Pieczarki z oliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

76 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

12 sztuk

4 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

0

0 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pieczarki na cienkie plastry. Gotuj je w osolonej, wrzącej wodzie około 3 minut.

Pieczarki z oliwkami - Krok 1

Krok 2

Czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z osączonymi pieczarkami. Posiekaj również pietruszkę.

Pieczarki z oliwkami - Krok 2

Krok 3

Oliwki pokrój w plasterki, dodaj do pietruszki i wymieszaj z 2 łyżkami octu, 2 łyżkami oliwy i Sosem sałatkowym greckim Knorr.

Pieczarki z oliwkami - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj z pieczarkami, włóż do szczelnego naczynia na minimum 6 godzin.

Pieczarki z oliwkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczarki z oliwkamiPieczarki z oliwkami

Czym cechują się idealne przekąski na przyjęcie? Powinny być – przede wszystkim – smaczne, poręczne i efektowne. Wszystkie z wymienionych cech można przypisać do tapas z tego przepisu. Jego bazę stanowią pieczarki, które najpierw należy obrać ze skórki, a następnie pokroić na cienkie plastry podobnej grubości. Grzyby ugotuj we wrzącej wodzie. Odsącz je i wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj do nich czarne oliwki wymieszane z pokrojoną natką pietruszki, octem balsamicznym, oliwą z oliwek i sosem sałatkowym. Tak przygotowane pieczarki umieść na kilka godzin w chłodnym miejscu. Dzięki temu nabiorą wyrazistego smaku. Poporcjuj je i podawaj w małych miseczkach, przystrojone listkami świeżej pietruszki. Sprawdzi się również ich serwowanie na chrupiących grzankach przyrządzonych poprzez zapieczenie kromek chleba tostowego. Koniecznie wypróbuj naszą propozycję na smaczną przystawkę na przyjęcie, którą z powodzeniem zaserwujesz również jako przekąskę między posiłkami. Pamiętaj, aby podzielić się swoją opinią w komentarzu.