Gołąbki z meksykańskim twistem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z meksykańskim twistem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

267 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

593 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

700 gramów

1 słoik

2 sztuki

1 słoik

5 sztuk

1 pęczek

2 słoiki

100 gramów

2 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty wytnij głąb, nacinając tym samym złączenie liści. Całą główkę kapusty umieść w gotującej się wodzie. Wodę utrzymuj w temperaturze ok. 90°C, tak aby nie bulgotała. Sparzone liście zdejmuj po kolei z główki i odkładaj je na bok.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 1

Krok 2

Czerwoną paprykę oraz cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek i natkę kolendry i czosnek, przepłucz fasolę i kukurydzę.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 2

Krok 3

Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Połowę cebuli i czosnku dodaj do mięsa mielonego, resztę zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, jedną rozdrobnioną papryczkę chipotle z odrobiną sosu, połowę ilości mielonej kolendry i kminu. Sos gotuj powoli pod przykryciem. Na koniec dopraw do smaku szczyptą soli i cukru o ile uznasz to za konieczne.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie mięso z cebulą dopraw pozostałymi przyprawami (mielonymi ziarnami kolendry, kminem rzymskim), Przyprawą do mięs Knorr, dodaj połowę posiekanej natki kolendry, fasolę, paprykę i kukurydzę. Farsz dokładnie wymieszaj.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 4

Krok 5

Na sparzony liść kapusty nałóż sporą ilość farszu i, zaczynając od boków, zawiń go do środka, a następnie zroluj ściśle.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 5

Krok 6

Na dno nowego garnka z szerokim dnem ułóż kilka pozostałych liści kapusty (zapobiegnie to przypalaniu się sosu). Na nich połóż gołąbki. Układaj je tak, aby dobrze przylegały jeden do drugiego. Całość zalej sosem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Gotowe gołąbki podawaj z sosem pomidorowym, posypane pozostałą kolendrą.

Gołąbki z meksykańskim twistem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do mięsnego farszu możesz także dodać 100 g surowego ryżu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z meksykańskim twistem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z meksykańskim twistemGołąbki z meksykańskim twistem

Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieciństwa i obiadów u babci. W Polsce od lat nie mają sobie równych. A jak to się ma w innych zakątkach świata? Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty! Zainspiruj się przepisem na gołąbki meksykańskie z fasolą, papryką i kukurydzą i stwórz w swoim domu prawdziwą ucztę!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych smaków! Tak przygotowanym gołąbkom ciężko się oprzeć. To co, zawijamy?

Na jaką okazję?

Na rodziny obiad! Zaproś rodziców, dziadków i zaskocz ich nową propozycją podania ukochanych gołąbków – tym razem w meksykańskim stylu!

Czy wiesz, że?

Na Bałkanach do przygotowania gołąbków zamiast kapusty używa się liści winogron.

Dla urozmaicenia:

Do mięsnego farszu gołąbków możesz dodać także ok. 100 g surowego ryżu.