
Składniki
80 gramów
1 sztuka
2 szczypty
1 łyżeczka
1 łyżka
3 sztuki
3 szczypty
50 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć (ścianki powinny mieć ok. 1cm grubości), posolić i popieprzyć. (miąższ zachować).
Krok 2
Cebulkę posiekać, dodać startą marchewkę i poddusić na oliwie. Mięso zmielić, dodać do cebuli i marchewki. Miąższ bakłażana pokroić - dodać do farszu. Podlać odrobiną wody i poddusić. Doprawić przyprawą uniwersalną, pieprzem i sporą ilością świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Kuskus zalać wrzątkiem - pozostawić do napęcznienia. Dodać kaszkę do mięsa i warzyw - wymieszać.
Krok 3
Nałożyć sporą porcję farszu do każdej wydrążonej łódeczki bakłażana. Posypać startym serem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wlać wodę (ok. 1/2 wysokości bakłażanów). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 30min. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej