Składniki
2 słoiki
1 opakowanie
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
50 mililitrów
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam upraż na patelni, aby był rumiany.
Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki i usmaż na oliwie. Dodaj kminek i gałkę muszkatołową Knorr i podsmaż chwilę przyprawy.
Krok 3
Mrożony groszek sparz w wrzącej wodzie przez 30 sekund.
Krok 4
Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, sparzony groszek, przyprawy wraz z oliwą i czosnkiem, pastę sezamową, sok z cytryny, ziarna sezamu oraz listki mięty (zostaw kilka listków i ziarenek do dekoracji). Zmiksuj całość na gładkie puree. Jeśli uważasz za potrzebne dopraw pastę odrobiną soli.
Krok 5
Przełóż pastę do miseczek, na wierzchu skrop obficie oliwą, posyp porwanymi listkami mięty, ziarnami sezamu i papryką ostrą Knorr.
Dobra rada:
Humus możesz przygotować z dowolnych warzyw. Zamiast groszku użyj np. gotowanego kalafiora lub selera. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj jedną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO
Hummus cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan, lecz każdy powinien zwrócić na niego uwagę. Ta pasta z ciecierzycy wzbogacona o różnorodne składniki jest smacznym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Już dziś wypróbuj znakomity przepis na hummus z zielonym groszkiem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Hummus z zielonym groszkiem szczególnie polubią osoby będące na diecie roślinnej. Jednak każdy powinien go skosztować, gdyż jest znakomitym uzupełnieniem pieczywa i innych przekąsek.
Na jaką okazję?
Śniadanie, kolacja, przystawka na imprezie – hummus pasuje na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Hummus to pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Ważnymi składnikami są też czosnek, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy.
Dla urozmaicenia
Do przygotowania hummusu użyj dowolnych warzyw. Zamiast groszku możesz spróbować wersji z gotowanym kalafiorem lub selerem.