Żeberka w sezamie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka w sezamie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

50 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka obsyp obficie Przyprawą do mięs Knorr i odstaw je do zamarynowania. Najlepiej na cały dzień.

Krok 2

Następnego dnia podsmaż żeberka z dwóch stron na oleju i podlej szklanką wody. Duś pod przykryciem do momentu, gdy staną się miękkie, po czym odstaw do wystygnięcia.

Krok 3

Żeberka wyjmij z sosu, osusz i zanurz w rozbitym jajku oraz sezamie.

Krok 4

Następnie obsmaż panierowane żeberka na patelni.

Krok 5

Do pozostałego sosu dodaj łyżeczkę Przyprawy do mięs Knorr, sos sojowy oraz ketchup. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną w wodzie i także dodaj do sosu Całość doprowadź do wrzenia. Sos podawaj oddzielnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka w sezamie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej