Chili con carne w pomidorach

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

38

560 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

769 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1021 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

120 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, mieszając, aby nie powstały grudki.

Chili con carne w pomidorach   - Krok 1

Krok 2

Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Pomidory posiekaj i wraz z sokiem oraz warzywami dodaj do mięsa.

Chili con carne w pomidorach   - Krok 2

Krok 3

Fix wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj 5 minut. Gotowe danie przelej do miseczki. Na wierzchu połóż porcję gęstej śmietany. Chili możesz podawać jako samodzielny posiłek lub np. z ugotowanym ryżem.

Chili con carne w pomidorach   - Krok 3
5

Opinie o przepisie

  • Martyna Hołownia

    Martyna Hołownia, 18.11.2019

    Przepyszne i proste danie, gorąco polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Dalecka

    Anna Dalecka, 08.11.2016

    Gdzie we Wrocławiu można zamówić i zjeść ❓

    Odpowiedz Odpowiedz
  • MaYa PrylYnska-Kacprzak

    MaYa PrylYnska-Kacprzak, 08.11.2016

    Uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gugała

    Barbara Gugała, 07.11.2016

    Tak wspaniale danie moj syn je uwielbia a na zimną pore idealne bo rozgrzewa..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzislawa Robben Ciecholewska

    Zdzislawa Robben Ciecholewska, 01.11.2016

    czesto robie -pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili con carne w pomidorach   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili con carne w pomidorach  Chili con carne w pomidorach

Chilli con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym sosie z dodatkiem fasoli, papryczki chili, czosnku i cebuli, jest ostrą, aromatyczną potrawką, pochodzącą z Meksyku, a niezwykle popularną w USA. Potrawę tą przyprawia się zazwyczaj kuminem i pieprzem. Jest ona elementem menu wielu amerykańskich barów. Ostatnio jednak staje się coraz popularniejsza także i w Polsce. Nic dziwnego – jest niezwykle smaczna, a ponadto łatwa i szybka w przygotowaniu. Potrawa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja jak i lunch w pracy. Gotowe danie można podawać z plackiem typu tortilla, ryżem lub z chlebem. W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie chilli con carne ze słodką kukurydzą z puszki, cebulą i z czerwoną fasolą. Jej przyrządzenie zajmuje jedynie 30 min. Udanego gotowania!