Składniki
2 słoiki
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 łyżka
4 łyżki
2 sztuki
50 mililitrów
4 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sezam upraż na patelni, aby był rumiany.

Krok 2
Czosnek pokrój w plasterki i usmaż na oliwie. Dodaj kmin i gałkę muszkatołową i podsmaż chwilę przyprawy.

Krok 3
Mrożony groszek sparz w wrzącej wodzie przez 30 sekund.

Krok 4
Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, sparzony groszek, przyprawy wraz z oliwą i czosnkiem, pastę sezamową, sok z cytryny, ziarna sezamu oraz listki mięty (zostaw kilka listków i ziarenek do dekoracji). Zmiksuj całość na gładkie puree. Jeśli uważasz za potrzebne dopraw pastę odrobiną soli.

Krok 5
Przełóż pastę do miseczek, na wierzchu skrop obficie oliwą, posyp porwanymi listkami mięty, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr.


Dobra rada:
Humus możesz przygotować z dowolnych warzyw. Zamiast groszku użyj np. gotowanego kalafiora lub selera. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj jedną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO
Hummus cieszy się ogromną popularnością wśród wegetarian i wegan, lecz każdy powinien zwrócić na niego uwagę. Ta pasta z ciecierzycy wzbogacona o różnorodne składniki jest smacznym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Już dziś wypróbuj znakomity przepis na hummus z zielonym groszkiem. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Hummus z zielonym groszkiem szczególnie polubią osoby będące na diecie roślinnej. Jednak każdy powinien go skosztować, gdyż jest znakomitym uzupełnieniem pieczywa i innych przekąsek.
Na jaką okazję?
Śniadanie, kolacja, przystawka na imprezie – hummus pasuje na każdą okazję!
Czy wiesz, że?
Hummus to pasta z gotowanej i przetartej ciecierzycy. Ważnymi składnikami są też czosnek, pasta sezamowa, oliwa, sok z cytryny oraz przyprawy.
Dla urozmaicenia
Do przygotowania hummusu użyj dowolnych warzyw. Zamiast groszku możesz spróbować wersji z gotowanym kalafiorem lub selerem.