Gołąbki zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki zapiekane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

70 dekagramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście kapusty opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz.

Krok 2

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, a następnie razem z jajkiem dodaj do mięsa mielonego i wymieszaj. Przypraw sola i pieprzem.

Krok 3

Z masy mięsnej formuj podłużne gołąbki i zawijaj w liście kapusty.

Krok 4

Pomidora pokrój w plasterki a boczek w kostkę. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 5

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż plastrami pomidora, posyp boczkiem i polej jogurtem.

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim gołąbki. Zapiekaj 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia posyp startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej