Pieczarki z oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczarki z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

121 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

12 sztuk

4 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pieczarki na cienkie plastry. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie około 3 minut.

Pieczarki z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z osączonymi pieczarkami. Posiekaj również pietruszkę.

Pieczarki z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Oliwki pokrój w plasterki, dodaj do pietruszki i wymieszaj z 2 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwy i Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Pieczarki z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z pieczarkami, włóż do szczelnego naczynia na minimum 6 godzin.

Pieczarki z oliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczarki z oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z oliwkamiPieczarki z oliwkami

Czym cechują się idealne przekąski na przyjęcie? Powinny być – przede wszystkim – smaczne, poręczne i efektowne. Wszystkie z wymienionych cech można przypisać do tapas z tego przepisu. Jego bazę stanowią pieczarki, które najpierw należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na cienkie plastry podobnej grubości. Grzyby ugotuj we wrzącej wodzie. Odsącz je i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj do nich czarne oliwki wymieszane z pokrojoną natką pietruszki, octem balsamicznym, oliwą z oliwek i sosem sałatkowym. Tak przygotowane pieczarki umieść na kilka godzin w chłodnym miejscu. Dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Poporcjuj je i podawaj w małych miseczkach, przystrojone listkami świeżej pietruszki. Sprawdzi się również ich serwowanie na chrupiących grzankach przyrządzonych poprzez zapieczenie kromek chleba tostowego. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na smaczną przystawkę na przyjęcie, którą z powodzeniem zaserwujesz również jako przekąskę między posiłkami. Pamiętaj, aby podzielić się swoją opinią w komentarzu.