Pad thai z kurczakiem - przepis z warzywami | Przepisy.pl pixel

Pad thai z kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

64 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

4 łyżki

1 łyżka

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 opakowanie

200 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron zalej zimną wodą i odstaw, żeby zmiękł. Szalotkę obierz, pokrój w półplastry, szczypiorek posiekaj na 3 cm kawałki, a limonkę umyj, wytrzyj do sucha i podziel na ćwiartki.

Pad thai z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Pierś z kurczaka obierz, pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr wraz z solą, a następnie obtocz w mące ziemniaczanej.

Pad thai z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej olej i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorący, wrzuć panierowanego w mące ziemniaczanej kurczaka i smaż w głębokim tłuszczu, rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 2 min, aż nabierze złocistej barwy. Gotowe kostki rozłóż na ręczniku kuchennym, by ściągnąć nadmiar tłuszczu.

Pad thai z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szalotkę, następnie wbij jajko i smaż około 3 minuty, energicznie mieszając.

Pad thai z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Dodaj makaron, sos Pad Thai oraz kurczaka. Całość smaż kolejne 4 min, mieszając ze sobą.

Pad thai z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Gotowe danie przełóż na talerz, udekoruj orzechami, szczypiorkiem oraz kiełkami. Możesz także podawać z kawałkami limonki.

Pad thai z kurczakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Makaron ryżowy najlepiej zalać zimną wodą i odstawić do lodówki nawet na 12 godzin. Pat Thai z kurczakiem nabierze jeszcze więcej pikanterii jeśli dodasz drobno siekaną papryczkę chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pad thai z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad thai z kurczakiemPad thai z kurczakiem

Pad thai to potrawa, która dotarła do nas z Dalekiego Wschodu. Wyróżnia ją niepowtarzalny aromat i ciekawa kompozycja składników: makaronu ryżowego, starannie dobranych warzyw, mięsa oraz sosu rybnego z pastą z tamaryndowca. Często pad thai z kurczakiem pełen jest wymyślnych dodatków, jednak my stworzyliśmy przepis, który każdy z nas może przygotować we własnym zakresie. Wypróbuj go!

Dla kogo?

Pad thai z kurczakiem to przepis stworzony dla tych, którzy nie przestają szukać coraz bardziej kreatywnych sposobów na przyrządzenie mięsa – szczególnie tego drobiowego. Polecamy go także tym, którym kuchnia azjatycka kojarzy się wyłącznie z sushi lub curry. Makaron w tym oryginalnym sosie poszerzy ich kulinarne horyzonty w najprzyjemniejszy sposób.

Na jaką okazję?

Pad thai jest daniem, które znajdziesz zarówno w restauracjach, jak i w budkach ze street foodem – świadczy to o tym, jak bardzo jest uniwersalne! Przepis na pad thai z kurczakiem możesz więc spokojnie zaproponować i na rodzinny obiad, i na kolację z przyjaciółmi otwartymi na eksperymenty w kuchni.

Czy wiesz, że?

Najważniejszą kwestią jest odpowiednie przygotowanie makaronu. Lepiej, żeby nie był rozgotowany, inaczej danie zupełnie straci swój smak. Jak do tego podejść? Namocz go w letniej wodzie przed dodaniem do woka. Jeśli przed włożeniem na patelnię będzie nieco twardy, nie przejmuj się. Dzięki temu zabiegowi makaron zachowa swoją sprężystość.

Dla urozmaicenia:

Pad thai to nie tylko przepis z kurczakiem – możesz przygotować także wersję wegetariańską. Wystarczy, że zamienisz kurczaka na tofu! Całość posyp szczyptą świeżej kolendry lub natką pietruszki.