Polędwiczki w boczku z piekarnika – z ananasem | Przepisy.pl pixel

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

101

649 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1188 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

10 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj i oczyść z włókien. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z oliwą i obłóż nią mięso.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki owiń plastrami wędzonego boczku i zepnij wykałaczkami. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 2

Krok 3

Cebulę i kolendrę posiekaj. Ananasa obierz, wytnij twardy środek, pokrój w kostkę.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 3

Krok 4

Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 25 minut.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 4

Krok 5

Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulę. Dodaj ananasa i chwilę podduś. Całość zalej szklanką wody, dopraw pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz to za konieczne) i dodaj miód. Gotuj do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 5

Krok 6

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i posyp kolendrą. Podawaj z ananasem oraz ryżem.

Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasemPolędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem

Polędwiczki wieprzowe w ananasie to propozycja na smaczne, efektowne danie. O wyrazistym smaku mięsa decyduje marynata. Obtacza się nią polędwicę, a następnie całość owija się plastrami wędzonego boczku i trzyma przez jakiś czas w lodówce. Głównymi składniami marynaty są ziarna kolendry oraz gorczycy, dzięki którym wieprzowina staje się pikantna i delikatnie kwaśna. Polędwiczki wieprzowe w boczku to doskonały sposób na zapoznanie się z nieoczywistymi kompozycjami smakowymi.

Dla kogo?

W tej potrawie znajdziesz najróżniejsze smaki – od słodkawych nut, poprzez przyjemną kwaskowatość, aż do pikantnych akcentów. Czujesz, że może to być doskonałe połączenie? Z polędwiczką pieczonką w boczku na pewno nie wstaniesz od stołu głodny.

Na jaką okazję?

Chcesz zrobić duże wrażenie na gościach? Przygotuj polędwiczki w boczku jako główny punkt twojego menu podczas przyjęcia lub serwuj na uroczysty obiad.

Czy wiesz, że?

Polędwiczki najpierw się podsmaża, a potem piecze w piekarniku. Dzięki temu są idealnie soczyste. Na tej samej patelni przygotowuje się ananasa w wersji słodko-pikantnej. Smaży się go z cebulą, przyprawami i miodem. Całość serwuj z ryżem, który dzięki swojej łagodności doskonale komponuje się z mięsem i owocami. 

Dla urozmaicenia:

Na koniec udekoruj polędwiczki w boczku z piekarnika liśćmi świeżej kolendry. Warto do nich dołączyć także świeże warzywa, np. mieszankę sałat z sosem winegret lub sałatkę z pomidorami cherry, bazylią oraz serem z niebieską pleśnią. Zobacz, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w ananasie. Zapoznaj się z podanym przepisem.