Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem
łatwe
1479 osób zapisało

Składniki
600 gramów
10 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj i oczyść z włókien. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z oliwą i obłóż nią mięso.

Krok 2
Polędwiczki owiń plastrami wędzonego boczku i zepnij wykałaczkami. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 3
Cebulę i kolendrę posiekaj. Ananasa obierz, wytnij twardy środek, pokrój w kostkę.

Krok 4
Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 25 minut.

Krok 5
Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulę. Dodaj ananasa i chwilę podduś. Całość zalej szklanką wody, dopraw pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz to za konieczne) i dodaj miód. Gotuj do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.

Krok 6
Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i posyp kolendrą. Podawaj z ananasem oraz ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem
Polędwiczki wieprzowe w ananasie to propozycja na smaczne, efektowne danie. O wyrazistym smaku mięsa decyduje marynata. Obtacza się nią polędwicę, a następnie całość owija się plastrami wędzonego boczku i trzyma przez jakiś czas w lodówce. Głównymi składniami marynaty są ziarna kolendry oraz gorczycy, dzięki którym wieprzowina staje się pikantna i delikatnie kwaśna. Polędwiczki wieprzowe w boczku to doskonały sposób na zapoznanie się z nieoczywistymi kompozycjami smakowymi.
Dla kogo?
W tej potrawie znajdziesz najróżniejsze smaki – od słodkawych nut, poprzez przyjemną kwaskowatość, aż do pikantnych akcentów. Czujesz, że może to być doskonałe połączenie? Z polędwiczką pieczonką w boczku na pewno nie wstaniesz od stołu głodny.
Na jaką okazję?
Chcesz zrobić duże wrażenie na gościach? Przygotuj polędwiczki w boczku jako główny punkt twojego menu podczas przyjęcia lub serwuj na uroczysty obiad.
Czy wiesz, że?
Polędwiczki najpierw się podsmaża, a potem piecze w piekarniku. Dzięki temu są idealnie soczyste. Na tej samej patelni przygotowuje się ananasa w wersji słodko-pikantnej. Smaży się go z cebulą, przyprawami i miodem. Całość serwuj z ryżem, który dzięki swojej łagodności doskonale komponuje się z mięsem i owocami.
Dla urozmaicenia:
Na koniec udekoruj polędwiczki w boczku z piekarnika liśćmi świeżej kolendry. Warto do nich dołączyć także świeże warzywa, np. mieszankę sałat z sosem winegret lub sałatkę z pomidorami cherry, bazylią oraz serem z niebieską pleśnią. Zobacz, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w ananasie. Zapoznaj się z podanym przepisem.