
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę, papryczkę posiekaj i podsmaż na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, mieszając, aby nie powstały grudki.

Krok 2
Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.

Krok 3
Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Jeśli potrawa wydaje się zbyt pikantna, możesz podać ją z jogurtem naturalnym, który złagodzi ostry smak.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili con carne extra pikantne
Chili con carne jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań kuchni meksykańskiej. Dziś ta potrawa zdobywa popularność także i na naszych stołach. Jest to bowiem danie uniwersalne, może być podawane z ryżem jako obiad lub kolacja, ale świetne sprawdzi się też na przyjęciach, jeśli zawiniesz je w pszenną tortillę. Chili con carne oznacza po hiszpańsku chili z mięsem, więc już sama nazwa wskazuje na główne składniki, które są potrzebne do jego przyrządzenia. Są to: mielone mięso, papryka chili, fasola i kukurydza z puszki, cebula oraz sos na bazie Fix Chili con carne Knorr. Pamiętaj, że stopień pikantności potrawy zależy od ilości dodanej papryczki, a także od stopnia jej ostrości. Jeśli pod koniec gotowania okaże się, że jednak ostry smak przerósł twoje oczekiwania, możesz dodać trochę jogurtu naturalnego, który złagodzi smak. Danie warto też posypać tartym żółtym serem.