
Składniki
chili con carne:
14 mililitrów
60 gramów
1 sztuka
200 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
240 mililitrów
160 gramów
160 gramów
kwaśna salsa:
70 gramów
4 gramy
4 gramy
160 gramów
podanie:
140 gramów
100 gramów
40 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chili con carne: Pokrój w kostkę cebulę i czosnek a następnie zasmaż na oliwie. Dodaj roślinne mięso mielone oraz przyprawy: kmin rzymski, ziele angielskie, paprykę wędzoną, płatki chili oraz sól. Całość zasmażaj przez chwilę, a następnie podlej wodą i duś do odparowania. Pokrój paprykę w kostkę i razem z fasolą dodaj do reszty składników.
Krok 2
Obierz mango i pokrój je w kostkę. Posiekaj chili i kolendrę. Przygotowane składniki wymieszaj z roślinną alternatywą dla śmietanki.
Krok 3
Do tacos włóż chili con carne, guacamole, sałatę, kukurydzę oraz przygotowaną salsę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tacos chili con carne
Kwaśna salsa ze słodkim mango i pikantną papryczką chili, chrupiąca tortilla z nadzieniem, które do złudzenia przypomina klasyczny farsz z mięsa mielonego, do tego kremowe guacamole i świeża sałata. Zgadza się – wszystkie te składniki znajdziesz w jednym daniu. Gwarantujemy, że w przepisie na tacos chili con carne tworzą bardzo udaną kombinację!
Dla kogo? Miej w zanadrzu kilka zapasowych tortilli, ponieważ trudno będzie się opanować i skończyć posiłek na jednej porcji tacos. Zestawienie pikantnych i słodkich akcentów zadowoli poszukiwaczy kulinarnych przygód.
Na jaką okazję? Przyrządzanie codziennych obiadów nie musi sprowadzać się do makaronów z sosem albo odgrzewanych dań z zamrażarki. Tacos chili con carne to bogaty w smaku posiłek, którzy przyrządzisz w mniej niż pół godziny.
Czy wiesz, że? Taco często bywa porównywane do burrito. Są to jednak dwa odrębne dania. Podstawową różnicę można zauważyć już na etapie przygotowania tortilli. Do burrito zwykle używa się placków pszennych, natomiast tortilla do taco powinna być zrobiona z mąki kukurydzianej.
Dla urozmaicenia: Sekret dania tkwi w szczegółach. Z tego względu do tacos chili con carne szczególnie polecamy użycie czerwonej cebuli.