Przepisy na Chili con carne
20 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Chili con carne
Chili con carne to potrawa jednogarnkowa, która wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem – do jej wykonania używa się bowiem dużej ilości przypraw, wśród których popularne są: tymianek, chili, suszona papryka, czarny pieprz czy kumin. Najczęściej spotykana jest w wersji na ostro, choć można dowolnie modyfikować poziom intensywności jej smaku – ostrość złagodzi na przykład niewielka ilość kwaśnej gęstej śmietany. W USA podawana jest jako rodzaj fast foodu, nadaje się jednak nie tylko na szybki lunch, ale również na niespieszny obiad. Danie przyrządza się z różnego rodzaju warzyw, popularnymi są: czerwona fasola, pomidory, cebula, czosnek czy kukurydza. Można dodać do niego siekane lub mielone mięso (dobrze sprawdzi się wołowina i wieprzowina), można również je pominąć i serwować jako wariant wegetariański. To co sprawia, że chili con carne jest godne uwagi, to między innymi różne możliwości jego podawania. Może być bowiem wyłożone na talerzu, dobrze będzie jednak prezentowało się (i smakowało) zawinięte w tortillę lub naleśnik. Gotowe danie warto przyozdobić natką pietruszki, kolendry albo inną zieleniną. Można je podawać saute albo w towarzystwie dowolnych dodatków – wart zarekomendowania jest ryż lub chleb. Danie bardzo dobrze się prezentuje, jest wielokolorowe, smaczne, uniwersalne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Szkoda by było nie wykorzystać któregoś z przepisów na nie – koniecznie wybierz swój ulubiony wariant spośród tych, które prezentujemy w tej kategorii i przyrządź smaczne danie.