Wołowina z ananasem – przepis na chili hawajskie | Przepisy.pl pixel

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

180 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

187 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

150 gramów

120 gramów

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie chili con carne z ananasem zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i wsyp na nią cebulę. Smaż tak długo, aż stanie się lekko przezroczysta. Po chwili dodaj mięso mielone. Wymieszaj dokładnie składniki, aby mięso nie pozbijało się w grudki. Smaż do czasu, gdy nabierze ono rumianego, brązowego koloru.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sito lub durszlak. Odcedź na nim czerwoną fasolę oraz kukurydzę z puszki. Przepłucz je dodatkowo wodą. Następnie dodaj je na patelnię do mięsa.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 2

Krok 3

Pora na ananasa – nie odcedzaj go. Zachowaj sok z zalewy, bo będzie ci potrzebny w dalszych krokach. Pokrój 150 gramów ananasa w kostkę i wsyp go na patelnię.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 3

Krok 4

Sok ananasowy przelej do kubka lub miski. Potrzebna będzie ci także waga kuchenna. Zważ, ile zostało ci soku – to ważne. Do naczynia dolej tyle wody, aby mieszanina z sokiem z ananasa miała 300 mililitrów. Następnie dosyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj.

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 4

Krok 5

Wlej powstały sos na patelnię z mięsem i warzywami. Wszystko gotuj przez 5 minut. Potrawę przelej do misek, w których będziesz serwować chili con carne z ananasem. Połóż na wierzch kilka chipsów nachos – i gotowe!

Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Mięso mielone z ananasem doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą, którą możesz posypać je z wierzchu. Jeśli za nią nie przepadasz, zamień ją na natkę pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chili hawajskie z wołowiną i ananasem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chili hawajskie z wołowiną i ananasem Chili hawajskie z wołowiną i ananasem

Przygotowanie chili con carne z ananasem zajmie Ci tylko pół godziny i nie sprawi żadnych problemów. Pamiętaj, żeby zwracać uwagę na jakość mięsa, które kupujesz. Im lepszy jego gatunek, tym wspanialszy aromat dania. Ananas, świeży lub z puszki, nada mięsu soczystości i słodyczy.

Dla kogo?

Wołowinę z ananasem polecamy każdemu, kto nie boi się eksperymentować w kuchni i czerpać z niej światowych inspiracji. Przenieś się z nami na gorące wyspy i stwórz hawajskie chili con carne z ananasem i wołowiną! Dodatek słodko-kwaśnego ananasa to oryginalny sposób na zmodyfikowanie klasycznego chili con carne z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą.

Na jaką okazję?

Danie to sprawdzi się zawsze wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na przepyszną potrawę z akcentem egzotycznym – na obiad, kolację, a nawet małą przekąskę z nachosami. Musisz spróbować!

Czy wiesz, że?

Wiele osób uważa, że chili con carne pochodzi z Meksyku. Tymczasem niektóre źródła podają, że danie to wywodzi się z Teksasu. Okazuje się jednak, że i inne stany Ameryki Północnej mają w menu własną wersję tej potrawki.

Dla urozmaicenia:

Możesz urozmaicać w dowolny sposób chili con carne – ananas to nie jedyne rozwiązanie! Przemyć do przepisu np. paprykę, pieczarki, a danie posyp z wierzchu ulubionym tartym serem.