Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

222 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

476 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

5 łyżek

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 pęczka

1 szczypta

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź, obierz i bardzo drobno posiekaj.

Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj majonez z jajkami (rozgnieć pastę widelcem), dodaj paprykę, posiekaną pietruszkę oraz pieprz. Całość dopraw do smaku.

Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - Krok 2

Krok 3

Z kromek pieczywa powycinaj nieduże krążki a następnie na każdy z nich nałóż dekoracyjnie - przygotowaną pastę, używając worka cukierniczego. Udekoruj gałązką koperku.

Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - Krok 3
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli nie posiadasz takiego worka oraz dekoracyjnej końcówki, nałóż pastę łyżką a na wierzchu ułóż kiełki, np. lucerny bądź rzodkiewki. Przygotowując taką pastę możesz użyć innych przypraw, np. curry. Do pasty możesz też dodać np. wędzonego łososia lub pleśniowego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dekoracyjne mini kanapki z pastą jajecznąDekoracyjne mini kanapki z pastą jajeczną

Pasta jajeczna – kiedyś śniadaniowy hit w stołówkach i mlecznych barach, dziś może stać się dodatkiem do imprezowych kanapek, które wzbogacą menu nawet bardzo wytwornego przyjęcia. Dekoracyjne mini kanapki z kremową pastą jajeczną to idealna propozycja na prostą przekąskę, którą wykonasz błyskawicznie. Sekret naszego przepisu na pastę jajeczną tkwi w dodatku majonezu i doborze przypraw – w tym przypadku są nimi słodka papryka oraz zielona pietruszka. Kanapeczki z pastą jajeczną to idealny przykład potwierdzający to, że małe jest wielkie, a do tego wypełnione fantastycznym smakiem.

Dla kogo?

Mini kanapeczki z pastami są znakomitą propozycją dla wszystkich smakoszy, którzy lubią różnorodność na talerzach. Choć pasta jajeczna smakuje fantastycznie, możesz przygotować również inne rodzaje. Co powiesz na modny hummus lub smarowidło do pieczywa z pieczonej papryki albo bakłażana? Grunt, by było kolorowo, ciekawie i pysznie!

Na jaką okazję?

Przygotowania do imprezy nie zawsze idą zgodnie z planem. Zakupy albo porządki zajęły więcej czasu, niż było to przewidziane? Jeśli chcesz, by wszystko było dopięte na ostatni guzik, miej pod ręką sposoby na szybkie, efektowne i pyszne przekąski. Przepis na pastę jajeczną jest jednym z najlepszych wyborów! Na okrągłych mini kanapeczkach pasta z jajek prezentuje się zjawiskowo, stając się naprawdę szykowną przystawką.

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz efektownie podać mini kanapki z pastą jajeczną, to z kromek ulubionego pieczywa wytnij krążki i za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj na nie pastę z jajek (z powodzeniem możesz użyć do tego również dwóch łyżeczek).

Dla urozmaicenia:

Gotowe przekąski z pastą jajeczną udekoruj świeżym, pachnącym koperkiem lub ulubionymi kiełkami oraz plasterkiem chrupiącej rzodkiewki. Pamiętaj, że możesz dowolnie zmieniać skład pasty jajecznej i wzbogacać ją o inne przyprawy lub składniki. Nie należysz do fanów pumpernikla? Podaj bagietkę z pastą jajeczną – jeśli pokroisz ją na małe kromki, uzyskasz równie apetyczne tartinki.