Gołąbki zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki zapiekane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

70 dekagramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście kapusty opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz.

Krok 2

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, a następnie razem z jajkiem dodaj do mięsa mielonego i wymieszaj. Przypraw sola i pieprzem.

Krok 3

Z masy mięsnej formuj podłużne gołąbki i zawijaj w liście kapusty.

Krok 4

Pomidora pokrój w plasterki a boczek w kostkę. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 5

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż plastrami pomidora, posyp boczkiem i polej jogurtem.

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim gołąbki. Zapiekaj 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia posyp startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej