Faszerowane bakłażany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowane bakłażany

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

250 gramów

80 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 łyżka

3 szczypty

2 szczypty

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć (ścianki powinny mieć ok. 1cm grubości), posolić i popieprzyć. (miąższ zachować).

Krok 2

Cebulkę posiekać, dodać startą marchewkę i poddusić na oliwie. Mięso zmielić, dodać do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - dodać do farszu. Podlać odrobiną wody i poddusić. Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuskus zalać wrzątkiem - pozostawić do napęcznienia. Dodać kaszkę do mięsa i warzyw - wymieszać.

Krok 3

Nałożyć sporą porcję farszu do każdej wydrążonej łódeczki bakłażana. Posypać startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane bakłażany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej