
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie chili con carne w pomidorach zacznij od rozgrzania 2 łyżek oleju na patelni. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, wsyp ją na patelnię i smaż ją na średnim ogniu, aż zrobi się półprzezroczysta. Później dodaj na patelnię 300 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Podczas smażenia mieszaj je, aby nie zbiło się w grudki.

Krok 2
Teraz przygotuj puszki z czerwoną fasolą i kukurydzą i odcedź je w durszlaku lub na sicie. Przepłucz warzywa pod wodą. Następnie sięgnij po pomidory. Posiekaj je i dodaj wraz z sokiem na patelnię do smażącego się mięsa. Dosyp tam także odcedzoną fasolę i kukurydzę.

Krok 3
Zawartość torebki z fixem Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody w misce lub dowolnym innym naczyniu. Wlej mieszaninę na patelnię. Jej zawartość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Gotowe chili con carne przelej do miseczki. Na wierzchu dania połóż porcję gęstej śmietany.


Dobra rada:
Chili con carne możesz podawać jako samodzielny posiłek lub z dodatkami, takimi jak ugotowany ryż, placki tortilli, nachosy, ale i ziemniaki czy kasza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Chili con carne w pomidorach
Chili con carne w pomidorach  
Chili con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym sosie z dodatkiem fasoli, papryczki chili, czosnku i cebuli, jest ostrą, aromatyczną potrawką, pochodzącą z Meksyku, a niezwykle popularną w USA. Potrawę tą przyprawia się zazwyczaj kuminem i pieprzem. Jest ona elementem menu wielu amerykańskich barów. Ostatnio jednak staje się coraz popularniejsza także i w Polsce. Nic dziwnego – jest niezwykle smaczna, a ponadto łatwa i szybka w przygotowaniu. Gotowe danie można podawać z plackiem typu tortilla, ryżem lub z chlebem. W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie chili con carne ze słodką kukurydzą z puszki, cebulą i z czerwoną fasolą. Jej przyrządzenie zajmuje jedynie 30 minut. Udanego gotowania!
Dla kogo?
Chili con carne w pomidorach polecamy każdej osobie, która uwielbia amerykańskie kulinaria, ale w bardziej tradycyjnym wydaniu. Przepis sprawdzi się także w kuchni, w której największe znaczenie ma czas. Przygotowanie chili con carne według naszego przepisu zajmie ci tylko pół godziny!
Na jaką okazję?
Potrawa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja, jak i lunch w pracy. Możesz także przygotować chili con carne w pomidorach na imprezę i zaserwować danie z nachosami i lampką dobrego wina.
Czy wiesz, że?
Nazwa „chili con carne” oznacza po prostu „chili z mięsem”. Danie wywodzi się z Meksyku, jednak największą popularność przyniosło jej serwowanie w północnoamerykańskich restauracjach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz wyjątkowo pikantne chili con carne, możesz dodać do niego drobno posiekaną papryczkę chili. Wsyp ją na patelnię wraz z pokrojonymi pomidorami i ich sokiem. Całość przyozdób posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, która nada daniu niepowtarzalnego smaku.





































