
Składniki
600 gramów
30 gramów
6 łyżek
3 plastry
2 sztuki
4 łyżki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wieprzowinę pokrój najpierw w cienkie plastry, a potem w paski o długości około 5 centymetrów. Posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Jajka zmieszaj z mąką i obtocz w tym mięso. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso na złoty kolor, po czym odsącz je z tłuszczu.

Krok 3
Miód wymieszaj z 3 łyżkami oleju i smaż, aż zbrązowieje. Nie przestawaj mieszać!

Krok 4
Dodaj paski mięsa i ciągle mieszaj, aby pokryły się karmelem. Mięso przełóż do miseczek, udekoruj pokrojonymi plasterkami ananasa i podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szynka w miodzie na sposób chiński
Chcesz wprowadzić do swojej kuchni chiński smaki? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy ze znakomitą recepturą. Przed Tobą soczysta i aromatyczna szynka w miodzie na sposób chiński, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania?
Dla kogo?
Szynka na miodzie to propozycja dla wszystkich fanów mięsnych potraw. Jeżeli należysz do tego grona – sięgnij po naszą recepturę. Na dodatek przygotowanie szynki zajmie Ci jedynie pół godziny, a cały przepis jest bardzo prosty, więc możesz mieć pewność, że efekty nie będą rozczarowujące.
Na jaką okazję?
Niech szynka wieprzowa w miodzie zagości na Twoim stole podczas większej uroczystości. Urodziny, imieniny czy inne okazje – ten ciekawy wariant mięsa z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Szynkę możesz serwować także bez okazji – zjeść ją na lunch, obiad lub kolację. Pycha!
Czy wiesz, że?
Bazą naszego dania jest wieprzowina od szynki. Stosuj się do wskazówek z przepisu, a mięso wyjdzie soczyste oraz delikatne. Wieprzowinę pokrój najpierw w cienkie plastry, a potem w paski o długości około 5 centymetrów. Posyp przyprawą do mięs Knorr, w później obtocz mięso w mieszance z mąki i jajka.
Dla urozmaicenia:
Aby szynka w miodzie cieszyła oko Twoich gości, zadbaj o aspekt wizualny dania. Przełóż mięso do eleganckich miseczek i udekoruj je pokrojonymi plasterkami ananasa i podawaj z ryżem. Na koniec nie zapomnij napisać nam w komentarzu, jak smakowała Ci szynka w miodzie na sposób chiński.