Czy można zamrozić sparzone liście kapusty?

Często mrozicie nadmiar warzyw i zastanawiacie się, czy można zamrozić sparzone liście kapusty? Nie chcecie marnować dorodnych liści, a jednocześnie nie macie pomysłu, jak je wykorzystać? Służymy inspiracjami.

Czy można zamrozić liście kapusty na gołąbki?

Czy można zamrozić ugotowane liście kapusty i wykorzystać je później na gołąbki lub do innych potraw? Jak najbardziej! Mrożenie liści jest bardzo proste. Liście na gołąbki możecie zamrozić w całości, a te przeznaczone do bigosu lub dań jednogarnkowych pokroić w większe kawałki albo drobno posiekać.

Czy można zamrozić kapustę na gołąbki bez parzenia, czy trzeba ją zblanszować? Jedna i druga opcja jest dozwolona, ale najlepiej wcześniej sparzyć liście, dzięki czemu zachowają swój kolor, a ryzyko rozwoju bakterii się zmniejszy. Jeśli zamrozicie surowe liście, to po rozmrożeniu trzeba będzie je bardzo delikatnie sparzyć, ale nawet największa ostrożność może ich nie uchronić przed rozerwaniem.

Jak zamrozić liście kapusty na gołąbki?

Mrożenie liści na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym jest bardzo proste. W pierwszej kolejności należy umyć główkę kapusty, wykroić z niej głąb i wrzucić kapustę do wrzącej osolonej wody, a następnie parzyć przez kilka minut, wyjąć i ostrożnie oddzielać liść po liściu. Później z liści ścinamy grube nerwy i układamy je w plastikowym opakowaniu. Najlepiej oddzielać liście warstwami folii aluminiowej, żeby się nie sklejały.

Czy można zamrozić sparzone liście kapusty w woreczku foliowym? Można, ale istnieje ryzyko ich uszkodzenia, więc lepszy będzie pojemnik.