Pieczone udka z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone udka z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

2248 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

606 osób wydrukowało

Pobierz pdf

886 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

12 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka umyj i osusz, a następnie posyp równomiernie przyprawą Knorr oraz majerankiem.

Pieczone udka z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w ćwiartki i włóż do naczynia żaroodpornego. Każde z udek zawiń w 3 plastry boczku i ułóż na cebuli.

Pieczone udka z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Bulion wlej do naczynia, a następnie wstaw je do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez 50 minut. W międzyczasie udka polewaj powstałym podczas pieczenia sosem.

Pieczone udka z boczkiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczenia możesz użyć również innych warzyw: dodaj marchewkę, pietruszkę oraz pora i czosnek. Aromat potrawy będzie niesamowity!

106

Opinie o przepisie

  • Mariusz Cichonski

    Mariusz Cichonski , 07.03.2016

    Jesss!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Dziewński

    Marian Dziewński , 06.03.2016

    Musimy sprubować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Kubacki

    Wacław Kubacki , 06.03.2016

    Smaczne - dużo kalorii

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Maciejewska

    Ewa Maciejewska , 06.03.2016

    e ,tam tłuszcz Ale jak pachnie i smakuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 06.03.2016

    Apetyczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Oniszczuk

    Grzegorz Oniszczuk , 06.03.2016

    Piekąc w garnku rzymskim jest znacznie lepsze .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Graff

    Henryk Graff , 06.03.2016

    Przestań pisać przyjedz i zrób bo to smacznie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Woch

    Eugeniusz Woch , 06.03.2016

    mmmmm.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Z-a Gosia

    Z-a Gosia , 05.03.2016

    Robilam tylko na ryżu z warzywami super sprawa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Pratnicka

    Nina Pratnicka , 05.03.2016

    Nie jem mięsa ale wyglądają apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Kwadrans

    Mirosław Kwadrans , 05.03.2016

    Ja osobiście wolę ośmiorniczki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Tutka

    Krzysztof Tutka , 05.03.2016

    Jak Terenia zrobi ! Tęsknie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Wojcik

    Urszula Wojcik , 05.03.2016

    Napewno jest bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Herman Weienberg

    Herman Weienberg , 05.03.2016

    Maak je dat een keer voor mij ? Alisa Prokopenko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Ławrecki

    Czesław Ławrecki , 05.03.2016

    A ja lubię nie przepisy a udka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Pawłowska

    Paulina Pawłowska , 05.03.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Pilat

    Jan Pilat , 05.03.2016

    Do tego można dodać troszkę jarzyn sam próbowałem smacznego Pozdro

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Cisak

    Barbara Cisak , 05.03.2016

    Wyglądają apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Senczuk Krzysztof

    Senczuk Krzysztof , 05.03.2016

    pychota,piekna fotka ide musza cos skasac,tak mnie ssie teraz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Refael

    Barbara Refael , 05.03.2016

    Jak można palce lizać jak to wirtualne ,Anetko ty zawsze tylko kusisz i robisz smaka , a resztę sami sobie zróbcie fajna jesteś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Jerzy Kołodziej

    Elzbieta Jerzy Kołodziej , 05.03.2016

    chociaż nie zdrowe -ale pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek , 05.03.2016

    Napewno zrobie.Juz mi slinka cieknie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Kasperek

    Renata Kasperek , 05.03.2016

    a wy obie tylko gotujecie zamawiam katering do pracy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Romaniuk

    Danka Romaniuk , 05.03.2016

    Wyglądają pysznie i chyba tak smakują

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Gawlinski

    Leszek Gawlinski , 05.03.2016

    Kusicielki!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zebala

    Artur Zebala , 05.03.2016

    Polecam jeszcze dodac trchoe pieczarek i czerwonej papryki pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leif Ilmestrand

    Leif Ilmestrand , 05.03.2016

    Var sitter dessa ben på ett lamm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Kruszczak

    Jolanta Kruszczak , 05.03.2016

    Juz byśmy to jadły. Ciocia Jola ,Kasia i Oliwka .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ficner

    Piotr Ficner , 05.03.2016

    Slinka, cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Dzikowska

    Alicja Dzikowska , 05.03.2016

    Proponuję takk samo przyrządzone ale pieczone w folii aluminiowej (każde osobno owinięte)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Jaskółcze gniazdo
czas przygotowania
56 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z boczkiemPieczone udka z boczkiem

Za udkami z kurczaka przepadają zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Jak przygotować je jednak w nieco innej formie niż dotychczas? Wypróbuj przepis na pieczone udka zawijane w boczku! Takie połączenie z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto tylko odważy się spróbować!

Dla kogo?

Dla chcących rozsmakować się w aromatycznym, mięsnym zestawieniu. Dla wielbicieli boczku!

Na jaką okazję?

Tak przygotowane udka z boczkiem świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny! Będą też idealne na większe uroczystości.

Czy wiesz, że?

Przygotowywanie bekonu to jeden z najstarszych sposobów przyrządzania mięsa - Chińczycy solili boczek już 1500 lat p.n.e.!

Dla urozmaicenia:

Pieczone udka w boczku świetnie będą się komponować z ziemniaczanym purée lub sałatką.