Ryba w cieście piwnym - dorsz: przepis w panierce | Przepisy.pl pixel

Dorsz w cieście piwnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
453 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

245 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

0.5 litra

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj gęste ciasto piwne z mąki, jajek, piwa oraz rozkruszonych Przypraw w mini kostkach Smażona Cebula, Czosnek oraz Pietruszka Knorr.

Krok 2

Pokrój dorsza na 5 centymetrowe kawałki.

Krok 3

Maczaj rybę w mące, a następnie w cieście i smaż na głębokim oleju przez około 10 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać gotowego dorsza z sosem czosnkowo-majonezowym.

1

Opinie o przepisie

  • Michał Kościelski

    Michał Kościelski , 04.12.2015

    A co g4

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz w cieście piwnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fasolka po bretońsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dorsz w cieście piwnymDorsz w cieście piwnym

Szukasz inspiracji na wyjątkowe i proste w przyrządzeniu danie? Ta propozycja jest doskonała dla Ciebie. Przygotuj dorsza w cieście piwnym. Świetnie skomponuje się on z różnymi dodatkami, np. ryżem ugotowanym w bulionie z włoszczyzny, sypką kaszą lub purée ziemniaczanym. Dobrze będzie smakować z sałatką przygotowaną z sezonowych warzyw – pomidorów, ogórków, sałat i papryki. Panierkę do ryby przyrządź na bazie mąki, jajek oraz odrobiny piwa. Powinna mieć gęstą, przypominającą ciasto, konsystencję. Dopraw ją podsmażoną na oliwie z oliwek cebulą oraz posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj także wariantu ze słodką lub ostrą papryką i suszonymi ziołami. Filety z dorsza obtocz w cieście i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Zamiast dorsza możesz wykorzystać również inną białą rybę, np. mintaja. Danie podawaj na ciepło, skropione kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki. Opcjonalnie przygotuj do niego sos majonezowo-czosnkowy, musztardowy lub pomidorowy. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj i podziel się opinią.