Składniki
2 słoiki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
50 mililitrów
4 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam upraż na patelni, aby był rumiany.

Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki i usmaż na oliwie. Dodaj kmin i gałkę muszkatołową i podsmaż chwilę przyprawy.

Krok 3
Mrożony groszek sparz w wrzącej wodzie przez 30 sekund.

Krok 4
Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, sparzony groszek, przyprawy wraz z oliwą i czosnkiem, pastę sezamową, sok z cytryny, ziarna sezamu oraz listki mięty (zostaw kilka listków i ziarenek do dekoracji). Zmiksuj całość na gładkie puree. Jeśli uważasz za potrzebne dopraw pastę odrobiną soli.

Krok 5
Przełóż pastę do miseczek, na wierzchu skrop obficie oliwą, posyp porwanymi listkami mięty, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.


Dobra rada:
Humus możesz przygotować z dowolnych warzyw. Zamiast groszku użyj np. gotowanego kalafiora lub selera. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj jedną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO
Hummus cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan, lecz każdy powinien zwrócić na niego uwagę. Ta pasta z ciecierzycy wzbogacona o różnorodne składniki jest smacznym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Już dziś wypróbuj znakomity przepis na hummus z zielonym groszkiem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Hummus z zielonym groszkiem szczególnie polubią osoby będące na diecie roślinnej. Jednak każdy powinien go skosztować, gdyż jest znakomitym uzupełnieniem pieczywa i innych przekąsek.
Na jaką okazję?
Śniadanie, kolacja, przystawka na imprezie – hummus pasuje na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Hummus to pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Ważnymi składnikami są też czosnek, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy.
Dla urozmaicenia
Do przygotowania hummusu użyj dowolnych warzyw. Zamiast groszku możesz spróbować wersji z gotowanym kalafiorem lub selerem.


































