Gołąbki z meksykańskim twistem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z meksykańskim twistem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

heart
281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

835 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

700 gramów

1 słoik

2 sztuki

1 słoik

5 sztuk

1 pęczek

2 słoiki

100 gramów

2 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty wytnij głąb, nacinając tym samym złączenie liści. Całą główkę kapusty umieść w gotującej się wodzie. Wodę utrzymuj w temperaturze ok. 90°C, tak aby nie bulgotała. Sparzone liście zdejmuj po kolei z główki i odkładaj je na bok.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 1

Krok 2

Czerwoną paprykę oraz cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek i natkę kolendry i czosnek, przepłucz fasolę i kukurydzę.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 2

Krok 3

Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Połowę cebuli i czosnku dodaj do mięsa mielonego, resztę zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, jedną rozdrobnioną papryczkę chipotle z odrobiną sosu, połowę ilości mielonej kolendry i kminu. Sos gotuj powoli pod przykryciem. Na koniec dopraw do smaku szczyptą soli i cukru o ile uznasz to za konieczne.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie mięso z cebulą dopraw pozostałymi przyprawami (mielonymi ziarnami kolendry, kminem rzymskim), Przyprawą do mięs Knorr, dodaj połowę posiekanej natki kolendry, fasolę, paprykę i kukurydzę. Farsz dokładnie wymieszaj.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 4

Krok 5

Na sparzony liść kapusty nałóż sporą ilość farszu i, zaczynając od boków, zawiń go do środka, a następnie zroluj ściśle.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 5

Krok 6

Na dno nowego garnka z szerokim dnem ułóż kilka pozostałych liści kapusty (zapobiegnie to przypalaniu się sosu). Na nich połóż gołąbki. Układaj je tak, aby dobrze przylegały jeden do drugiego. Całość zalej sosem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Gotowe gołąbki podawaj z sosem pomidorowym, posypane pozostałą kolendrą.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsnego farszu możesz także dodać 100 g surowego ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z meksykańskim twistemGołąbki z meksykańskim twistem

Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieciństwa i obiadów u babci. W Polsce od lat nie mają sobie równych. A jak to się ma w innych zakątkach świata? Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty! Zainspiruj się przepisem na gołąbki meksykańskie z fasolą, papryką i kukurydzą i stwórz w swoim domu prawdziwą ucztę!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych smaków! Tak przygotowanym gołąbkom ciężko się oprzeć. To co, zawijamy?

Na jaką okazję?

Na rodziny obiad! Zaproś rodziców, dziadków i zaskocz ich nową propozycją podania ukochanych gołąbków – tym razem w meksykańskim stylu!

Czy wiesz, że?

Na Bałkanach do przygotowania gołąbków zamiast kapusty używa się liści winogron.

Dla urozmaicenia:

Do mięsnego farszu gołąbków możesz dodać także ok. 100 g surowego ryżu.