Chili con carne – przepis na sos po meksykańsku | Przepisy.pl pixel

Chili con carne extra pikantne

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

33

heart
1325 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę, papryczkę posiekaj i podsmaż na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, mieszając, aby nie powstały grudki.

Chili con carne extra pikantne   - Krok 1

Krok 2

Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.

Chili con carne extra pikantne   - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Jeśli potrawa wydaje się zbyt pikantna, możesz podać ją z jogurtem naturalnym, który złagodzi ostry smak.

Chili con carne extra pikantne   - Krok 3
8

Opinie o przepisie

  • Dosia

    Dosia , 28.10.2022

    Właśnie dzisiaj dostałam, mój brat ugotował. Wspaniałe to robi. PYCHOTA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zibi Skipi

    Zibi Skipi , 16.01.2020

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaczmarek

    Barbara Kaczmarek , 08.08.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Płonka

    Barbara Płonka , 26.11.2016

    Ja dodaje jeszcze pomidory z puszki, jest pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anik Grigoryan

    Anik Grigoryan , 27.03.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Lubowiedzki

    Dariusz Lubowiedzki , 28.02.2016

    jest ok, polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Orłowski

    Kamil Orłowski , 12.01.2016

    Potrawa PIEKIELNIE dobra. Ale ja dodałem to jako sos do makaronu. Mega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili con carne extra pikantne   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili con carne extra pikantne  Chili con carne extra pikantne

Chili con carne jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni meksykańskiej. Dziś ta potrawa zdobywa popularność także i na naszych stołach. Jest to bowiem danie uniwersalne, może być podawane z ryżem jako obiad lub kolacja, ale świetne sprawdzi się też na przyjęciach, jeśli zawiniesz je w pszenną tortillę. Chili con carne oznacza po hiszpańsku chili z mięsem, więc już sama nazwa wskazuje na główne składniki, które są potrzebne do jego przyrządzenia. Są to: mielone mięso, papryka chili, fasola i kukurydza z puszki, cebula oraz sos na bazie Fix Chili con carne Knorr. Pamiętaj, że stopień pikantności potrawy zależy od ilości dodanej papryczki, a także od stopnia jej ostrości. Jeśli pod koniec gotowania okaże się, że jednak ostry smak przerósł twoje oczekiwania, możesz dodać trochę jogurtu naturalnego, który złagodzi smak. Danie warto też posypać tartym żółtym serem.