Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
4 łyżki
1 łyżka
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 opakowanie
200 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron zalej zimną wodą i odstaw, żeby zmiękł. Szalotkę obierz, pokrój w półplastry, szczypiorek posiekaj na 3 cm kawałki, a limonkę umyj, wytrzyj do sucha i podziel na ćwiartki.
Krok 2
Pierś z kurczaka obierz, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr wraz z solą, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej.
Krok 3
Do garnka wlej olej i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorący, wrzuć panierowanego w mące ziemniaczanej kurczaka i smaż w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 2 min, aż nabierze złocistej barwy. Gotowe kostki rozłóż na ręczniku kuchennym, by ściągnąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szalotkę, następnie wbij jajko i smaż około 3 minuty, energicznie mieszając.
Krok 5
Dodaj makaron, sos Pad Thai oraz kurczaka. Całość smaż kolejne 4 min, mieszając ze sobą.
Krok 6
Gotowe danie przełóż na talerz, udekoruj orzechami, szczypiorkiem oraz kiełkami. Możesz także podawać z kawałkami limonki.
Dobra rada:
Makaron ryżowy najlepiej zalać zimną wodą i odstawić do lodówki nawet na 12 godzin. Pat Thai z kurczakiem nabierze jeszcze więcej pikanterii jeśli dodasz drobno siekaną papryczkę chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuJeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejInne przepisy
Pad thai z kurczakiem
Pad thai to potrawa, która dotarła do nas z Dalekiego Wschodu. Wyróżnia ją niepowtarzalny aromat i ciekawa kompozycja składników: makaronu ryżowego, starannie dobranych warzyw, mięsa oraz sosu rybnego z pastą z tamaryndowca. Często pad thai z kurczakiem pełen jest wymyślnych dodatków, jednak my stworzyliśmy przepis, który każdy z nas może przygotować we własnym zakresie. Wypróbuj go!
Dla kogo?
Pad thai z kurczakiem to przepis stworzony dla tych, którzy nie przestają szukać coraz bardziej kreatywnych sposobów na przyrządzenie mięsa – szczególnie tego drobiowego. Polecamy go także tym, którym kuchnia azjatycka kojarzy się wyłącznie z sushi lub curry. Makaron w tym oryginalnym sosie poszerzy ich kulinarne horyzonty w najprzyjemniejszy sposób.
Na jaką okazję?
Pad thai jest daniem, które znajdziesz zarówno w restauracjach, jak i w budkach ze street foodem – świadczy to o tym, jak bardzo jest uniwersalne! Przepis na pad thai z kurczakiem możesz więc spokojnie zaproponować i na rodzinny obiad, i na kolację z przyjaciółmi otwartymi na eksperymenty w kuchni.
Czy wiesz, że?
Najważniejszą kwestią jest odpowiednie przygotowanie makaronu. Lepiej, żeby nie był rozgotowany, inaczej danie zupełnie straci swój smak. Jak do tego podejść? Namocz go w letniej wodzie przed dodaniem do woka. Jeśli przed włożeniem na patelnię będzie nieco twardy, nie przejmuj się. Dzięki temu zabiegowi makaron zachowa swoją sprężystość.
Dla urozmaicenia:
Pad thai to nie tylko przepis z kurczakiem – możesz przygotować także wersję wegetariańską. Wystarczy, że zamienisz kurczaka na tofu! Całość posyp szczyptą świeżej kolendry lub natką pietruszki.