Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

640 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 pęczek

2 łyżki

2 łyżki

50 gramów

80 gramów

80 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

6 sztuk

500 gramów

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 1

Krok 2

Kapary, oliwki, chilli, czosnek, pietruszkę oraz orzeszki drobno posiekaj, włóż do miski, dodaj musztardę dijon, koncentrat pomidorowy, tartą bułkę oraz białko z jednego jajka.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 2

Krok 3

Obsmażone mięso ułóż w żaroodpornym naczyniu i obłóż z wierzchu powstałą masą. Do naczynia włóż obrane cebulki, wszystko podlej niepełną szklanką wody.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 3

Krok 4

Karkówkę wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 190°C piekarnika i piecz 80 minut. Następnie zdejmij przykrywę, dodaj pomidory koktajlowe i piecz jeszcze około 20 minut. Tak przygotowany karczek będzie soczysty w środku.

Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Karkówkę podawaj pokrojoną w plastry i polaną sosem powstałym z pieczenia.

79

Opinie o przepisie

  • Andrzej Duczmalewski

    Andrzej Duczmalewski , 11.04.2016

    Plus dobre zimne piwo!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kaźmierowska

    Ewa Kaźmierowska , 11.04.2016

    Smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina , 10.04.2016

    Smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jurgen Bergmann

    Jurgen Bergmann , 10.04.2016

    A moze kaczka nadziewana kasza gryczana z boczkiem i jablkami i sokiem z grejfruta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Starzyk

    Stanisław Starzyk , 10.04.2016

    Oczywiście, że może być lepiej, szczególnie bez tych kretyńskich przypraw. Co tak wszystkim odbija z tą śródziemnomorskością?...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Jodłowski

    Jacek Jodłowski , 10.04.2016

    Może. Mój schab nadziewany śliwkami!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Miżejewska

    Zofia Miżejewska , 10.04.2016

    To mi nie wygląda na kurczaka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Jaroszkiewicz

    Adam Jaroszkiewicz , 10.04.2016

    Dajcie kawałeczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Jasiorowska

    Maja Jasiorowska , 10.04.2016

    Nie, nie, nie :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Groblewski

    Zdzisław Groblewski , 10.04.2016

    Trochę na górze zbyt dużo przypraw . Sama bazylia , samo oregano czy sama mieta z dodatkiem czegoś w niewielkim stopniu nada charakterystyczny smak potrawie . A tak , te dodatki walczą ze sobą o dominacje nad smakiem potrawy . Ogólnie wiadomo, ze dieta sródziemnomorska to prostota przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Banaś

    Mieczysław Banaś , 10.04.2016

    a może to ryba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Porwoł

    Barbara Porwoł , 10.04.2016

    CIEKAWY PRZEPIS NA PEWNO SPRÓBUJĘ B|

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arnold Kowalczyk

    Arnold Kowalczyk , 10.04.2016

    Bomba purynowa....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wyrwas

    Irena Wyrwas , 10.04.2016

    narobiłaś apetytu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazurek

    Ewa Mazurek , 10.04.2016

    Uwielbiam karczek pieczony i duzo przypraw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Sabat

    Alina Sabat , 10.04.2016

    mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimiera Mroczek

    Kazimiera Mroczek , 10.04.2016

    Ola próbowałaś? Polecasz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tosiu Przymrozek

    Tosiu Przymrozek , 10.04.2016

    Feeee! Cukinia owszem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Chmielewski

    Mirosław Chmielewski , 10.04.2016

    woda może być z Baltyku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Jan Szczepaniak

    Mikołaj Jan Szczepaniak , 10.04.2016

    Zabrano mu życie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 10.04.2016

    Anna, spróbuj! To brzmi jak dobra alternatywa dla jaroszy :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 10.04.2016

    Pycha lubie dobrze przyprawiony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidia Hojeńska

    Lidia Hojeńska , 10.04.2016

    Kurczak faszerowany hormonami,brrrrrr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bernadetta Mazurek

    Bernadetta Mazurek , 10.04.2016

    Napewno będzie pyszny i mięciutki. Piekę w takim samym czasie. Godzinę na kg karczku + pół godziny na całość pieczeni. Tylko daję 200 st. Wychodzi idealny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Dabska

    Magdalena Dabska , 10.04.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Tyszkiewicz

    Kazimierz Tyszkiewicz , 10.04.2016

    Dziewczyny kurczaki są ok ale od babci, która je choduje w swoim gospodarstwie co najmniej trzy miesiące . Obecne kurczaki maja trzy tygodnie i są tuczone paszą GMO, nie zapomnijcie o antybiotykach i nnych ..... A poza tym prawdziwy kurczak jest super lubię dużo przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Owczarek

    Bożena Owczarek , 10.04.2016

    Juz przerzucilam do Foodera

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki , 10.04.2016

    Nie wiefzialem, ze Nico taki smakosz!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Perczak

    Mieczysław Perczak , 10.04.2016

    Oddało życie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kukowska-Sokołowska

    Anna Kukowska-Sokołowska , 10.04.2016

    A może być np. cukinia zamiast karczka.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karczek z piekarnika w śródziemnomorskim styluKarczek z piekarnika w śródziemnomorskim stylu

Mięso umyj, osusz i natrzyj z wierzchu Przyprawą do wieprzowiny Knorr, która nada wieprzowinie wyrazistego smaku. Odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce. Po wyjęciu obsmaż z obu stron i zakryj folią.