Chili hawajskie z wołowiną i ananasem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

157 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

157 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po chwili dodaj mięso i smaż, mieszając, aby nie powstały grudki.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 1

Krok 2

Fasolę oraz kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Dodaj do mięsa.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 2

Krok 3

Ananasa pokrój w kostkę i dodaj do potrawy. Zachowaj sok z zalewy.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 3

Krok 4

Sok ananasowy wymieszaj z wodą tak, aby mieszanka miała 300 ml. Dodaj Fix Knorr, wymieszaj i wlej sos na patelnię z mięsem. Wszystko gotuj 5 minut.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 4

Krok 5

Potrawę przelej do miseczki. Włóż na wierzch kilka chipsów nachos i podawaj. Możesz również dodać świeżą natkę kolendry.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili hawajskie z wołowiną i ananasem Chili hawajskie z wołowiną i ananasem

Wiele osób uważa, że chili con carne pochodzi z Meksyku. Tymczasem niektóre źródła podają, że danie to wywodzi się z Teksasu. Okazuje się jednak, że i inne stany Ameryki Północnej mają w menu własną wersję tej potrawki. Przenieś się z nami na gorące wyspy i stwórz hawajskie chili con carne z ananasem i wołowiną. Dodatek słodko-kwaśnego ananasa to oryginalny sposób na zmodyfikowanie klasycznego chili con carne z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą. Przygotowanie całości zajmie ci pół godziny i nie sprawi żadnych problemów. Pamiętaj, żeby zwracać uwagę na jakość mięsa, które kupujesz. Im lepszy jego gatunek, tym wspanialszy aromat dania. Ananas, świeży lub z puszki, nada mięsu soczystości i słodyczy. Danie to sprawdzi się zawsze wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na przepyszną potrawę z akcentem egzotycznym. Musisz spróbować.