Składniki
2 słoiki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
50 mililitrów
4 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam upraż na patelni, aby był rumiany.

Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki i usmaż na oliwie. Dodaj kmin i gałkę muszkatołową i podsmaż chwilę przyprawy.

Krok 3
Mrożony groszek sparz w wrzącej wodzie przez 30 sekund.

Krok 4
Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, sparzony groszek, przyprawy wraz z oliwą i czosnkiem, pastę sezamową, sok z cytryny, ziarna sezamu oraz listki mięty (zostaw kilka listków i ziarenek do dekoracji). Zmiksuj całość na gładkie puree. Jeśli uważasz za potrzebne dopraw pastę odrobiną soli.

Krok 5
Przełóż pastę do miseczek, na wierzchu skrop obficie oliwą, posyp porwanymi listkami mięty, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.


Dobra rada:
Humus możesz przygotować z dowolnych warzyw. Zamiast groszku użyj np. gotowanego kalafiora lub selera. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj jedną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO
Hummus cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan, lecz każdy powinien zwrócić na niego uwagę. Ta pasta z ciecierzycy wzbogacona o różnorodne składniki jest smacznym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Już dziś wypróbuj znakomity przepis na hummus z zielonym groszkiem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Hummus z zielonym groszkiem szczególnie polubią osoby będące na diecie roślinnej. Jednak każdy powinien go skosztować, gdyż jest znakomitym uzupełnieniem pieczywa i innych przekąsek.
Na jaką okazję?
Śniadanie, kolacja, przystawka na imprezie – hummus pasuje na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Hummus to pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Ważnymi składnikami są też czosnek, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy.
Dla urozmaicenia
Do przygotowania hummusu użyj dowolnych warzyw. Zamiast groszku możesz spróbować wersji z gotowanym kalafiorem lub selerem.