Szynka w miodzie na sposób chiński - wieprzowa | Przepisy.pl pixel

Szynka w miodzie na sposób chiński

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

53

275 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

233 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

428 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

30 gramów

6 łyżek

3 plastry

2 sztuki

4 łyżki

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wieprzowinę pokrój najpierw w cienkie plastry, a potem w paski o długości około 5 centymetrów. Posyp przyprawą Knorr.

Szynka w miodzie na sposób chiński - Krok 1

Krok 2

Jajka zmieszaj z mąką i obtocz w tym mięso. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż mięso na złoty kolor, po czym odsącz je z tłuszczu.

Szynka w miodzie na sposób chiński - Krok 2

Krok 3

Miód wymieszaj z 3 łyżkami oleju i smaż, aż zbrązowieje. Nie przestawaj mieszać!

Szynka w miodzie na sposób chiński - Krok 3

Krok 4

Dodaj paski mięsa i ciągle mieszaj, aby pokryły się karmelem. Mięso przełóż do miseczek, udekoruj pokrojonymi plasterkami ananasa i podawaj z ryżem.

Szynka w miodzie na sposób chiński - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Alicja

    Alicja , 21.12.2022

    Zrobiłam z piersi kurczaka- smaczne, ciekawe, inne,niż zawsze.W czasie świąt zrobię z szynki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka w miodzie na sposób chiński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka w miodzie na sposób chińskiSzynka w miodzie na sposób chiński

Chcesz wprowadzić do swojej kuchni chiński smaki? Jeżeli tak, to dobrze się składa, ponieważ przychodzimy ze znakomitą recepturą. Przed Tobą soczysta i aromatyczna szynka w miodzie na sposób chiński, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To jak, kiedy rozpoczynasz przygotowania?

Dla kogo?

Szynka na miodzie to propozycja dla wszystkich fanów mięsnych potraw. Jeżeli należysz do tego grona – sięgnij po naszą recepturę. Na dodatek przygotowanie szynki zajmie Ci jedynie pół godziny, a cały przepis jest bardzo prosty, więc możesz mieć pewność, że efekty nie będą rozczarowujące.

Na jaką okazję?

Niech szynka wieprzowa w miodzie zagości na Twoim stole podczas większej uroczystości. Urodziny, imieniny czy inne okazje – ten ciekawy wariant mięsa z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Szynkę możesz serwować także bez okazji – zjeść ją na lunch, obiad lub kolację. Pycha!

Czy wiesz, że?

Bazą naszego dania jest wieprzowina od szynki. Stosuj się do wskazówek z przepisu, a mięso wyjdzie soczyste oraz delikatne. Wieprzowinę pokrój najpierw w cienkie plastry, a potem w paski o długości około 5 centymetrów. Posyp przyprawą do mięs Knorr, w później obtocz mięso w mieszance z mąki i jajka.

Dla urozmaicenia:

Aby szynka w miodzie cieszyła oko Twoich gości, zadbaj o aspekt wizualny dania. Przełóż mięso do eleganckich miseczek i udekoruj je pokrojonymi plasterkami ananasa i podawaj z ryżem. Na koniec nie zapomnij napisać nam w komentarzu, jak smakowała Ci szynka w miodzie na sposób chiński.