Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu? Zapewne większość osób zna to popularne powiedzenie, jednak my jesteśmy zdania, że zdecydowanie najlepszą opcją są gołąbki w kuchni i na talerzach. Liście kapusty wypełnione soczystym farszem, pachnącym ulubionymi ziołami – czego chcieć więcej? No, może tylko sosu. Podstawą tego smacznego, tradycyjnego dania jest właściwie przygotowanie składników. Jak sparzyć kapustę na gołąbki, by wygodnie zawinąć w jej liście apetyczne nadzienie? To proste!
Gołąbki – z czym to się je?
Trudno wskazać jeden słuszny przepis na gołąbki. W niektórych domach receptury są rodzinnym dobrem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, a w niektórych ceni się różnorodne doświadczenia i eksperymentowanie ze składnikami. Najbardziej znanym wariantem są gołąbki z mielonym mięsem oraz ryżem, serwowane z gęstym sosem pomidorowym. W ich wnętrzu często znajduje się miejsce dla leśnych grzybów oraz różnych rodzajów kasz. Niezależnie od tego, na jaką opcję postawimy, kluczową kwestią pozostaje to, jak zmiękczyć kapustę na gołąbki. Przejdźmy do rzeczy!
Wszystko zaczyna się od kapusty
To ona jest znakiem rozpoznawczym tradycyjnych gołąbków i stanowi ich podstawę. Dzięki niej zachowują swój charakterystyczny kształt. Istotny jest wybór warzywa. Młodsze i delikatniejsze liście zapewniają lepszy smak gotowej potrawie. Najczęściej wybierana jest kapusta biała. Powinna być dość duża, z luźnym ułożeniem liści. Dla fanów łagodnych dodatków poleca się kapustę włoską. Sprawdzą się również kapusta pekińska oraz czerwona.
Jak radzić sobie z kapustą?
W pierwszej kolejności należy pozbyć się liści, znajdujących się na wierzchu. Często są zgrubiałe, gorzkie lub okazują się uszkodzone. Spokojnie, nie trzeba ich od razu wyrzucać. Przydadzą się do wyłożenia garnka, w którym później zostaną umieszczone gołąbki. Konieczne będzie umycie kapusty oraz wycięcie ze środka głąbu. W dużym garnku przygotowujemy osolony wrzątek. Część kucharzy zamiast soli, używa cukru – warto przetestować oba pomysły.
Kapustę umieszczamy we wrzątku tak, by była całkowicie przykryta. Ile gotować kapustę na gołąbki? Na małym ogniu powinna spędzić około 7-9 minut. W tym czasie warto obrócić ją kilka razy. To, czy jest gotowa, można poznać po naciśnięciu palcem na liście. Powinny bez problemu uginać się. Po tych manewrach wielu kucharzy zastanawia się, jak obrać kapustę na gołąbki, by przebiegło to jak najsprawniej. Żaden problem! Jeśli liście nie będą chciały odchodzić, spróbujcie umieścić je we wrzątku na kilka dodatkowych minut. Dobrym pomysłem jest dodanie niewielkiej ilości oleju.
Dodajmy gołąbkom skrzydeł!
Kapusta to ważny element potrawy, ale nie jedyny. Skoro wiadomo już, jak długo parzyć kapustę na gołąbki, pora zająć się farszem i dodatkami. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to ponadczasowy przepis, który nigdy się nie nudzi. Różnorodne wariacje na jego temat często zależą od regionu, dlatego warto spróbować dla odmiany małopolskich gołąbków z kaszą jęczmienną. Bardziej egzotyczna podróż szykuje się za sprawą gołąbków z meksykańskim twistem. Kolorowo i z charakterem! Dzięki tej potrawie barw na talerzach nie zabraknie – zielone gołąbki już o to zadbają. Lubicie niestandardowe rozwiązania? Chwilowo kapusta zejdzie na dalszy plan, ponieważ gołąbki z botwinki będą sezonowym przebojem w menu. Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami smakują wyśmienicie nie tylko podczas Bożego Narodzenia. Wraz z gołąbkami z kaszą jaglaną i serem wędzonym mogą stać się bardzo atrakcyjnymi pozycjami jarskich jadłospisów.
Komentarze (0)