojej wnukowej mlodziezy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jatczak

    Krzysztof Jatczak , 15.07.2014

    Dobry przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Pogorzelski

    Kazimierz Pogorzelski , 15.07.2014

    Uwaga!!! Zamiast sosu pomidorowego zrobcie prawdziwy sos ze swiezych prawdziwkow! to dopiero pychota! Sprobujcie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Łączek

    Ewa Łączek , 15.07.2014

    zainspirowaliście mnie, jutro robię :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak , 15.07.2014

    kotlety z jajek ,pierogi z kaszy gryczanej,kotlety nawet z chleba zryjcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak , 15.07.2014

    tylko trzeba umiec przyprawic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Pietrusiak

    Liliana Pietrusiak , 15.07.2014

    a jakie pyszne z ryzu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej AK

    Andrzej AK , 15.07.2014

    ....będę w sobotę. X 2 porcję szykuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Vitek Witkowski

    Vitek Witkowski , 15.07.2014

    Ooo lubie to ! Nawet umie to zrobić . Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Lamparski

    Andrzej Lamparski , 15.07.2014

    Od knora wątroba jest chora ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Schönbächler

    Marta Schönbächler , 15.07.2014

    prosze mi smaka nie robic. uwielbiam golabeczki w pikantnym sosiku pomdorowym.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowymGołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznych gołąbków w sosie pomidorowym. Danie to, znane zwłaszcza w kuchni krajów Europy Środkowej i Wschodniej, składa się z mięsnego farszu zawijanego w jej liście. Aby stały się one odpowiednio miękkie, przed ugotowaniem wytnij głąb, a po ugotowaniu usuń pozostałe zgrubienia. Nie musisz dzielić kapusty zanim zaczniesz ją gotować, wystarczy że włożysz do garnka całą główkę, a kiedy zmięknie z łatwością oddzielisz poszczególne liście. Do farszu dobrze sprawdzi się mieszanka wieprzowo-wołowego mięsa mielonego. Aby zyskało intensywniejszy smak, dodaj do niego szczypiorek oraz przyprawę warzywną. Po wyrobieniu mięsa z jajkiem, nadzienie będzie miało formę gęstej masy, którą łatwo podzielisz na porcje. Do każdego listka włóż odpowiednią ilość farszu, aby można go było wygodnie zwinąć. Całość dopełnisz sosem pomidorowym, którego smak wzbogaci gołąbki podczas duszenia. Po kilkunastu minutach gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym będą gotowe do podania. Smacznego!