Przepisy na Chili con carne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Chili con carne

20 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili con carneChili con carne

Chili con carne to potrawa jednogarnkowa, która wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Charakteryzuje się wyrazistym aromatem – do jej wykonania używa się bowiem dużej ilości przypraw, wśród których popularne są: tymianek, chili, suszona papryka, czarny pieprz czy kumin. Najczęściej spotykana jest w wersji na ostro, choć można dowolnie modyfikować poziom intensywności jej smaku – ostrość złagodzi na przykład niewielka ilość kwaśnej gęstej śmietany. W USA podawana jest jako rodzaj fast foodu, nadaje się jednak nie tylko na szybki lunch, ale również na niespieszny obiad. Danie przyrządza się z różnego rodzaju warzyw, popularnymi są: czerwona fasola, pomidory, cebula, czosnek czy kukurydza. Można dodać do niego siekane lub mielone mięso (dobrze sprawdzi się wołowina i wieprzowina), można również je pominąć i serwować jako wariant wegetariański. To co sprawia, że chili con carne jest godne uwagi, to między innymi różne możliwości jego podawania. Może być bowiem wyłożone na talerzu, dobrze będzie jednak prezentowało się (i smakowało) zawinięte w tortillę lub naleśnik. Gotowe danie warto przyozdobić natką pietruszki, kolendry albo inną zieleniną. Można je podawać saute albo w towarzystwie dowolnych dodatków – wart zarekomendowania jest ryż lub chleb. Danie bardzo dobrze się prezentuje, jest wielokolorowe, smaczne, uniwersalne i nieskomplikowane w przygotowaniu. Szkoda by było nie wykorzystać któregoś z przepisów na nie – koniecznie wybierz swój ulubiony wariant spośród tych, które prezentujemy w tej kategorii i przyrządź smaczne danie.