Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu
łatwe
640 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
50 gramów
80 gramów
80 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
500 gramów
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.

Krok 2
Kapary, oliwki, chilli, czosnek, pietruszkę oraz orzeszki drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj musztardę dijon, koncentrat pomidorowy, tartą bułkę oraz białko z jednego jajka.

Krok 3
Obsmażone mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i obłóż z wierzchu powstałą masą. Do naczynia włóż obrane cebulki, wszystko podlej niepełną szklanką wody.

Krok 4
Karkówkę wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz 80 minut. Następnie zdejmij przykrywę, dodaj pomidory koktajlowe i piecz jeszcze około 20 minut. Tak przygotowany karczek będzie soczysty w środku.


Dobra rada:
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem powstałym z pieczenia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej