Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem
łatwe
1257 osób zapisało
Składniki
600 gramów
10 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj i oczyść z włókien. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z oliwą i obłóż nią mięso.
Krok 2
Polędwiczki owiń plastrami wędzonego boczku i zepnij wykałaczkami. Następnie wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Cebulę i kolendrę posiekaj. Ananasa obierz, wytnij twardy środek, pokrój w kostkę.
Krok 4
Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na około 25 minut.
Krok 5
Na tej samej patelni zeszklij na maśle cebulę. Dodaj ananasa i chwilę podduś. Całość zalej szklanką wody, dopraw pieprzem i odrobiną soli (jeśli uznasz to za konieczne) i dodaj miód. Gotuj do momentu, kiedy ananas będzie całkiem miękki.
Krok 6
Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i posyp kolendrą. Podawaj z ananasem oraz ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku z ryżem i ananasem
Polędwiczki wieprzowe w ananasie to propozycja na smaczne, efektowne danie. Przygotuj je jako główny punkt Twojego menu podczas przyjęcia lub serwuj na uroczysty obiad. O wyrazistym smaku mięsa decyduje marynata. Obtacza się nią polędwicę, a następnie całość owija się plastrami wędzonego boczku i trzyma przez jakiś czas w lodówce. Głównymi składniami marynaty są ziarna kolendry oraz gorczycy, dzięki którym wieprzowina staje się pikantna i delikatnie kwaśna. Polędwiczki najpierw się podsmaża, a potem piecze w piekarniku. Na tej samej patelni przygotowuje się ananasa w wersji słodko-pikantnej. Smaży się go z cebulą, przyprawami i miodem. Całość serwuje się z ryżem, który dzięki swojej łagodności doskonale komponuje się z mięsem i owocami. Na koniec udekoruj danie liśćmi świeżej kolendry. Warto do niego dołączyć także świeże warzywa, np. mieszankę sałat z sosem winegret lub sałatkę z pomidorami cherry, bazylią oraz serem z niebieską pleśnią. Zobacz, jak przygotować polędwiczki wieprzowe w ananasie. Zapoznaj się z podanym przepisem.