Składniki
300 gramów
1 opakowanie
120 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie chili con carne w pomidorach zacznij od rozgrzania 2 łyżek oleju na patelni. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, wsyp ją na patelnię i smaż ją na średnim ogniu, aż zrobi się półprzezroczysta. Później dodaj na patelnię 300 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Podczas smażenia mieszaj je, aby nie zbiło się w grudki.
Krok 2
Teraz przygotuj puszki z czerwoną fasolą i kukurydzą i odcedź je w durszlaku lub na sicie. Przepłucz warzywa pod wodą. Następnie sięgnij po pomidory. Posiekaj je i dodaj wraz z sokiem na patelnię do smażącego się mięsa. Dosyp tam także odcedzoną fasolę i kukurydzę.
Krok 3
Zawartość torebki z fixem Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody w misce lub dowolnym innym naczyniu. Wlej mieszaninę na patelnię. Jej zawartość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Gotowe chili con carne przelej do miseczki. Na wierzchu dania połóż porcję gęstej śmietany.
Dobra rada:
Chili con carne możesz podawać jako samodzielny posiłek lub z dodatkami, takimi jak ugotowany ryż, placki tortilli, nachosy, ale i ziemniaki czy kasza.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili con carne w pomidorach
Chili con carne – czyli mielone lub posiekane mięso, zazwyczaj wołowe, uduszone w pomidorowym sosie z dodatkiem fasoli, papryczki chili, czosnku i cebuli, jest ostrą, aromatyczną potrawką, pochodzącą z Meksyku, a niezwykle popularną w USA. Potrawę tą przyprawia się zazwyczaj kuminem i pieprzem. Jest ona elementem menu wielu amerykańskich barów. Ostatnio jednak staje się coraz popularniejsza także i w Polsce. Nic dziwnego – jest niezwykle smaczna, a ponadto łatwa i szybka w przygotowaniu. Gotowe danie można podawać z plackiem typu tortilla, ryżem lub z chlebem. W naszym przepisie proponujemy przyrządzenie chili con carne ze słodką kukurydzą z puszki, cebulą i z czerwoną fasolą. Jej przyrządzenie zajmuje jedynie 30 minut. Udanego gotowania!
Dla kogo?
Chili con carne w pomidorach polecamy każdej osobie, która uwielbia amerykańskie kulinaria, ale w bardziej tradycyjnym wydaniu. Przepis sprawdzi się także w kuchni, w której największe znaczenie ma czas. Przygotowanie chili con carne według naszego przepisu zajmie ci tylko pół godziny!
Na jaką okazję?
Potrawa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, kolacja, jak i lunch w pracy. Możesz także przygotować chili con carne w pomidorach na imprezę i zaserwować danie z nachosami i lampką dobrego wina.
Czy wiesz, że?
Nazwa „chili con carne” oznacza po prostu „chili z mięsem”. Danie wywodzi się z Meksyku, jednak największą popularność przyniosło jej serwowanie w północnoamerykańskich restauracjach.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz wyjątkowo pikantne chili con carne, możesz dodać do niego drobno posiekaną papryczkę chili. Wsyp ją na patelnię wraz z pokrojonymi pomidorami i ich sokiem. Całość przyozdób posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, która nada daniu niepowtarzalnego smaku.