Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu
łatwe
562 osoby zapisały
Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
50 gramów
80 gramów
80 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
500 gramów
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.
Krok 2
Kapary, oliwki, chilli, czosnek, pietruszkę oraz orzeszki drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj musztardę dijon, koncentrat pomidorowy, tartą bułkę oraz białko z jednego jajka.
Krok 3
Obsmażone mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i obłóż z wierzchu powstałą masą. Do naczynia włóż obrane cebulki, wszystko podlej niepełną szklanką wody.
Krok 4
Karkówkę wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz 80 minut. Następnie zdejmij przykrywę, dodaj pomidory koktajlowe i piecz jeszcze około 20 minut. Tak przygotowany karczek będzie soczysty w środku.
Dobra rada:
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem powstałym z pieczenia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej