Przepisy na Chili con carne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Chili con carne

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili con carneChili con carne

Chili con carne to potrawa jednogarnkowa, która wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem – do jej wykonania używa się bowiem dużej ilości przypraw, wśród których popularne są: tymianek, chili, suszona papryka, czarny pieprz czy kumin. Najczęściej spotykana jest w wersji na ostro, choć można dowolnie modyfikować poziom intensywności jej smaku – ostrość złagodzi na przykład niewielka ilość kwaśnej gęstej śmietany. W USA podawana jest jako rodzaj fast foodu, nadaje się jednak nie tylko na szybki lunch, ale również na niespieszny obiad. Danie przyrządza się z różnego rodzaju warzyw, popularnymi są: czerwona fasola, pomidory, cebula, czosnek czy kukurydza. Można dodać do niego siekane lub mielone mięso (dobrze sprawdzi się wołowina i wieprzowina), można również je pominąć i serwować jako wariant wegetariański. To co sprawia, że chili con carne jest godne uwagi, to między innymi różne możliwości jego podawania. Może być bowiem wyłożone na talerzu, dobrze będzie jednak prezentowało się (i smakowało) zawinięte w tortillę lub naleśnik. Gotowe danie warto przyozdobić natką pietruszki, kolendry albo inną zieleniną. Można je podawać saute albo w towarzystwie dowolnych dodatków – wart zarekomendowania jest ryż lub chleb. Danie bardzo dobrze się prezentuje, jest wielokolorowe, smaczne, uniwersalne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Szkoda by było nie wykorzystać któregoś z przepisów na nie – koniecznie wybierz swój ulubiony wariant spośród tych, które prezentujemy w tej kategorii i przyrządź smaczne danie.