Przepisy na Chili con carne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Chili con carne

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (20)

Chili con carne z kurczaka
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli jesteś wielbicielem klasycznego chili con carne, wypróbuj również nasz pomysł na chili con...
Chili con carne w pomidorach
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chilli con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym so...
Chili con carne extra pikantne
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chili con carne jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni meksykańskiej. Dziś ta p...
Chili Con Carne
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chili con carne przywędrowało do nas z Meksyku – pod tą nazwą kryje się prawdziwy wulkan smaków...
Meksykańskie nachos z chilli con carne
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Mielone mięso w towarzystwie aromatycznych przypraw i warzyw – cebuli, czerwonej fasoli, pomidoró...
 Chili con carne
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pikantna potrawa z dużą ilością warzyw, aromatycznych ziół i przypraw, która sprawdzi się zarówno...
Pieczarkowe chili con carne
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Klasyczne chili con carne to kolorowa wersja duszonego gulaszu, składającego się z pomidorów, fas...
 Chili con carne zapiekane z tortillą
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Choć Polskę i Meksyk dzielą tysiące kilometrów, słynne jednogarnkowe danie z mięsem mielonym, fas...
Tradycyjne chili con carne
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Pikantna jednogarnkowa potrawa z wołowiną, czerwoną fasolą i pomidorami sprawdzi się, jeśli szuka...
Chili hawajskie z wołowiną i ananasem
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wiele osób uważa, że chili con carne pochodzi z Meksyku. Tymczasem niektóre źródła podają, że dan...
Chili con carne
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili con carneChili con carne

Chili con carne to potrawa jednogarnkowa, która wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem – do jej wykonania używa się bowiem dużej ilości przypraw, wśród których popularne są: tymianek, chili, suszona papryka, czarny pieprz czy kumin. Najczęściej spotykana jest w wersji na ostro, choć można dowolnie modyfikować poziom intensywności jej smaku – ostrość złagodzi na przykład niewielka ilość kwaśnej gęstej śmietany. W USA podawana jest jako rodzaj fast foodu, nadaje się jednak nie tylko na szybki lunch, ale również na niespieszny obiad. Danie przyrządza się z różnego rodzaju warzyw, popularnymi są: czerwona fasola, pomidory, cebula, czosnek czy kukurydza. Można dodać do niego siekane lub mielone mięso (dobrze sprawdzi się wołowina i wieprzowina), można również je pominąć i serwować jako wariant wegetariański. To co sprawia, że chili con carne jest godne uwagi, to między innymi różne możliwości jego podawania. Może być bowiem wyłożone na talerzu, dobrze będzie jednak prezentowało się (i smakowało) zawinięte w tortillę lub naleśnik. Gotowe danie warto przyozdobić natką pietruszki, kolendry albo inną zieleniną. Można je podawać saute albo w towarzystwie dowolnych dodatków – wart zarekomendowania jest ryż lub chleb. Danie bardzo dobrze się prezentuje, jest wielokolorowe, smaczne, uniwersalne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Szkoda by było nie wykorzystać któregoś z przepisów na nie – koniecznie wybierz swój ulubiony wariant spośród tych, które prezentujemy w tej kategorii i przyrządź smaczne danie.