Gołąbki zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki zapiekane

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

20 dekagramów

10 dekagramów

5 dekagramów

1 sztuka

70 dekagramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście kapusty opłucz w zimnej wodzie i dokładnie osusz.

Krok 2

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, a następnie razem z jajkiem dodaj do mięsa mielonego i wymieszaj. Przypraw sola i pieprzem.

Krok 3

Z masy mięsnej formuj podłużne gołąbki i zawijaj w liście kapusty.

Krok 4

Pomidora pokrój w plasterki a boczek w kostkę. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 5

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i obłóż plastrami pomidora, posyp boczkiem i polej jogurtem.

Krok 6

Zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim gołąbki. Zapiekaj 90 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia posyp startym żółtym serem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej