Chili con carne w pomidorach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili con carne w pomidorach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

71

718 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1981 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie chili con carne w pomidorach zacznij od rozgrzania 2 łyżek oleju na patelni. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, wsyp ją na patelnię i smaż ją na średnim ogniu, aż zrobi się półprzezroczysta. Później dodaj na patelnię 300 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Podczas smażenia mieszaj je, aby nie zbiło się w grudki.

Chili con carne w pomidorach   - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj puszki z czerwoną fasolą i kukurydzą i odcedź je w durszlaku lub na sicie. Przepłucz warzywa pod wodą. Następnie sięgnij po pomidory. Posiekaj je i dodaj wraz z sokiem na patelnię do smażącego się mięsa. Dosyp tam także odcedzoną fasolę i kukurydzę.

Chili con carne w pomidorach   - Krok 2

Krok 3

Zawartość torebki z fixem Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody w misce lub dowolnym innym naczyniu. Wlej mieszaninę na patelnię. Jej zawartość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Gotowe chili con carne przelej do miseczki. Na wierzchu dania połóż porcję gęstej śmietany.

Chili con carne w pomidorach   - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Chili con carne możesz podawać jako samodzielny posiłek lub z dodatkami, takimi jak ugotowany ryż, placki tortilli, nachosy, ale i ziemniaki czy kasza.

6

Opinie o przepisie

  • Paweł

    Paweł , 10.08.2021

    Proste szybkie i smaczne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Martyna Hołownia

    Martyna Hołownia , 18.11.2019

    Przepyszne i proste danie, gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dalecka

    Anna Dalecka , 08.11.2016

    Gdzie we Wrocławiu można zamówić i zjeść ❓

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MaYa PrylYnska-Kacprzak

    MaYa PrylYnska-Kacprzak , 08.11.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gugała

    Barbara Gugała , 07.11.2016

    Tak wspaniale danie moj syn je uwielbia a na zimną pore idealne bo rozgrzewa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislawa Robben Ciecholewska

    Zdzislawa Robben Ciecholewska , 01.11.2016

    czesto robie -pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili con carne w pomidorach  Chili con carne w pomidorach

Chili con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym sosie z dodatkiem fasoli, papryczki chili, czosnku i cebuli, jest ostrą, aromatyczną potrawką, pochodzącą z Meksyku, a niezwykle popularną w USA. Potrawę tą przyprawia się zazwyczaj kuminem i pieprzem. Jest ona elementem menu wielu amerykańskich barów. Ostatnio jednak staje się coraz popularniejsza także i w Polsce. Nic dziwnego – jest niezwykle smaczna, a ponadto łatwa i szybka w przygotowaniu. Gotowe danie można podawać z plackiem typu tortilla, ryżem lub z chlebem. W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie chili con carne ze słodką kukurydzą z puszki, cebulą i z czerwoną fasolą. Jej przyrządzenie zajmuje jedynie 30 minut. Udanego gotowania!

Dla kogo?

Chili con carne w pomidorach polecamy każdej osobie, która uwielbia amerykańskie kulinaria, ale w bardziej tradycyjnym wydaniu. Przepis sprawdzi się także w kuchni, w której największe znaczenie ma czas. Przygotowanie chili con carne według naszego przepisu zajmie ci tylko pół godziny!

Na jaką okazję?

Potrawa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja, jak i lunch w pracy. Możesz także przygotować chili con carne w pomidorach na imprezę i zaserwować danie z nachosami i lampką dobrego wina.

Czy wiesz, że?

Nazwa „chili con carne” oznacza po prostu „chili z mięsem”. Danie wywodzi się z Meksyku, jednak największą popularność przyniosło jej serwowanie w północnoamerykańskich restauracjach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli wolisz wyjątkowo pikantne chili con carne, możesz dodać do niego drobno posiekaną papryczkę chili. Wsyp ją na patelnię wraz z pokrojonymi pomidorami i ich sokiem. Całość przyozdób posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, która nada daniu niepowtarzalnego smaku.