Hummus z zielonym groszkiem video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
95 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

140 osób wydrukowało

Pobierz pdf

283 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 słoiki

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżka

4 łyżki

2 sztuki

50 mililitrów

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sezam upraż na patelni, aby był rumiany.

Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Czosnek pokrój w plasterki i usmaż na oliwie. Dodaj kmin i gałkę muszkatołową i podsmaż chwilę przyprawy.

Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Mrożony groszek sparz w wrzącej wodzie przez 30 sekund.

Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, sparzony groszek, przyprawy wraz z oliwą i czosnkiem, pastę sezamową, sok z cytryny, ziarna sezamu oraz listki mięty (zostaw kilka listków i ziarenek do dekoracji). Zmiksuj całość na gładkie puree. Jeśli uważasz za potrzebne dopraw pastę odrobiną soli.

Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - Krok 4

Krok 5

Przełóż pastę do miseczek, na wierzchu skrop obficie oliwą, posyp porwanymi listkami mięty, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.

Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Humus możesz przygotować z dowolnych warzyw. Zamiast groszku użyj np. gotowanego kalafiora lub selera. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj jedną papryczkę chilli. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Frittata z szynką
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hummus z zielonym groszkiem - VIDEOHummus z zielonym groszkiem - VIDEO

Hummus cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan, lecz każdy powinien zwrócić na niego uwagę. Ta pasta z ciecierzycy wzbogacona o różnorodne składniki jest smacznym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Już dziś wypróbuj znakomity przepis na hummus z zielonym groszkiem. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Hummus z zielonym groszkiem szczególnie polubią osoby będące na diecie roślinnej. Jednak każdy powinien go skosztować, gdyż jest znakomitym uzupełnieniem pieczywa i innych przekąsek.

Na jaką okazję?

Śniadanie, kolacja, przystawka na imprezie – hummus pasuje na każdą okazję!

Czy wiesz, że?

Hummus to pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Ważnymi składnikami są też czosnek, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy.

Dla urozmaicenia

Do przygotowania hummusu użyj dowolnych warzyw. Zamiast groszku możesz spróbować wersji z gotowanym kalafiorem lub selerem.