Soczyste i chrupiące udka pieczone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Soczyste i chrupiące udka pieczone

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

141

heart
4603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2067 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3856 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę Knorr wymieszaj z miodem, płatkami i musztardą. Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj też łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.

Soczyste i chrupiące udka pieczone  - Krok 1

Krok 2

Mięso obtocz w mące, a następnie w marynacie.

Soczyste i chrupiące udka pieczone  - Krok 2

Krok 3

Żaroodporne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, aby miód się nie przypalił. Przełóż do niego udka i piecz 50 minut pod przykryciem w temperaturze 250 °C. Po tym czasie zdejmij przykrywkę z naczynia i piecz dodatkowe 10 minut.

Soczyste i chrupiące udka pieczone  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Obok kurczaków umieść kilka pieczonych ziemniaków, w ten sposób będziesz miał pełny obiad.

88

Opinie o przepisie

  • Magda Maciak

    Magda Maciak , 29.09.2019

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Hyży

    Jadwiga Hyży , 14.09.2017

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    smacznr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Jedlickova

    Asia Jedlickova , 03.11.2016

    Palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka  pgo

    Agnieszka pgo , 01.08.2016

    bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • echarkiewicz

    echarkiewicz , 11.04.2016

    naprawdę przepyszny kurczak polecam :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Lebica

    Natalia Lebica , 05.04.2016

    przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslawa Zenkner

    Wieslawa Zenkner , 12.02.2016

    pyszne,soczyste, pikantne i slodko-winne,polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bahus pl

    bahus pl , 04.02.2016

    Przepraszam nie wiem czemu przeskoczyło mi na ten przepis ... komentarz dotyczył tego ... https://www.przepisy.pl/przepis/soczyste-i-chrupiace-udka-pieczone-video#query=soczyste%20i%20chrupi%C4%85ce%20udka%20pieczone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bahus pl

    bahus pl , 04.02.2016

    Fail... Staram się właśnie uratować ten przepis i po rzeczonych 30 minutach plus 15 na dopieczenie (45) w 190 stopniach mięso wyszło na wpół surowe, robione w naczyniu żaroodpornym najpierw pod przykryciem a później bez. Ja ze swojej strony przełożyłem do rękawa i dopiekam ponownie jeszcze przez około 20 minut i 10 minut (pałki odwrócone) na chrupko. Mam tylko nadzieję że smak marynaty będzie dobry. Moim zdaniem to 50 minut na pieczenie plus 10-12 minut na dopiekanie bez przykrycia. Należy też podkreślić że video nie pochodzi z tego przepisu... mimo iż faktyczne czasy pieczenia w przepisie są inne niż w video... i polecam trzymać się tych z filmu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kasprzyk

    Monika Kasprzyk , 10.01.2016

    wszystkim smakowało, więc pewnie nic nie sknociłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł

    Paweł , 16.09.2015

    Panierka wygląda smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przepisy Dietetyczne

    Przepisy Dietetyczne , 23.07.2015

    ooo takie przepisy to my lubimy, zabieram do notesu http://tiny.cc/fooder

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Lewandowska

    Katarzyna Lewandowska , 21.07.2015

    Jadę z pracy, jestem głodna,a jak zobaczyłam te udziole to teraz jestem mega głodna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Chowaniec

    Zbigniew Chowaniec , 21.07.2015

    Głodny wszystko zje, nawet drumstiki.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 21.07.2015

    Iotr, smakują jeszcze lepiej! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Genowefa Forszpaniak

    Genowefa Forszpaniak , 21.07.2015

    Super pyszne☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jo Achim

    Jo Achim , 21.07.2015

    Tylko tarte dyle w papilotach !!! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Grabska

    Ewa Grabska , 21.07.2015

    Pyszne jeszcze prosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Kieloch

    Iza Kieloch , 21.07.2015

    Dobre@

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Gwóźdź

    Piotr Gwóźdź , 20.07.2015

    wyglądają świetnie ,ciekawe jak smakują?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jachimowicz Teresa

    Jachimowicz Teresa , 20.07.2015

    To sa lydki nie udka!Wygladaja wysmienicie a smakuja jeszcze lepiej.Wlasnie skonczylam obiad.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Kociemski

    Józef Kociemski , 20.07.2015

    Tylko ta cytrynka biedna, wymordowana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Maciejewska

    Małgorzata Maciejewska , 20.07.2015

    Były dzisiaj na obiad ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Rutkowska

    Barbara Rutkowska , 20.07.2015

    A póżniej kolejka do lekarzy,bo tu kłuje,tam piecze...zgaga pali....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrzewa

    Katarzyna Kostrzewa , 20.07.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożenna Tudruj

    Bożenna Tudruj , 20.07.2015

    w taki upał udka bleee 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Juszczak

    Małgorzata Juszczak , 20.07.2015

    PADLINOZERCY

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Bliskowska

    Magdalena Bliskowska , 20.07.2015

    Mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Stanislawski

    Piotr Stanislawski , 20.07.2015

    JA TEŻ TAK ROBIĘ NA OBIAD,I BEZ OKAZJI...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Soczyste i chrupiące udka pieczone  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Soczyste i chrupiące udka pieczone Soczyste i chrupiące udka pieczone

Szacowana cena przygotowania dania: do 15 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

To smaczny i prosty przepis na aromatyczne i soczyste udka z kurczaka. Jednak ja lubię go przyrządzać na ostro - dodaję do marynaty łyżkę octu winnego i pół łyżeczki ostrej papryki.