Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu
łatwe
642 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 pęczek
2 łyżki
2 łyżki
50 gramów
80 gramów
80 gramów
50 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
6 sztuk
500 gramów
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.

Krok 2
Kapary, oliwki, chilli, czosnek, pietruszkę oraz orzeszki drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj musztardę dijon, koncentrat pomidorowy, tartą bułkę oraz białko z jednego jajka.

Krok 3
Obsmażone mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i obłóż z wierzchu powstałą masą. Do naczynia włóż obrane cebulki, wszystko podlej niepełną szklanką wody.

Krok 4
Karkówkę wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz 80 minut. Następnie zdejmij przykrywę, dodaj pomidory koktajlowe i piecz jeszcze około 20 minut. Tak przygotowany karczek będzie soczysty w środku.


Dobra rada:
Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem powstałym z pieczenia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej