Chili con carne – z czym podawać? Jak się je to danie?

Lubicie kuchnię meksykańską? Jeśli tak, to na pewno zaciekawi Was chili con carne. To tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które można jeść na bardzo wiele sposobów. Jest pikantne i pełne pysznych warzyw oraz aromatycznego mięsa. Przyrządźcie chili con carne i dowiedzcie się, z czym je podawać, aby smakowało znakomicie.

Z czym się je chili con carne?

Chili con carne to danie, w którego skład wchodzą siekana wołowina i papryczki chili, a także kukurydza lub fasola. W zależności od preferencji, możecie doprawić je ulubionymi przyprawami, np. kminem rzymskim, czosnkiem i pieprzem.

Jak przygotować chili con carne?

Zanim dowiecie się z czym najlepiej podawać chili con carne, pokrótce opiszemy Wam proces powstawania tego dania. Przygotowanie dobrego chili con carne wcale nie jest trudne i zajmie Wam mniej, niż godzinę. Wystarczy, że:

  • wołowe mięso mielone podsmażycie na patelni;

  • dodacie posiekane papryczki chili oraz ulubione dodatki i przyprawy;

  • zalejecie duszone mięso wywarem pomidorowym

  • i całość chwilę poddusicie.

    Bardziej szczegółowy przepis na pyszne chili con carne znajdziecie tutaj.

Z czym podać chili con carne?

Z czym się je chili con carne? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Chili con carne to danie, które doskonale smakuje samodzielnie, a także w towarzystwie różnych dodatków. Najczęściej podaje się je z nachosami, jednak równie dobrze chili con carne będzie smakowało z ziemniakami oraz kaszami. Przyjrzyjmy się osobno każdej z tych opcji.

Chili con carne na chrupko

Chrupiące nachosy to jeden z najlepszych dodatków do chili con carne. Chrupki możecie przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowego produktu. Meksykańskie chili con carne z nachosami jest doskonałą przystawką na różnego rodzaju imprezach. Wybitnie chrupkie będą także tacosy chili con carne. Małe łódeczki z chrupiącego ciasta znakomicie połączą się z soczystym i pysznym nadzieniem.

Ziemniaki, kasza, a może ryż?

Jeśli chcecie stworzyć danie, które nasyci Was na dłuższy czas, przygotujcie chili con carne w towarzystwie kasz lub ziemniaków lub ryżu. Wypełnijcie nim pudełko którymś z tych produktów, polejcie sosem i zabierzcie ze sobą do pracy. Pamiętajcie, że każdy z dodatków nada Waszemu daniu trochę innego charakteru. Jeśli macie odrobinę więcej czasu, przygotujcie pieczone łódeczki z ziemniaków, które doskonale uzupełnią pikantne chili con carne.

Zupa z chili con carne

Chili con carne może stanowić podstawę do przepysznej meksykańskiej zupy, która będzie doskonałym daniem obiadowym. Nie zwlekajcie więc i przygotujcie zupę meksykańską z ogórkiem i papryką. Taka potrawa na pewno rozgrzeje Was w najmroźniejszy zimowy dzień. Aby urozmaicić menu, sprawdźcie także przepis na meksykańskie chipotle z czarną fasolą i chili. Jeśli jednak nie jesteście fanami eksperymentów w kuchni, wybierzcie swojskie chili con carne – to mniej pikantny wariant tego dania, który powinien zadowolić wszystkich domowników, nawet tych preferujących tradycyjną, polską kuchnię.

Nasze sposoby na chili con carne

Kiedy wiecie już, z czym jeść chili con carne, możecie trochę poeksperymentować z przepisami. Wymieńcie jedne składniki na inne, aby wprowadzić do swojej kuchni odrobinę zamieszania. Na pierwszy ogień proponujemy pieczarkowe chili con carne, którego smak uwiedzie nie jednego wielbiciela tego dania. Jeśli lubicie słodkie akcenty, na pewno mile zaskoczy Was chili hawajskie z wołowiną i ananasem. A może zaciekawi Was burrito z kurczakiem i serem cheddar po meksykańsku? Wybierzcie swoją ulubioną odsłonę chili con carne!