Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie meksykańskiego chili con carne zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i wsyp na nią cebulę. Podsmaż ją chwilę, aż stanie się szklista. Po chwili dodaj 300 gramów mielonego mięsa wołowo-wieprzowego. Smaż kilka minut, aż zmieni kolor z różowego na lekko brązowy. Mieszaj mięso, aby nie zbiło się w grudki.
Krok 2
Odcedź 120 gramów czerwonej fasolki oraz 100 gramów kukurydzy z puszki. Możesz użyć do tego sita. Przepłucz warzywa pod bieżącą wodą, a następnie wsyp je na patelnię do smażącego się mięsa.
Krok 3
Przejdź do przygotowania sosu. Będziesz do niego potrzebować kubka, miski lub miarki kuchennej. Wsyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i wymieszaj z 300 mililitrami wody. Następnie wlej mieszaninę na patelnię. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na patelni przez 5 minut.
Krok 4
Gotowe chili con carne przelej do miseczki. Dodaj do dania kilka chipsów nachos, które możesz powbijać w mięso. Całość posyp z wierzchu startym serem.
Dobra rada:
Do meksykańskiego chili con carne możesz również dodać świeżą natkę kolendry.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie chili con carne
Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni tex-mex. Co ciekawe, ile kucharzy, tyle przepisów na chili con carne. Zanim opracujesz swój własny, wypróbuj nasz! Meksykańskie chili con carne poleca się – w towarzystwie pomidorowej salsy, guacamole lub kwaśnej śmietany, która łagodzi ostry smak potrawy.
Dla kogo?
Kochasz ostre dania? Z pewnością jadłeś już więc chili con carne, a jeśli nie – pora nadrobić zaległości. W miarę zaznajamiania się z tym przepisem możesz zacząć dodawać do niego więcej chili i aromatycznych potraw, aby znaleźć ten jedyny, niepowtarzalny smak.
Na jaką okazję?
Meksykańskie chili con carne aż prosi się o ucztę w towarzystwie najbliższych przyjaciół czy rodziny. Ta pikantna potrawa będzie idealnym dopełnieniem ważnych rozmów i zabaw czy turnieju planszówek. Zajadanie chili con carne z nachosów stworzy niezwykłą, luźną atmosferę!
Czy wiesz, że?
O chili con carne możemy mówić tylko wtedy, gdy potrawa składa się z kilku niezbędnych składników. Są nimi – jak sama nazwa wskazuje – mielone mięso i papryczka chili. Pozostałe składniki, bez których nie wyobrażamy sobie tego dania, to pomidory, fasola, kukurydza oraz przyprawy – kmin rzymski i kolendra.
Dla urozmaicenia:
Chili con carne może być podawane nie tylko jako przekąska z chipsami nachos. Zaserwuj je także na rodzinny obiad, np. z ryżem czy pszenną tortillą. Jeśli ty i twoi bliscy przepadacie za ostrzejszymi smakami, nie bój się dodać do dania świeżą lub suszoną papryczkę chili w proporcjach, które zasmakują wam najbardziej.