Chili hawajskie z wołowiną i ananasem
łatwe
191 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
120 gramów
100 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie chili con carne z ananasem zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i wsyp na nią cebulę. Smaż tak długo, aż stanie się lekko przezroczysta. Po chwili dodaj mięso mielone. Wymieszaj dokładnie składniki, aby mięso nie pozbijało się w grudki. Smaż do czasu, gdy nabierze ono rumianego, brązowego koloru.

Krok 2
Przygotuj sito lub durszlak. Odcedź na nim czerwoną fasolę oraz kukurydzę z puszki. Przepłucz je dodatkowo wodą. Następnie dodaj je na patelnię do mięsa.

Krok 3
Pora na ananasa – nie odcedzaj go. Zachowaj sok z zalewy, bo będzie ci potrzebny w dalszych krokach. Pokrój 150 gramów ananasa w kostkę i wsyp go na patelnię.

Krok 4
Sok ananasowy przelej do kubka lub miski. Potrzebna będzie ci także waga kuchenna. Zważ, ile zostało ci soku – to ważne. Do naczynia dolej tyle wody, aby mieszanina z sokiem z ananasa miała 300 mililitrów. Następnie dosyp do niej zawartość opakowania Fix Chili con carne Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Wlej powstały sos na patelnię z mięsem i warzywami. Wszystko gotuj przez 5 minut. Potrawę przelej do misek, w których będziesz serwować chili con carne z ananasem. Połóż na wierzch kilka chipsów nachos – i gotowe!


Dobra rada:
Mięso mielone z ananasem doskonale komponuje się ze świeżą kolendrą, którą możesz posypać je z wierzchu. Jeśli za nią nie przepadasz, zamień ją na natkę pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chili hawajskie z wołowiną i ananasem
Przygotowanie chili con carne z ananasem zajmie Ci tylko pół godziny i nie sprawi żadnych problemów. Pamiętaj, żeby zwracać uwagę na jakość mięsa, które kupujesz. Im lepszy jego gatunek, tym wspanialszy aromat dania. Ananas, świeży lub z puszki, nada mięsu soczystości i słodyczy.
Dla kogo?
Wołowinę z ananasem polecamy każdemu, kto nie boi się eksperymentować w kuchni i czerpać z niej światowych inspiracji. Przenieś się z nami na gorące wyspy i stwórz hawajskie chili con carne z ananasem i wołowiną! Dodatek słodko-kwaśnego ananasa to oryginalny sposób na zmodyfikowanie klasycznego chili con carne z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą.
Na jaką okazję?
Danie to sprawdzi się zawsze wtedy, gdy będziesz mieć ochotę na przepyszną potrawę z akcentem egzotycznym – na obiad, kolację, a nawet małą przekąskę z nachosami. Musisz spróbować!
Czy wiesz, że?
Wiele osób uważa, że chili con carne pochodzi z Meksyku. Tymczasem niektóre źródła podają, że danie to wywodzi się z Teksasu. Okazuje się jednak, że i inne stany Ameryki Północnej mają w menu własną wersję tej potrawki.
Dla urozmaicenia:
Możesz urozmaicać w dowolny sposób chili con carne – ananas to nie jedyne rozwiązanie! Przemyć do przepisu np. paprykę, pieczarki, a danie posyp z wierzchu ulubionym tartym serem.